Κοσμος

Ο Βίκτορ Όρμπαν έγινε δεκτός στο Ευρωκοινοβούλιο με φωνές αποδοκιμασίας

Παρουσίασε τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ - Θέλει να γίνει «καταλύτης αλλαγής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βίκτορ Όρμπαν έγινε δεκτός στο Ευρωκοινοβούλιο με φωνές αποδοκιμασίας
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε «αλλαγή» της ΕΕ κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου © EPA/Christophe Petit Tesson

Με φωνές αποδοκιμασίας έγινε δεκτός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παρουσίασε τις «προτεραιότητες» της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε «αλλαγή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου έγινε δεκτός με φωνές αποδοκιμασίας για την καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών στην χώρα του.

Ο Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει τις «προτεραιότητες» της ουγγρικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όρμπαν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από αλλαγή

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από αλλαγή», είπε ο Όρμπαν, «και η ουγγρική προεδρία θέλει να είναι ο καταλύτης αυτής της αλλαγής».

Πριν από την ομιλία του, οι ευρωβουλευτές της αριστεράς και οι σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν δριμεία αντίδραση απέναντι στο πρόσωπο και την πολιτική του.

«Όχι χρήματα για την διαφθορά», έγραφε το πλακάτ της ριζοσπαστικής αριστεράς που αναφερόταν στους παγωμένους λόγω της καταστρατήγησης του κράτους δικαίου ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την Ουγγαρία. «Δημοκράτες κατά των αυταρχικών ηγετών», έγραφαν τα πλακάτ των σοσιαλδημοκρατών.

Επεισοδιακή ομιλία με Bella Ciao - Μέτσολα: «Εδώ δεν είναι Eurovision»

Στο τέλος της ομιλίας του, το αντιφασιστικό τραγούδι Bella Ciao ακούστηκε για λίγο στο Ημικύκλιο πριν διακοπεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα: «Εδώ δεν είναι η Eurovision!».

Χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Όρμπαν επιτέθηκε στις «ευρωπαϊκές ελίτ της αριστεράς και του κέντρου», προέβαλε την εγγύτητά του με τον Ντόναλντ Τραμπ και ζήτησε «νέα στρατηγική» για την Ουκρανία, μέσω απευθείας συνεννόησης με το Κρεμλίνο.

Βουδαπέστη και Βρυξέλλες σε τροχιά σύγκρουσης

Από την επιστροφή του στην ηγεσία το 2010, ο Όρμπαν φρόντισε να ενισχύσει τον έλεγχό του επί του κράτους και των δημοκρατικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας των πολιτών για να εδραιώσει την εξουσία του παραβιάζοντας το κράτος δικαίου, περιορίζοντας τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και την ελευθερία του Τύπου.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε σε έκθεσή της ότι η Ουγγαρία δεν σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στους τομείς της διαφθοράς, της πολιτικής χρηματοδότησης, της σύγκρουσης συμφερόντων και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτού του μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Βουδαπέστη και τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσφεύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για τον ουγγρικό νόμο περί «κυριαρχίας», που θεωρείται νέα επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικλείδων που εγγυώνται την λειτουργία της δημοκρατίας σε μία χώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.