Κοσμος

Διάσημα εγκλήματα: Ομολόγησε κατά λάθος τις δολοφονίες του στην τηλεόραση

Μια ζωή με πολλά προνόμια και πολλούς θανάτους

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρόμπερτ Ντερστ
Ρόμπερτ Ντερστ © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Διάσημα εγκλήματα | Ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος αποκάλυψε κατά λάθος τις δολοφονίες του σε τηλεοπτική εκπομπή

Ο Ρόμπερτ Ντερστ ήταν πολυεκατομμυριούχος, γόνος μιας οικογένειας που κατέχει μια αυτοκρατορία ακινήτων στο Μανχάταν, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ήταν γνωστός ως Μπόμπι, συναναστρεφόταν με την Τζάκι Ωνάση, έκλεινε συμφωνίες εκατομμυρίων και πετούσε στο Παρίσι και το Σεν Τροπέ. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κάθι σε μια ιδιωτική τελετή χωρίς καλεσμένους. Στο δεύτερο ραντεβού τους, της είχε ζητήσει να μετακομίσει μαζί του. Ήταν κοσμοπολίτης, μυστικοπαθής, καλλιτέχνης και έμενε σε ένα ακριβό διαμέρισμα στο Μανχάταν.

Ρόμπερτ Ντερστ
Ρόμπερτ Ντερστ © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Η Κάθι, βοηθός οδοντιάτρου και μόλις 19 ετών εντυπωσιάστηκε. Δεν προερχόταν από πλούσια οικογένεια. Ήταν η μικρότερη κόρη μιας μεγάλης ιρλανδοκαθολικής οικογένειας του Νιου Τζέρσεϊ και δεν είχε συνηθίσει να την πηγαίνουν αεροπορικώς στη Μπανγκόκ, να της κάνουν το τραπέζι σε ακριβά εστιατόρια, να χορεύει στο Studio 54. Γνωρίστηκαν όταν πήγε να πληρώσει το ενοίκιο για το διαμέρισμά της. Η οικογένειά του Ντερστ είχε το κτίριο. Ο Μπόμπι Ντερστ ήταν ο σπιτονοικοκύρης της και τη μάγεψε από την αρχή. Εκείνος ήταν 30 ετών όταν παντρεύτηκαν.

Η Κάθι και ο Ρόμπερτ Ντερστ
Η Κάθι και ο Ρόμπερτ Ντερστ © Law&Crime Network/Youtube

Αλλά η συζυγική ευτυχία δεν κράτησε πολύ. Η Κάθι εγγράφηκε στο κολέγιο για να γίνει νοσοκόμα, όταν όμως αποφοίτησε, το 1978, αποφάσισε να γίνει παιδίατρος και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή. Άρχισε να οραματίζεται τη ζωή πέρα ​​από τον Μπόμπι: τη δική της παιδιατρική κλινική, αυτό ήταν το όνειρό της. Αλλά όσο πιο ανεξάρτητη γινόταν, τόσο πιο πολύ θύμωνε ο Μπόμπι. Σύμφωνα με φίλους, την απείλησε να της κόψει τα δίδακτρα. Απομακρύνθηκε, όλο και πιο πολύ, και άρχισε να σκέφτεται το διαζύγιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δεν ήταν πλέον το ευτυχισμένο ζευγάρι που ήταν κάποτε. Μέχρι τότε, τα παράπονα της Κάθι για τον Μπόμπι -ότι την κακοποιούσε τακτικά, σωματικά και ψυχολογικά- ήταν κοινό μυστικό μεταξύ των φίλων και των γειτόνων τους.

Αν μου συμβεί ποτέ κάτι, μην αφήσειτε τον Μπόμπι να ξεφύγει.

