Κοσμος

Φόβοι ότι ο τυφώνας Μίλτον μπορεί να εξελιχθεί στον «Κατρίνα» της Φλόριντα

Πυρετώδεις προετοιμασίες από τους Αμερικανούς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φόβοι ότι ο τυφώνας Μίλτον μπορεί να εξελιχθεί στον «Κατρίνα» της Φλόριντα
© Dan Kitwood - WPA Pool/Getty Images/Ideal Image

HΠΑ: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται τόσο πολύ τον τυφώνα Μίλτον

Τα βλέμματα των ΗΠΑ είναι στραμμένα στη Φλόριντα, καθώς ο τυφώνας Μίλτον φαίνεται έτοιμος να πλήξει την πολιτεία αυτή την εβδομάδα - σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή από τον τυφώνα Ελίν.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα δεν είναι άγνωστοι στους τυφώνες, αλλά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τον Μίλτον. Η καταιγίδα ενισχύθηκε γρήγορα σε τυφώνα κατηγορίας 5 τη Δευτέρα, μόλις μία ημέρα αφότου έγινε επίσημα τυφώνας, και «αναμένεται να αυξηθεί σε μέγεθος και να παραμείνει ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τυφώνας όταν πλησιάσει τις δυτικές ακτές της Φλόριντα την Τετάρτη», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί ανησυχούν για την καταιγίδα.

Ταχεία εντατικοποίηση

Η καταιγίδα έγινε επίσημα τυφώνας την Κυριακή, σύμφωνα με το NHC, και τη Δευτέρα, είχε ήδη ενισχυθεί σε τυφώνα κατηγορίας 5. Ταχεία εντατικοποίηση, όπως ορίζεται από το NHC, είναι όταν «οι μέγιστοι διατηρούμενοι άνεμοι ενός τροπικού κυκλώνα» αυξάνονται «τουλάχιστον κατά 30 κόμβους σε διάστημα 24 ωρών». Οι τριάντα κόμβοι αντιστοιχούν σε ταχύτητα λίγο κάτω από 35 μίλια/ώρα.

«Έτσι μοιάζει η ταχεία εντατικοποίηση, να κοιμάσαι σε έναν τυφώνα κατηγορίας 1 meh & να ξυπνάς σε έναν τερατώδη τυφώνα κατηγορίας 5 με ανέμους 160 μιλίων την ώρα», έγραψε τη Δευτέρα η μετεωρολόγος του CNN Elisa Raffa σε ανάρτησή της στην κοινωνική πλατφόρμα X.

«Πραγματικά εντυπωσιακό & τρομακτικό», συνέχισε η Raffa στην ανάρτησή της. «Αυτή είναι η τάση καθώς οι ωκεανοί μας συνεχίζουν να παγιδεύουν τη θερμότητα & να τροφοδοτούν ισχυρότερες καταιγίδες».

Η επιστημονική μη κερδοσκοπική οργάνωση Climate Central σημείωσε τη ραγδαία εντατικοποίηση του Μίλτον σε ένα νήμα στο X, γράφοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών «λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο ... τροφοδοτεί ισχυρότερους τροπικούς κυκλώνες».

«Ο #Milton ενισχύθηκε γρήγορα πάνω από τις θερμοκρασίες επιφάνειας της θάλασσας στον δυτικό Κόλπο του Μεξικού, οι οποίες έχουν γίνει εκατοντάδες φορές πιο πιθανές να είναι ανώμαλα θερμές λόγω της κλιματικής αλλαγής», έγραψε αργότερα στο νήμα το Climate Central.

Ένας μετεωρολόγος από τη Φλόριντα που πρόσφατα συγκινήθηκε όταν μίλησε για τη σοβαρότητα του Μίλτον είπε ότι ο Κόλπος του Μεξικού, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η καταιγίδα, έχει νερά που είναι «τόσο απίστευτα θερμά».

«Ξέρετε τι το οδηγεί αυτό, δεν χρειάζεται να σας το πω. ... Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε αυτό και γίνεται μια αυξανόμενη απειλή», δήλωσε ο Τζον Μοράλες.

Κίνδυνος ζημιών

Το NHC ανέφερε σε μια συζήτηση για τις προβλέψεις τη Δευτέρα ότι ο Μίλτον αποτελεί ακραία απειλή για τους κατοίκους της Φλόριντα.

«Μια μεγάλη περιοχή με καταστροφικό κύμα καταιγίδας θα εμφανιστεί κατά μήκος τμημάτων της δυτικής ακτής της Φλόριντα την Τετάρτη», ανέφερε οργανισμός. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση και οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών αξιωματούχων και να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή αν τους ζητηθεί».

Πέρα από το κύμα καταιγίδας, το NHC ανέφερε επίσης ότι ενδεχομένως «καταστροφικοί άνεμοι με ισχύ τυφώνα αναμένονται κατά μήκος τμημάτων της δυτικής ακτής της Φλόριντα, όπου ισχύει προειδοποίηση για τυφώνα» και ότι ζώνες «ισχυρών βροχοπτώσεων θα επηρεάσουν τμήματα της Φλόριντα σήμερα πολύ πριν από τον Μίλτον, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις που σχετίζονται πιο άμεσα με το σύστημα αναμένονται αργότερα την Τρίτη έως το βράδυ της Τετάρτης».

«Αυτές οι βροχοπτώσεις θα φέρουν τον κίνδυνο σημαντικών αστικών, αστικών και εδαφικών πλημμυρών, μαζί με το ενδεχόμενο για μέτριες έως μεγάλες πλημμύρες σε ποτάμια», συνέχισε ο οργανισμός.

Ο Μπράιαν Μπένετ, μετεωρολόγος από την περιοχή της Τάμπα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι ο Μίλτον «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΡΙΝΑ ΜΑΣ», αναφερόμενος στην κατακλυσμιαία καταιγίδα του 2005 που προκάλεσε μαζικές καταστροφές στη Νέα Ορλεάνη.

«Οι άνεμοι περιστρέφονται αριστερόστροφα γύρω από έναν τυφώνα», δήλωσε ο Μπένετ. «Εάν η καταιγίδα προσγειωθεί στην [κομητεία] Pasco ή στην [κομητεία] Pinellas, όχι μόνο θα πλημμυρίσει σημαντικά [το Clearwater] & την Αγία Πετρούπολη, αλλά μεγάλο μέρος της νότιας Τάμπα, η [αεροπορική βάση] MacDill και το κέντρο της Τάμπα μπορεί να βυθιστούν κάτω από το νερό».

Ο Mπένετ είπε επίσης ότι όταν η καταιγίδα φτάσει στην ξηρά, «οι άνεμοι θα διατηρηθούν γύρω στα 125, με ριπές στα 155 μίλια/ώρα», προσθέτοντας ότι μια ταχύτητα ανέμου στα «150 μίλια/ώρα είναι αρκετά ισχυρή για να απογειώσει μια στέγη και να καταστρέψει τους εξωτερικούς τοίχους ενός καλά χτισμένου σπιτιού».

«Συνήθως προσπαθώ να κρατάω το μήνυμά μου ήρεμο και χαμηλών τόνων», ανέφερε ο Μπένετ στην ανάρτησή του. «Όμως, η πιθανή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει αυτή η καταιγίδα είναι ο λόγος της ανησυχίας/ανησυχίας μου για το σπίτι μου -Tampa Bay. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιέζω τόσους πολλούς ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή».

Πηγή: The Hill

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.