Κοσμος

Νέες αποκαλύψεις για την σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν από τον Μπομπ Γούντγουορντ

To βιβλίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ντόναλντ Τραμπ: Νέες αποκαλύψεις για την σχέση με τον Πούτιν

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε κρυφά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επτά φορές από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του, την περίοδο που πίεζε τους Ρεπουμπλικάνους να εμποδίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για την καταπολέμηση των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Το βιβλίο, με τίτλο «Πόλεμος», που αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, περιγράφει μια σκηνή στις αρχές του 2024 στο Μαρ-α-Λάγκο, την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όταν ο πρώην πρόεδρος διέταξε έναν βοηθό να βγει από το γραφείο του, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Ο βοηθός είπε ότι οι δύο τους μπορεί να έχουν μιλήσει και άλλες μισή ντουζίνα φορές από τότε που ο Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Το βιβλίο αναφέρει επίσης ότι ο Τραμπ, ενώ βρισκόταν ακόμη στο αξίωμα στις αρχές της πανδημίας του covid-19 το 2020, έστειλε κρυφά στον Πούτιν τα σπάνια τότε τεστ για τον ιό για προσωπική χρήση του Ρώσου. Ο Πούτιν, ο οποίος έχει περιγραφεί ως ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο να μολυνθεί εκείνη την εποχή, προέτρεψε τον Τραμπ να μην αποκαλύψει δημοσίως τη χειρονομία, διότι θα μπορούσε να βλάψει πολιτικά τον Αμερικανό πρόεδρο. «Δεν θέλω να το πεις σε κανέναν γιατί ο κόσμος θα θυμώσει μαζί σου, όχι με μένα», φέρεται να του είπε ο Πούτιν.

Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές που θα καθορίσουν αν ο πρώην πρόεδρος θα διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο. Αντίγραφο του βιβλίου απέκτησαν οι New York Times. Η Washington Post, όπου ο Γούντγουορντ εργάζεται για περισσότερο από μισό αιώνα, και το CNN, όπου εμφανίζεται συχνά ως σχολιαστής, αναφέρθηκαν επίσης στο βιβλίο την Τρίτη.

Ο Τραμπ επαίνεσε τον Πούτιν ως «ιδιοφυΐα» όταν ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε αρνείται να πει ότι θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας. Έχει επικρίνει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία και στηρίχθηκε στους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου για να μην εγκρίνουν περισσότερη βοήθεια. Έχει καυχηθεί ότι αν κερδίσει θα διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες και μάλιστα πριν από την ορκωμοσία του.

Ο Τραμπ δεν έχει εξηγήσει πώς θα το έκανε αυτό, αλλά οι πιθανοί όροι που περιέγραψε τον περασμένο μήνα ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο, ακούγονταν πολύ σαν αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν. Ο Bανς είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει με τη βία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και να λάβει «εγγύηση ουδετερότητας» από την Ουκρανία, η οποία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το βιβλίο του Γούντγουορντ δεν αναφέρει τι συζήτησαν ο Τραμπ και ο Πούτιν στο τηλεφώνημα στις αρχές του 2024, ούτε παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσθετα τηλεφωνήματα που ανέφερε ο βοηθός του Τραμπ.

Πηγή: NYT