Ο γάμος τους σήμαινε πλέον επιθετικότητα και βία και η Κάθι ήθελε να χωρίσει. Και ξαφνικά γύρω στις 31 Ιανουαρίου 1982 εξαφανίστηκε. Κανείς δεν κατηγορήθηκε για έγκλημα στην υπόθεση, τουλάχιστον ο Μπόμπι Ντερστ. Ο Ντερστ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην εξαφάνισή της, παρόλο που αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν ή μίλησαν με την Κάθι αφού υποτίθεται ότι επέστρεψε στο Μανχάταν. Ήταν ένα τραγικό μυστήριο, μια υπόθεση εξαφάνισης, κατά την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Η εξαφάνιση της Κάθι
Η εξαφάνιση της Κάθι © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Η περιουσία των Ντερστ ξεκίνησε με τον παππού του, έναν Πωλονοεβραίο μετανάστη που έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1902 με τρία δολάρια. Δεκατρία χρόνια αργότερα, δουλεύοντας για έναν κατασκευαστή ρούχων, είχε εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα κτίριο γραφείων στην 34η οδό. Από εκεί οι επιτυχίες διαδέχονταν η μια την άλλη. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Σέιμουρ, ήταν μικρόσωμος με γυαλιά και τεράστια επιχειρηματική οξυδέρκεια. Μέχρι το 1950 διηύθυνε την «Οργάνωση Ντερστ» (όπως έγινε γνωστή η εταιρεία) και είχε μια γυναίκα αρκετά χρόνια νεότερή του.

Μια μέρα, το φθινόπωρο του ΄50, η γυναίκα του αυτοκτόνησε πηδώντας από την ταράτσα του σπιτιου τους στο Γουέστσεστερ της Νέας Υόρκης. Ο Σέιμουρ έμεινε με τέσσερα μικρά παιδιά, το μεγαλύτερο από τα οποία ήταν ο 7χρονος Μπόμπι, ο οποίος λέγεται ότι ήταν μάρτυρας της αυτοκτονίας της μητέρας του.

Μια έκθεση ψυχιάτρου του 1953 για τον 10χρονο Ρόμπερτ ανέφερε «αποσύνθεση προσωπικότητας και πιθανώς ακόμη και σχιζοφρένεια».

Ρόμπερτ Ντερστ
Ρόμπερτ Ντερστ © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Ο Μπόμπι ήταν ο πιο ήσυχος από τα αδέρφια του, ευγενικός, με λεπτή αίσθηση του χιούμορ. Μερικές φορές ήταν απόμακρος, κυκλοθυμικός, βαριόταν εύκολα και ήταν μέτριος μαθητής. Σπούδασε οικονομικά στην Πενσυλβάνια και μετά την αποφοίτησή του, κατευθύνθηκε δυτικά για μεταπτυχιακές σπουδές στο UCLA, τη στιγμή που η αντικουλτούρα της δεκαετίας του '60 είχε αρχίσει να ανθίζει. Εδώ γνώρισε την πρώτη από τις δύο μεγάλες επιρροές του, τη μαριχουάνα, η οποία θα γινόταν η δια βίου σύντροφός του, και τη Σούζαν Μπέρμαν. Η Σούζαν είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια στο Λας Βέγκας και στο Χόλιγουντ, με συμμαθητές πλούσιους και διάσημους.

Σούζαν Μπέρμαν
Σούζαν Μπέρμαν © Inside Edition/Youtube

Ο πατέρας της που είχε πεθάνει πρόσφατα ήταν ένας διαβόητος μαφιόζος που είχε διευθύνει τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στο Λιας Βέγκας. Ο Μπόμπι γοητεύτηκε. Και οι δύο είχαν χάσει τις μητέρες τους, και οι δύο είχαν πατρικά θέματα. Έγιναν γρήγορα φίλοι. Η σχέση τους ήταν πάντα πλατωνική και όταν ο Μπόμπι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και παντρεύτηκε, η Σούζαν και η Κάθι έγιναν επίσης στενές φίλες -όταν η Κάθι εξαφανίστηκε και τα ΜΜΕ πολιορκούσαν τον Ντερστ, η Σούζαν ήταν ανεπίσημα ο εκπρόσωπος του Μπόμπι.

