Κοσμος

Προσομοίωση δείχνει τις καταστροφές που θα αφήσει στο διάβα του ο κυκλώνας Μίλτον

Τα νερά θα φτάσουν τα 4,5 μέτρα - Προ των πυλών ένας από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες του αιώνα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Προσομοίωση δείχνει τις καταστροφές που θα αφήσει στο διάβα του ο κυκλώνας Μίλτον - Τα νερά θα φτάσουν τα 4,5 μέτρα - Προ των πυλών ένας από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες του αιώνα

Ο κυκλώνα Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Ο κυκλώνας, αφού μειώθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 4, έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και επέστρεψε στην κατηγορία 5 με σταθερούς ανέμους 165 mph, σύμφωνα με μια συμβουλή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων. Ο Μίλτον δεν είναι ο πρώτος τυφώνας που επανέρχεται στην Κατηγορία 5. Σύμφωνα με μια ανάλυση του NBC News των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Πληροφοριών, εννέα άλλοι τυφώνες στη λεκάνη του Ατλαντικού έχουν καταγραφεί στην κατηγορία 5.

«Ο Μίλτον έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί στη δυτική κεντρική Φλόριντα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Προσομοίωση δείχνει τις καταστροφές που θα αφήσει στο διάβα του ο κυκλώνας Μίλτον 

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την επαπειλούμενη πολιτεία μετά και τις δραματικές εκκλήσεις που απηύθυναν οι Αρχές. «Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποια από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απευθυνόμενη στους κατοίκους της πόλης της.

Το ερώτημα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες είναι τι θα συμβεί στις περιοχές που θα «χτυπήσει» ο κυκλώνας; Το Weather Channel, δείχνει -σε μια προσομοίωση-, τις συντριπτικές καταστροφές από τις οποίες θα συγκλονιστεί η Φλόριντα μετά την επέλαση του Μίλτον.

Το νερό αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Τάμπα, όπως αναφέρει η παρουσιάστρια Stephanie Abrams.

«Σε αυτό το επίπεδο οι πρώτοι όροφοι των κατασκευών είναι εντελώς πλημμυρισμένοι και υπάρχουν λίγα μέρη όπου είναι ασφαλή όταν το νερό ανεβαίνει τόσο ψηλά. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν τη ζώνη εκκένωσής τους, να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους και να εκκενώσουν όταν τους δοθεί εντολή. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ήρεμο νερό – θα έχετε κύματα και ακόμη και λευκούς αφρούς στο κύμα στην ενδοχώρα», αναφέρει η παρουσιάστρια.

«Αυτό το πράγμα θα σας παρασύρει, ειδικά όταν έχουμε την πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 4,5 μέτρα»