Κοσμος

Παιδόφιλος εκπαιδευτικός ίσως ασελγούσε επί 40 χρόνια σε μαθητές

Νεότερα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση Φόντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
foden

Παιδόφιλος εκπαιδευτικός ίσως ασελγούσε επί 40 χρόνια σε μαθητές - Νεότερα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση Φόντεν

Ένας καταδικασμένος παιδόφιλος εκπαιδευτικός μπορεί να κακοποιούσε μαθητές για περισσότερα από 40 χρόνια, έχοντας τελικά τέσσερις φορές περισσότερα θύματα απ' ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Ο Νιλ Φόντεν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 χρόνων για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων παιδιών στη βόρεια Ουαλία μεταξύ 2019 και 2023.

Αλλά κατόπιν έρευνας του BBC Wales υπήρξαν καταγγελίες που ξεκινούν από το 1979 με την αστυνομία να θεωρεί ότι υπήρχαν έως και 20 πιθανά θύματα.

Συγκεκριμένα, σοβαρές ανησυχίες έχουν προκληθεί στην αστυνομία σχετικά με την υπόθεση κατόπιν επανεξέτασης κάποιων ευρημάτων και καταγγελιών στην υπόθεση του Φόντεν.

«Με έκανε να νιώθω ξεχωριστή» - Ο Φόντεν έστελνε σε μαθήτριά του μηνύματα μέχρι την ημέρα που συνελήφθη

Μια πρώην μαθήτρια, η Jo - όχι το πραγματικό της όνομα - δήλωσε ότι ο Φόντεν συνέχισε να της στέλνει μηνύματα μέχρι την ημέρα που συνελήφθη.

Είπε, μάλιστα, πως την παρενοχλούσε για πέντε χρόνια, ξεκινώντας από τότε που τον συναντούσε σε καθημερινή βάση στο γραφείο του, ενώ ήταν μαθήτρια στο ειδικό σχολείο Ysgol Friars στο Bangor.

Ο Φόντεν της έστελνε επίσης μηνύματα από το προσωπικό του mail και το κινητό του τηλέφωνο.

«Υπάρχουν περίπου 400, 500 [μηνύματα] στο προσωπικό μου email», είπε. «Γινόταν συνέχεια, κάθε μέρα, στο σχολείο, εκτός σχολείου, πρωί, βράδυ, οποιαδήποτε στιγμή».

«Με έκανε να νιώθω ότι ήμουν ξεχωριστή». Η Jo βρισκόταν στο σύστημα φροντίδας και είχε χαρακτηριστεί ως ευάλωτο παιδί, δηλώνοντας ότι έγινε γρήγορα στόχος του Φόντεν.

«Η ψυχική μου υγεία ήταν στα χειρότερά της, αυτοτραυματιζόμουν... είχα καθημερινά κρίσεις πανικού. Δεν είχα κανέναν γύρω μου, κανένα σύστημα υποστήριξης», είπε.

«Μου έδινε αγκαλιές και δεν τις ήθελα πάντα, οπότε τραβιόμουν πίσω, και μετά με τραβούσε πιο δυνατά... απλά χωρίς λόγο, τα χέρια του έμπαιναν κάτω από το πουλόβερ μου. Συχνά έλεγχε τα χέρια και τα πόδια μου για να δει αν είχα αυτοτραυματιστεί. Συχνά φορούσα φούστα, οπότε σήκωνε τη φούστα για να ρίξει μια ματιά».

Η Jo είπε ότι άλλοι καθηγητές και το προσωπικό την έβλεπαν να μπαίνει μόνη της στο αυτοκίνητο του Foden.

Και πρόσθεσε: «Έκαναν σχόλια για το πόσο τυχερή ήμουν που με πήγαινε σπίτι ή με πήγαινε σε ραντεβού. Έβαζε το χέρι του στον μηρό μου... υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που δεν έπρεπε να είχαν συμβεί».

Η Jo πληροφορήθηκε την έκταση της κακοποίησης του Φόντεν μετά τη σύλληψή του στο σχολείο του τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Η αστυνομία ήρθε στο σπίτι μου και μου είπαν ότι υπήρχαν πάνω από 20 άλλα άτομα που βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση με εμένα», αποκάλυψε.

«Τον φοβόμουν. Ήμουν ευάλωτη και το ήξερε»

Άλλο θύμα του Φόντεν, η Νία, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα, ήταν μία από τις πρώτες μαθήτριες που δίδαξε ο δράστης στο Ysgol Dyffryn Ogwen στην Bethesda, το 1979.

Είπε ότι ο Φόντεν τη στόχευε όταν ήταν και οι δύο μόνοι τους στην τάξη του.

«Ερχόταν στο θρανίο, στεκόταν πίσω μου... συνήθως το δεξί του χέρι έτριβε το στήθος μου και ένιωθα ότι δεν μπορούσα να κουνηθώ», είπε.

«Ως 13χρονη, δεν είχα συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβαινε. Τον φοβόμουν, ήμουν ευάλωτη σε εκείνη την ηλικία και αφελής και το ήξερε».

Η Νία δεν κατήγγειλε τον Φόντεν εκείνη την εποχή επειδή πίστευε ότι κανείς δεν θα την πίστευε, αλλά μίλησε στην αστυνομία μετά τη σύλληψή του το 2023.

«Αυτή η κακοποίηση συνεχιζόταν για δεκαετίες... δεν ξυπνάς ξαφνικά το 2019 και αποφασίζεις να γίνεις παιδόφιλος», είπε.

«Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο αναγνωρίζω τι συμβαίνει για μένα στις σχέσεις, με τους συντρόφους. Δεν μπορώ ποτέ να εμπιστευτώ κανέναν... αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη μου τη ζωή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.