Κοσμος

Δρομέας έτρεξε 1.265 χλμ για να συγκεντρώσει χρήματα για τον παιδικό καρκίνο

Γύρισε την Ισλανδία σε χρόνο ρεκόρ - Έτρεχε καθημερινά το ισοδύναμο δύο μαραθωνίων

Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Βρετανός δρομέας Σεμπάστιαν Κι έτρεξε 1.265 χιλιόμετρα γύρω από την Ισλανδία σε 17 ημέρες για να συγκεντρώσει χρήματα για τον παιδικό καρκίνο

Ένας δρομέας που έτρεξε την απόσταση γύρω από την Ισλανδία σε 17 ημέρες, δήλωσε ότι ήταν «σουρεαλιστικό» συναίσθημα το να περνά τη γραμμή του τερματισμού.

Ο 25χρονος δρομέας Σεμπάστιαν Κι από το Σέρμπορν του Ντόρσετ, έτρεξε τον δρόμο των 786 μιλίων (1.265 χιλιόμετρα), για να συγκεντρώσει χρήματα για το βρετανικό ίδρυμα Children With Cancer UK, καταγράφοντας την πρόοδό του στο Instagram.

Τερμάτισε «σουρεαλιστικό» μαραθώνιο στην Ισλανδία για φιλανθρωπικό σκοπό

Εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία του από τη μικρότερη αδελφή του Λίμπι Κι, 20 ετών σήμερα, η οποία διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 11 εβδομάδων.

Τώρα ελπίζει η επίδοση του να καταγραφεί ως παγκόσμιο ρεκόρ, με τον μόνο άλλο γνωστό μαραθώνιο γύρω από την Ισλανδία να έχει ολοκληρωθεί σε 27 ημέρες.

Ο Σεμπάστιν Κι δήλωσε ότι αντιμετώπισε ταραχώδεις καιρικές συνθήκες και αρκετούς τραυματισμούς, αλλά άξιζε «απολύτως» τον κόπο για τα χρήματα που συγκέντρωσε και την αφύπνιση γύρω από τον παιδικό καρκίνο που προκάλεσε η προσπάθειά του.

Είπε ότι πάντα ήθελε να συγκεντρώσει χρήματα για το Children with Cancer UK, για το οποίο επίσης εργάζεται.

Έτρεχε το ισοδύναμο δύο μαραθωνίων κάθε μέρα

Ο Κι έτρεχε το ισοδύναμο δύο μαραθωνίων κάθε μέρα, χωρισμένων σε τέσσερα τμήματα, με διαλείμματα για φαγητό ενδιάμεσα.

Τραυματίστηκε την τρίτη ημέρα, ενώ ταλαιπωρήθηκε επίσης από αχίλλειο τενοντίτιδα και τενοντοελυτρίτιδα στα πόδια του, εξηγώντας ότι ήταν «σε λίγο χάλια κατάσταση».

Είπε ότι μόνο χάρη στον φυσιοθεραπευτή του, Τόμι Τζέρμιν, μπόρεσε να συνεχίσει.

«Για 12 ημέρες έτρεχα με λαστιχάκια δεμένα στις κνήμες μου για να βοηθήσω τα πόδια μου να σηκωθούν», είπε.

Ο καιρός ήταν επίσης μια πρόκληση. Ο Σεμπάστιαν είπε ότι αντιμετώπισε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, δυνατή βροχή και τόσο δυνατό αέρα που «δεν μπορούσε καν να τρέξει σε ευθεία γραμμή».

Ο κ. Κι περιμένει τώρα την επιβεβαίωση του παγκόσμιου ρεκόρ, εξηγώντας: «Ο μόνος γνωστός άνθρωπος που το έχει τρέξει στο παρελθόν χρειάστηκε 27 ημέρες και αυτός ήταν ένας εκπληκτικός τύπος.

»Εμείς το κάναμε σε 16 ημέρες και 10 ώρες, οπότε διεκδικούμε το ρεκόρ ανεπίσημα. Κανείς δεν έχει σηκώσει το χέρι ψηλά και δεν έχει πει ότι το έχει κάνει πιο γρήγορα, οπότε τώρα προσπαθούμε να το πιστοποιήσουμε».

«Αυτές οι οικογένειες δεν ξεκουράζονται… Σηκώνεσαι και συνεχίζεις»

Ο Σεμπάστιν Κι δήλωσε ότι η υποστήριξη που έλαβε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ιδιαίτερα από την ομάδα των πέντε «απίστευτων φίλων» που ταξίδεψαν μαζί του, τον κράτησε σε εγρήγορση.

«Σε μερικές από τις πιο σκοτεινές μέρες, το κύριο πράγμα που με κράτησε χαμογελαστό ήταν ότι ήταν εκεί μαζί μου», είπε.

Πρόσθεσε ότι τον παρακινούσε επίσης ο σκοπός για τον οποίο συγκέντρωνε χρήματα.

«Οι άνθρωποι μου έλεγαν “ίσως να ξεκουραστείτε για μια μέρα”, αλλά σκέφτηκα ότι αυτές οι οικογένειες δεν ξεκουράζονται».

«Σηκώνεσαι και συνεχίζεις».

Η αδελφή του ήταν εκεί όταν πέρασε τη γραμμή τερματισμού στο Ρέικιαβικ και δήλωσε ότι ήταν «τόσο περήφανη» γι' αυτόν.

«Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κλαίγοντας, επειδή είμαι απίστευτα εντυπωσιασμένη από αυτό που έκανε», είπε.

Όσο για τον ίδιο, πιστεύει ότι άξιζε τον μόχθο: «Ήταν το πιο δύσκολο και εξαντλητικό πράγμα που έχω κάνει ποτέ, και όμως θα το έκανα ξανά αν ήξερα ότι θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο.

«Αν και ίσως μετά από μερικές ημέρες ξεκούρασης», κατέληξε.

(Με πληροφορίες του BBC News)