Κοσμος

Η δημοκρατία στη Γεωργία βρίσκεται σε κίνδυνο - Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Στον πάγο» η ένταξη της στην ΕΕ - Κλίμα μίσους και εκφοβισμού

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η δημοκρατία στη Γεωργία βρίσκεται σε κίνδυνο - «Στον πάγο» η ένταξη της στην ΕΕ -  Κλίμα μίσους και εκφοβισμού 

Σε ψήφισμά του το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η εν εξελίξει δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη Γεωργία ουσιαστικά «βάζει στον πάγο» την ενταξιακή πορεία της.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι η Γεωργία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο (το οποίο αναμένεται να κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτωβρίου) έχει προωθήσει μια ολοένα και πιο αυταρχική ατζέντα, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Εκφράζοντας ανησυχίες για τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία της χώρας και την αυξανόμενη αντιευρωπαϊκή ρητορική, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η νέα νομοθεσία παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης, επιβάλλει περιορισμούς στις επικριτικές φωνές της κοινωνίας των πολιτών, επιτίθεται στις ΜΚΟ και εισάγει διακρίσεις σε βάρος ευάλωτων ομάδων. Καθιστούν επίσης σαφές ότι εάν δεν ανακληθεί ή αλλάξει η νομοθεσία, δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις της Γεωργίας με την ΕΕ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Γεωργίας τροφοδοτούν το κλίμα μίσους

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να πραγματοποιηθεί διεξοδική έρευνα για την αστυνομική βία την άνοιξη του 2024 εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ενάντια στο νόμο του Γεωργιανού Ονείρου, έμπνευση για τον οποίο αποτέλεσε η Μόσχα, που χαρακτηρίζει τα χρηματοδοτούμενα από τη Δύση μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ως ξένους πράκτορες. Ανησυχούν επίσης για το κλίμα μίσους και εκφοβισμού που τροφοδοτείται από δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης της Γεωργίας και πολιτικών ηγετών, καθώς και από τις επιθέσεις της κυβέρνησης στον πολιτικό πλουραλισμό. Το ψήφισμα καταδικάζει τα σχόλια του ολιγάρχη και επίτιμου προέδρου του Γεωργιανού Ονείρου Bidzina Ivanishvili και ηγετικών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης που απειλούν να απαγορεύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφερόμενοι σε αυτά ως «εγκληματική πολιτική δύναμη».

Η ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ βρίσκεται ουσιαστικά «στον πάγο»

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δημοκρατικής διολίσθησης της Γεωργίας, το Κοινοβούλιο ζητεί το πάγωμα όλων των κονδυλίων της ΕΕ και δηλώνει ότι οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Γεωργίας μπορεί να εκταμιευθεί μόνο υπό αυστηρούς όρους. Υπενθυμίζει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2023, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν τα βήματα που ορίζει η σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η σημερινή αυταρχική πορεία της κυβέρνησης της Γεωργίας έρχεται σαφώς σε σύγκρουση με αυτή τη φιλοδοξία και έχει ουσιαστικά βάλει στον πάγο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι καθοριστικές για την μελλοντική εξέλιξη της δημοκρατίας και των γεωπολιτικών επιλογών της Γεωργίας, καθώς και για την ικανότητά της να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την ένταξή της στην ΕΕ. Καλούν τις αρχές της Γεωργίας να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα πληρούν τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και να σεβαστούν τη βούληση και την ελεύθερη επιλογή του γεωργιανού λαού.

Κυρώσεις σε όσους συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία

Το ψήφισμα καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να λογοδοτήσουν και να επιβάλουν προσωπικές κυρώσεις σε όλους τους υπεύθυνους για την υπονόμευση της δημοκρατίας στη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένου του Bidzina Ivanishvili.

Το κείμενο εγκρίθηκε την Τετάρτη με 495 ψήφους υπέρ, 73 κατά και 86 αποχές.