Κοσμος

Ενισχύθηκε ο κυκλώνας Μίλτον: Πότε αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα

Χάος στους δρόμους, ξεμένουν από καύσινα τα πρατήρια - Κόκκινος συναγερμός για το επικείμενο «χτύπημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από δρόμο στη Φλόριντα όπου υπάρχει προειδοποίηση για τον επικείμενο κυκλώνα Μίλτον
Ενισχύθηκε ο κυκλώνας Μίλτον: Πότε αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα © EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Κυκλώνας Μίλτον: Στην κατηγορία 5 - Πότε θα πλήξει τη Φλόριντα - Σε κατάσταση συναγερμού η Πολιτεία

Ο κυκλώνας Μίλτον αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να χτυπήσει τη Φλόριντα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως επικίνδυνος κυκλώνας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του NHC, ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων. Ήδη από εχθές Τρίτη (8.10) ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν έναν ασφαλέστερο διαμονής όσο ο κυκλώνας θα «χτυπά» την Πολιτεία. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν πολίτες να φορτώνουν τα αυτοκίνητά τους και να φεύγουν από τη Φλόριντα, σχηματίζοντας ουρές στους αυτοκινητόδρομους. 

Κυκλώνας Μίλτον: Αδειάζουν τα βενζινάδικα, τι ισχύει για τις ασφάλειες των σπιτιών έναντι των πλημμυρών

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 17% των σχεδόν 16.000 πρατηρίων καυσίμων της Φλόριντα είναι χωρίς βενζίνη. Σε μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και περιοχές της Φλόριντα, τα καύσιμα είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθούν. Αυτές οι πόλεις και περιοχές περιλαμβάνουν την Τάμπα και την Αγία Πετρούπολη, με το 43,06% των πρατηρίων χωρίς καύσιμα. Φορτ Μάγιερς και Νάπολη, με το 27,79% των πρατηρίων χωρίς καύσιμα.

Περίπου 1 στα 6 σπίτια στη Φλόριντα - το 16% - έχουν ομοσπονδιακή ασφάλιση πλημμύρας, σύμφωνα με ανάλυση του NBC News του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλισης Πλημμύρας και των δεδομένων του Γραφείου Απογραφής. Ωστόσο, μεταξύ των κομητειών στην πορεία του κυκλώνα Milton, περίπου το 13% καλύπτεται.

Ο Μίλτον δεν είναι ο πρώτος κυκλώνας που επανέρχεται στην κατηγορία 5

Ο τυφώνας, αφού μειώθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 4, έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και επέστρεψε στην κατηγορία 5 με σταθερούς ανέμους 165 mph, σύμφωνα με μια συμβουλή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων. Ο Μίλτον δεν είναι ο πρώτος τυφώνας που επανέρχεται στην Κατηγορία 5. Σύμφωνα με μια ανάλυση του NBC News των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Πληροφοριών, εννέα άλλοι τυφώνες στη λεκάνη του Ατλαντικού έχουν καταγραφεί στην κατηγορία 5. 

  • Ο τυφώνας Camille το 1969
  • Ο τυφώνας Άλεν το 1980
  • Ο τυφώνας Andrew το 1992
  • Ο τυφώνας Isabel το 2003
  • Ο τυφώνας Ivan το 2004
  • Ο τυφώνας Ντιν το 2007
  • Ο τυφώνας Felix το 2007
  • Ο τυφώνας Ίρμα το 2017
  • Ο τυφώνας Μαρία το 2017

Η χερσόνησος του κόλπου Τάμπα «έχει αρκετό χώρο» σε καταφύγια

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στα δημόσια καταφύγια της περιοχής Tampa Bay, αλλά οι εγκαταστάσεις έχουν ακόμα χώρο για περισσότερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της κομητείας Pinellas. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αναζητήσετε ασφάλεια», είπε η κομητεία. «Έχουμε 10 δημόσια καταφύγια με άφθονο χώρο, συμπεριλαμβανομένων φιλικών προς τα κατοικίδια και προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχεις ακόμα χρόνο να φύγεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Τι κάνει, όμως, την Τάμπα τόσο ευάλωτη στις μεγάλες καταιγίδες; Η Τάμπα δεν έχει πληγεί άμεσα από μεγάλο κυκλώνα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά η παράκτια πόλη θεωρείται από καιρό μια από τις πιο ευάλωτες σε σοβαρές πλημμύρες στη χώρα.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι η Τάμπα είναι πυκνοκατοικημένη, με τη μητροπολιτική περιοχή να φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Η τοπογραφία της περιοχής είναι επίσης ένας παράγοντας: η δυτική ακτή της Φλόριντα κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού είναι ρηχή και το υποθαλάσσιο έδαφος του κόλπου Τάμπα είναι τέτοιο που λειτουργεί σαν γιγάντια χοάνη, διοχετεύοντας και παγιδεύοντας το νερό της πλημμύρας στον κόλπο. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής έχει επίσης αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρας της περιοχής. Επιπλέον, η εκτεταμένη ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή του μετρό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι και κατασκευές θα μπορούσαν να είναι σε κίνδυνο - και οποιαδήποτε καταστροφή από μια καταιγίδα είναι πιθανό να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Μια έκθεση του 2015 από την εταιρεία Karen Clark & ​​Co. κατέταξε τον κόλπο Tampa ως το πιο ευάλωτο μέρος σε πλημμύρες από καταιγίδες από τυφώνα στις ΗΠΑ

«Ο Μίλτον έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί στη δυτική κεντρική Φλόριντα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Με πληροφορίες από ABC News

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.