Κοσμος

Διακοπές σε βιβλιοπωλείο μέσω Airbnb - Κι όμως γίνεται στη Σκωτία

Μόνο που πρέπει να περιμένεις σε λίστα αναμονής για αρκετό καιρό

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διακοπές σε βιβλιοπωλείο μέσω Airbnb - Μόνο που πρέπει να περιμένεις σε λίστα αναμονής για αρκετό καιρό

Το όνειρο κάθε βιβλιόφιλου μπορεί να γίνει τώρα πραγματικότητα στη Σκωτία. Και ποιο είναι αυτό; Μα να μπορέσει να διανυκτερεύσει σε ένα λιλιπούτειο βιβλιοπωλείο για όσες μέρες θέλει. Μόνο που όποιος θέλει να μείνει εκεί μπαίνει σε λίστα αναμονής για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη γραφική πόλη Γουίγκταουν στην αγροτική περιοχή Dumfries and Galloway της Σκωτίας, που θεωρείται η «σκωτσέζικη πόλη του βιβλίου». Το κατάλυμα «The Open Book» (Το Ανοιχτό Βιβλίο) προσφέρει την πρώτη εμπειρία διακοπών σε βιβλιοπωλείο. Στην πραγματικότητα είναι ένα διαμέρισμα πάνω από βιβλιοπωλείο που ενοικιάζετια μέσω Airbnb. 

Το κατάλυμα δημιουργήθηκε από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Βιβλίου του Γουίγκταουν με στόχο την αναγνώριση της σημασίας των βιβλίων, των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και την υποδοχή ανθρώπων απ΄ όλο τον κόσμο στην Πόλη του Βιβλίου της Σκωτίας.

Το κόστος διαμονής παραμένει χαμηλό, καθώς το διαμέρισμα προσφέρεται για ενοικίαση από τη μη κυβερνητική οργάνωση Εταιρεία Φεστιβάλ Βιβλίου του Γουίγκταουν με τους εθελοντές της να κάνουν την απόδραση όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστική, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ασυνήθιστος όρος που φαίνεται πως λατρεύουν οι επισκέπτες: Δεν απολαμβάνει κάποιος μόνο τη διαμονή, αλλά και εργάζεται και εθελοντικά στο βιβλιοπωλείο.

«Όλα τα υπόλοιπα για τις διακοπές σας στο βιβλιοπωλείο είναι στο χέρι σας» αναφέρει η καταχώριση. «Πρόκειται για διακοπές που πληρώνετε, που εντάσσονται στον πολιτιστικό τουρισμό και μπορείτε να απολαύσετε το βιβλιοπωλείο όπως θέλετε» σημειώνεται.

«Μια εξοχική κατοικία με τη διαφορά, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες να εργαστούν σε ένα πραγματικό βιβλιοπωλείο στην καρδιά της ζωντανής κοινότητας της πόλης. Οι επισκέπτες που πληρώνουν ζουν στο διαμέρισμα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων στον επάνω όροφο και λειτουργούν το βιβλιοπωλείο κάτω από αυτό κατά τη διάρκεια της διαμονής τους», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εταιρεία Φεστιβάλ Βιβλίου του Γουίγκταουν.

Το 1998 το νέο Κοινοβούλιο της Σκωτίας αναγνώρισε το Γουίγκταουν ως την Εθνική Πόλη Βιβλίου της Σκωτίας και την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρώτο Φεστιβάλ.

Το Γουίγκταουν είναι πλέον ένα καταφύγιο για τους λάτρεις του βιβλίου, με δεκαεπτά βιβλιοπωλεία και συναφείς επιχειρήσεις και λογοτεχνικές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