Κοσμος

Κλοντ Μονέ: To FBI επέστρεψε στους κληρονόμους Εβραίων πίνακα 84 χρόνια μετά

Περίπου το 90% των έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων που έκλεψαν οι Ναζί εξακολουθεί να αγνοείται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κλοντ Μόνε: To FBI επέστρεψε στους κληρονόμους Εβραίων πίνακα 84 χρόνια μετά

Το 1940, οι Ναζί κατέσχεσαν ένα παστέλ του Κλοντ Μονέ και επτά άλλα έργα τέχνης από τον Adalbert «Bela» και τη Hilda Parlagi, ένα ζευγάρι Εβραίων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του στη Βιέννη μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Μετά τον πόλεμο, ο Bela Parlagi έψαχνε για την τέχνη του χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τον θάνατό του το 1981. Ο γιος του συνέχισε την αναζήτηση χωρίς επιτυχία μέχρι που πέθανε το 2012.

Όμως την Τετάρτη, περισσότερα από 80 χρόνια μετά, οι εγγονές του Parlagi, η Helen Lowe και η Francoise Parlagi, επανενώθηκαν με τον χαμένο Κλοντ Μονέ, αφού το FBI και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βρετανία τον εντόπισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι μια πράξη δικαιοσύνης που επιστρέφει», δήλωσε η Αν Γουέμπερ, συμπρόεδρος της Επιτροπής για τη λεηλατημένη τέχνη στην Ευρώπη, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που άρχισε να βοηθά τους κληρονόμους του Παρλάγκι να αναζητούν το χαμένο έργο τέχνης το 2014. «Έχει τεράστιο συναισθηματικό συναίσθημα για την οικογένεια».

Το παστέλ των 7 επί 11 ιντσών (18 επί 28 εκατοστά), που ονομάζεται «Bord de Mer», χρονολογείται από το 1865 και παρουσιάζει μια σκηνή από την ακτογραμμή της Νορμανδίας στη Γαλλία.

Η οικογένεια αποθήκευσε το έργο μαζί με τα υπόλοιπα υπάρχοντά της σε μια αποθήκη ναυτιλιακής εταιρείας το 1938. Οι Ναζί κατέσχεσαν την περιουσία τους το 1940 και το παστέλ του Μονέ πωλήθηκε σε δημοπρασία το 1941.

Το FBI ενεπλάκη το 2021, αφού η επιτροπή ανακάλυψε ότι ένας έμπορος τέχνης με έδρα τη Νέα Ορλεάνη είχε αποκτήσει τον πίνακα το 2017 και τον πούλησε σε ιδιώτες συλλέκτες το 2019. Το FBI ανέκτησε τον πίνακα το 2023, αφού εμφανίστηκε προς πώληση σε γκαλερί με έδρα το Χιούστον.

Το FBI δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες του παστέλ - η Bridget Vita και ο εκλιπών σύζυγός της Kevin Schlamp, δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι Ναζί είχαν κλέψει τον Μονέ και τον παρέδωσαν οικειοθελώς.

«Ενώ αυτό το Μονέ είναι αναμφίβολα πολύτιμο, η πραγματική του αξία έγκειται σε αυτό που αντιπροσωπεύει για την οικογένεια Παρλάγκι», δήλωσε σε δήλωσή του ο Τζέιμς Ντένεχι, ο βοηθός διευθυντής που είναι υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη.

Τον Μάρτιο, η οικογένεια Parlagi ανέκτησε ένα άλλο έργο τέχνης, όταν η αυστριακή κυβέρνηση επέστρεψε ένα σχέδιο με κιμωλία του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ από τον Franz von Lenbach, αφού η επιτροπή το εντόπισε στο Μουσείο Albertina στη Βιέννη.

Ο Γουέμπερ, ο οποίος συμβουλεύει όποιον αγοράζει έργα τέχνης να ελέγχει προσεκτικά την προέλευσή τους, εκτιμά ότι περίπου το 90% των έργων τέχνης και άλλων αντικειμένων που έκλεψαν οι Ναζί εξακολουθεί να αγνοείται.

Η οικογένεια Παρλάγκι εξακολουθεί να αναζητά έξι έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων μια υπογεγραμμένη υδατογραφία του Πολ Σινιάκ με τίτλο Σηκουάνα στο Παρίσι, και η έρευνα του FBI συνεχίζεται.

Πηγή: Reuters