Η εξαφάνιση της Κάθι
Η εξαφάνιση της Κάθι © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Σε αυτό το σημείο ο Μπόμπι είχε γίνει ο κληρονόμος της Οργάνωσης Ντερστ, η οποία κατείχε τη μερίδα του λέοντος της Times Square. Ήταν μια από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες ακινήτων στη Νέα Υόρκη, μαζί με αυτές των Τραμπ. Οι φίλοι της Κάθι δεν κατάλαβαν ποτέ τι του βρήκε. Σίγουρα ο Μπόμπι ήταν εισιτήριο για μια πλουσιοπάροχη ζωή και την αγαπούσε. Αλλά ήταν μονίμως λιγόλογος, απόμακρος και σχεδόν 10 χρόνια μεγαλύτερός της. Ο Μπόμπι κάπνιζε αρειμανίως, είχε τικ, αλλά η πιο περίεργη συνήθειά του ήταν… ότι αεριζόταν μπροστά σε κόσμο, όλη την ώρα, οπουδήποτε, σαν να θεωρούσε ότι ήταν ανώτερος όλων και αδιαφορούσε για την εντύπωση που προκαλούσε.

Ο Ντερστ διοικούσε την οικογενειακή επιχείρηση μέχρι το 1994 που παρέδωσε τα ηνία σε έναν αδερφό του (αργότερα, όταν τα τρία αδέρφια του θέλησαν να απαλλαγούν από τη συμμετοχή του στην επιχείρηση, λόγω της προβληματικής συμπεριφοράς του -στην τελευταία συνάντηση μαζί τους είχε ουρήσει στο καλάθι αχρήστων του γραφείου- έκαναν διακανονισμό μαζί του και έλαβε από το πατρικό καταπίστευμα 65 εκατομμύρια δολάρια).

Ρόμπερτ Ντερστ
© BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Για το υπόλοιπο της δεκαετίας, ο Ντερστ έζησε σε διάφορες πολιτείες και το 2000 ξαναπαντρεύτηκε. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, εν μέσω αναφορών ότι η υπόθεση της πρώτης του συζύγου άνοιγε ξανά, ο Ντερστ μετακόμισε στο Γκάλβεστον του Τέξας, όπου κυκλοφορύσε μεταμφιεσμένος σε μουγγή γυναίκα (φορούσε μια φτηνή περούκα που δεν ξεγελούσε κανέναν για το φύλο του) και νοίκιασε ένα φθηνό διαμέρισμα. Ένα μήνα αργότερα η Σούζαν Μπέρμαν, που επρόκειτο να ερευνηθεί για την εξαφάνιση της Κάθι, βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, πυροβολημένη από πίσω. Τη μέρα που ανακαλύφθηκε το πτώμα της, οι αστυνομικοί έλαβαν μια επιστολή που έλεγε ότι θα βρισκόταν ένα «πτώμα» στη διεύθυνσή της, που γράφτηκε λάθος ως «Beverley Hills» -όπως την έγραφε ο Ντέρστ- αντί για «Bevery Hills».

Ο Ντέρστ δικάστηκε για τον φόνο του Μόρις Μπλακ
Ο Ντέρστ δικάστηκε για τον φόνο του Μόρις Μπλακ © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Ο Ντέρστ συνέχισε να ζει στο Γκάλβεστον και στις 28 Σεπτεμβρίου 2001 επέστρεψε στο διαμέρισμά του, όπου βρήκε τον 71χρονο γείτονά του, Μόρις Μπλακ, να παρακολουθεί τηλεόραση. Αν και οι δυο τους ήταν φίλοι, λογομάχησαν και ο Ντερστ ισχυρίστηκε ότι ο Μπλακ τον απείλησε με όπλο κι άρχισαν να παλεύουν. Ο Μπλακ πυροβολήθηκε θανάσιμα. Φοβούμενος ότι θα κατηγορηθεί για φόνο, ο Ντερστ διαμέλισε το πτώμα, τύλιξε τα κομμάτια σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε στον Κόλπο του Γκάλβεστον. Αργότερα συνελήφθη, αλλά ενώ βρισκόταν έξω με εγγύηση διέφυγε στην Πενσυλβάνια.

