Κοσμος

MI5: «Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει χάος σε Βρετανία και Ευρώπη»

Tι ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρωσία: Προειδοποίηση της MI5 για Βρετανία και Ευρώπη

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας επιδιώκουν να προκαλέσουν «χάος» στη Βρετανία και την Ευρώπη, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας, ενώ η αυξανόμενη απειλή από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική ανησυχία του.

Ο Κεν ΜακΚάλουμ δήλωσε ότι οι έρευνες για κρατικές απειλές αυξήθηκαν κατά 48% τον περασμένο χρόνο, καθώς η Ρωσία και το Ιράν στράφηκαν σε εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών και πληρεξούσιους για να εκτελέσουν τη «βρώμικη δουλειά» τους.

«Θα σας είναι σαφές ότι η MI5 έχει μια φοβερή δουλειά στα χέρια της», είπε.

Σε ετήσια ομιλία του, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5) κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από «συνωμοσία επί συνωμοσίας» στο βρετανικό έδαφος.

Περιγράφοντας τις απειλές για τη Βρετανία, ο ΜακΚάλουμ είπε ότι από τον Μάρτιο του 2017, η MI5 και η βρετανική αστυνομία είχαν διακόψει 43 συνωμοσίες σε προχωρημένο στάδιο, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονταν στις τελευταίες ημέρες του σχεδιασμού για μαζική δολοφονία.

Η τρομοκρατική τάση που, όπως είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας, τον απασχολεί περισσότερο είναι η επιδεινούμενη απειλή από την Αλ Κάιντα, η οποία επιδιώκει να επωφεληθεί από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, και κυρίως από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο επανέλαβε τις προσπάθειες εξαγωγής τρομοκρατίας, επικαλούμενο την επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας τον Μάρτιο.

Αλλά μέχρι στιγμής η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν είχε ακόμη μεταφραστεί σε βία, είπε. Από τα άτομα που ερευνώνται για συμμετοχή στην τρομοκρατία, το 13% ήταν κάτω των 18 ετών, μια τριπλάσια αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, είπε.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ΜακΚάλουμ, ωστόσο, καταλαμβανόταν από τις κρατικές απειλές που συνιστούν η Ρωσία και το Ιράν.

Παρά την απέλαση περισσότερων από 750 Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκδίωξη του τελευταίου αξιωματικού των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη Βρετανία νωρίτερα φέτος, είπε ότι είναι «εντυπωσιακό» το πώς οι ρωσικοί κρατικοί φορείς στρέφονται σε πληρεξούσιους για να κάνουν τη δουλειά τους.

«Ειδικά η GRU βρίσκεται σε μια διαρκή αποστολή να δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους: έχουμε δει εμπρησμούς, σαμποτάζ και άλλα. Επικίνδυνες ενέργειες που διεξάγονται με αυξανόμενη απερισκεψία», είπε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τον Ιανουάριο του 2022, είπε επίσης ότι η υπηρεσία του και η αστυνομία έχουν ανταποκριθεί σε 20 συνωμοσίες που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες δυνητικά αποτελούσαν θανατηφόρες απειλές για τους πολίτες και τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είδαμε τη μία συνωμοσία μετά την άλλη εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρωτοφανή ρυθμό και κλίμακα», είπε.

Πηγή: Reuters