Κοσμος

MV Ruby: Η «ρωσική πλωτή βόμβα» πλησιάζει τις ακτές της Βρετανίας

Mεταφέρει επτά φορές περισσότερο νιτρικό αμμώνιο από το πλοίο που εξερράγη στον Λίβανο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MV Ruby: Η «ρωσική πλωτή βόμβα» πλησιάζει τις ακτές της Βρετανίας
© VesselFinder.com

MV Ruby: Η πλωτή βόμβα που δεν δέχεται κανένα λιμάνι της Ευρώπης

Το φορτηγό πλοίο MV Ruby που είναι νηολογημένο στη Μάλτα και μεταφέρει 20.000 τόνους εκρηκτικού νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες όταν υπέστη ζημιές και άρχισε να ζητά άδεια για να ξεφορτώσει.

Αυτή τη στιγμή το MV Ruby είναι ακίνητο μερικά μίλια ανοικτά των ακτών του Κεντ, ανατολικά του Λονδίνου, και λίγο έξω από τα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Chartered Institute of Export & International Trade, δήλωσε νωρίτερα στο KentOnline: «Πρόκειται για ένα πραγματικά περίπλοκο και δύσκολο ζήτημα, καθώς κανένα λιμάνι κατά μήκος της διαδρομής δεν είναι πρόθυμο να δεχτεί το πλοίο για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω του δυνητικού εκρηκτικού φορτίου του.

Απορρίπτοντας την προφανή λύση της επιστροφής στη Ρωσία, όπου φόρτωσε στο Κανταλάκσα στα τέλη Αυγούστου, το πλοίο ξεκίνησε μια οδύσσεια απόπειρας εισόδου σε ευρωπαϊκά λιμάνια, ξεκινώντας από το νορβηγικό αγκυροβόλιο του Τρόμσο, μια ναυτική βάση από την οποία διατάχθηκε να αποχωρήσει στις 4 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, το Ruby ζήτησε άδεια να ελλιμενιστεί στο Klaipėda της Λιθουανίας, μια κρίσιμη εγκατάσταση ενίσχυσης του ΝΑΤΟ σε περίοδο κρίσης και πολέμου.

Η Λιθουανία αρνήθηκε λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου. Αν πυροδοτούνταν 20.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, θα εξαφάνιζε το κέντρο οποιασδήποτε πόλης-λιμανιού - η έκρηξη θα ήταν ίση με το ένα τρίτο της βόμβας της Χιροσίμα το 1945. Αυτό θα ήταν μια επανάληψη της καταστροφικής έκρηξης της ίδιας ουσίας στη Βηρυτό το 2020, αν και το Ruby μεταφέρει επτά φορές περισσότερο νιτρικό αμμώνιο.

Ακόμα και η Μάλτα απέρριψε το Ruby παρότι φέρει σημαία της Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το Ruby θα μπορούσε να ελλιμενιστεί μόνο αν απαλλαγεί από το δυνητικά επικίνδυνο φορτίο του, ανέφεραν οι Times.

Εκπρόσωπος των ιδιοκτητών του πλοίου πρόσθεσε: «Δεν αποτελεί απειλή για το πλοίο, το πλήρωμα ή το περιβάλλον στην παρούσα κατάσταση του πλοίου.

«Το πλοίο τηρεί όλους τους διεθνείς κανονισμούς και διαδικασίες μέσω του κράτους της σημαίας του, της Μάλτας, διατηρεί υψηλά τεχνικά πρότυπα λειτουργίας, είναι πλήρως ασφαλισμένο από αναγνωρισμένο διεθνή ασφαλιστή κύτους και μηχανημάτων, καθώς και από διεθνή όμιλο P&I (protection and indemnity) Club και ανήκει και λειτουργεί με απόλυτα νόμιμο και διαφανή τρόπο».

Έτσι, το πλοίο κατευθύνθηκε προς τη Βρετανία - ακριβώς την ώρα που ο πρώην πρέσβης της Λιθουανίας στη Βρετανία, Eitvydas Bajarunas, το αποκάλεσε «πλωτή μεγαβόμβα» και προειδοποίησε για ρωσικό σαμποτάζ σε μια άκαιρη στήλη που δημοσιεύτηκε από μια δεξαμενή σκέψης για την ευρωπαϊκή πολιτική.

«Δυστυχώς, λόγω της σπέκουλας των μέσων ενημέρωσης που έχει περιβάλει αυτό το πλοίο, οι λιμενικοί τερματικοί σταθμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιφυλακτικοί στο να δεχτούν το πλοίο», ανέφερε ο διαχειριστής του σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Times.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.