Ρόμπερτ Ντερστ
© BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Μετά από ανθρωποκυνηγητό έξι εβδομάδων, ο Μπόμπι Ντέρστ συνελήφθη για…για κλοπή σε ένα σούπερ μάρκετ. Είχε κλέψει ένα σάντουις τριών δολαρίων, ενώ στο αυτοκίνητό του είχε 35.000 δολάρια σε μετρητά. Το 2003 ο Ντέρστ δικάστηκε για τον φόνο του Μόρις Μπλακ, αλλά παραδόξως αθωώθηκε αφού ισχυρίστηκε αυτοάμυνα -σε βίντεο από τη δίκη φαίνεται να απορεί και ο ίδιος όταν οι ένορκοι τον κρίνουν αθώο.

Ο Ντέρστ δικάστηκε για τον φόνο του Μόρις Μπλακ
Ο Ντέρστ δικάστηκε για τον φόνο του Μόρις Μπλακ © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Ωστόσο, αργότερα ομολόγησε την ενοχή του για πολλές μικρές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της φυγής του μετά την καταβολή εγγύησης, και εξέτισε σχεδόν έξι μήνες φυλάκιση το 2005. Λίγο μετά την αποφυλάκισή του, παραβίασε την υπό όρους αποφυλάκιση και πέρασε άλλες 26 ημέρες στη φυλακή. Σχετικά με το κίνητρο για τη δολοφονία του Μπλακ, εικάζεται ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε βοηθήσει τον Ντερστ στην «εξαφάνιση» της Κάθι.

Μόρις Μπλακ
Μόρις Μπλακ © BuzzFeed Unsolved Network/Youtube

Τα ανατριχιαστικά γεγονότα της ζωής του Ντερστ καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ του HBO του 2015 «Η Κατάρα: Η Ζωή και οι Θάνατοι του Ρόμπερτ Ντέρστ» («The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst»), στο οποίο αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία που οδήγησαν τους εισαγγελείς στη δίωξή του για τη δολοφονία της Σούζαν Μπέρμαν. Η πιο σοκαριστική στιγμή ήταν όταν πήγε στο μπάνιο με το μικρόφωνό του ακόμη ανοιχτό να ομολογεί ότι διέπραξε ανθρωποκτονίες.

Τι στο διάολο έκανα; Τους σκότωσα όλους, φυσικά!

- Ακούστηκε να μουρμουρίζει στο τελευταίο επεισόδιο.

Η Κατάρα: Η Ζωή και οι Θάνατοι του Ρόμπερτ Ντέρστ
Η Κατάρα: Η Ζωή και οι Θάνατοι του Ρόμπερτ Ντέρστ © HBO

Ο Ντερστ καταδικάστηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021 σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία της Σούζαν Μπέρμαν. Αμέσως μετά κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της συζύγου του, Κάθλιν Ντερστ το 1982. Αλλά πριν γίνει η δίκη, πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 10 Ιανουαρίου 2022, σε ηλικία 78 ετών, ενώ νοσηλευόταν σε εξωτερικό νοσοκομείο.

Ρόμπερτ Ντερστ
Ρόμπερτ Ντερστ © Law&Crime Network/Youtube

Η ζωή και οι δολοφονίες του Ρόμπερτ Ντερστ έχουν καλυφθεί από πολλά ειδησεογραφικά προγράμματα και δημοσιογραφικές εκπομπές (Law & Order (τρία επεισόδια), Investigation Discovery (μίνι σειρά), 20/20 ABC (δίωρη εκπομπή), Oxygen True Crine κ.α.). Στην ταινία «All Good Things» (2010) ο πρωταγωνιστής Ράιαν Γκόσλινγκ υποδύεται έναν χαρακτήρα εμπνευσμένο από τον Ρόμπερτ Ντερστ.

Ρόμπερτ Ντερστ
Ρόμπερτ Ντερστ © Law&Crime Network/Youtube

*Ακούστε εδώ τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.