Κοσμος

Iσραήλ: Επίσημα νεκρός και ο αντικαταστάτης του Νασράλα

O Χασέμ Σαφιεντίν ήταν συγγενής του πρώην αρχηγού της οργάνωσης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Iσραήλ: Επίσημα νεκρός και ο αντικαταστάτης του Νασράλα

O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι φαίνεται ότι ο αντικαταστάτης του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει εξαλειφθεί.

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση χωρίς επικεφαλής. Ο Νασράλα εξαλείφθηκε, ο αντικαταστάτης του πιθανώς επίσης εξαλείφθηκε», δήλωσε ο Γκάλαντ στους αξιωματικούς στο βόρειο κέντρο διοίκησης του στρατού, σε ένα σύντομο τμήμα βίντεο που διανεμήθηκε από τον στρατό. «Δεν υπάρχει κανείς να πάρει αποφάσεις, κανείς να δράσει», είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Ο Σιαφεντίν διοικούσε τη Χεζμπολάχ μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Ναίμ Κασέμ από τη δολοφονία του Νασράλα και αναμενόταν να εκλεγεί επίσημα ως ο επόμενος γενικός γραμματέας της, αν και δεν είχε γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Ο Σαφιεντίν είναι ξάδελφος του Νασράλα και όπως αυτός είναι κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει την καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017 και τον Ιούνιο απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Ας ετοιμαστεί (ο εχθρός) να κλάψει και να θρηνεί», είπε στην κηδεία.

Οι δημόσιες δηλώσεις του Σαφιεντίν αντικατοπτρίζουν συχνά την στάση της Χεζμπολάχ και την ευθυγράμμισή της με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Πηγή: Reuters