Κοσμος

«Ένας χρόνος είναι πάρα πολύς»: Oι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς μιλούν για την αγωνία τους

Κραυγή αγωνίας των συγγενών που όπως λένε «έχουν βαρεθεί να ξυπνούν κάθε μέρα με άσχημα νέα»

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ένας χρόνος είναι πάρα πολύς»: Oι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς μιλούν για την αγωνία τους
«Ένας χρόνος είναι πάρα πολύς»: Oι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς μιλούν για την αγωνία τους © EPA/ABIR SULTAN

«Ένας χρόνος είναι πάρα πολύς»: Oι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς μιλούν για την αγωνία τους - Ένας χρόνος πάει από όταν είδαν για τελευταία φορά τους αγαπημένους τους ανθρώπους

Ο Eli Albag αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της κόρης του από την αιχμαλωσία στη Γάζα για σχεδόν έναν χρόνο, όταν δέχτηκε ρίψη αυγών και λεκτική βία. Ο πατέρας της Liri Albag, η οποία κρατείται όμηρος από τη Χαμάς, διαμαρτυρόταν πρόσφατα έξω από μια πολιτική εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην παραλιακή πόλη Νετάνια.

Τώρα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την κρίση ομηρίας του Ισραήλ και τον πόλεμο κατά της Γάζας, που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε μεθοριακές κοινότητες, κατά την οποία απήχθησαν 251 Ισραηλινοί και άλλοι πολίτες, η υπεράσπιση των υπόλοιπων αιχμαλώτων έχει πολιτικοποιηθεί, καθώς η κατάστασή τους έχει γίνει όλο και πιο επιβαρυμένη.

Relative of Hamas hostages recalls the terror of October 7 | DW News

«Ένας χρόνος είναι πάρα πολύς»: Oι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς μιλούν για την αγωνία τους

Περιστατικά όπως η στοχοποίηση της Albag είναι σπάνια εν μέσω ευρείας υποστήριξης προς τις οικογένειες των ομήρων, αλλά οι συγγενείς έχουν παρακολουθήσει να μετατοπίζεται η προσοχή από την ισραηλινή επιχείρηση κατά της Γάζας στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στον βορρά, χωρίς καμία κίνηση για όσους εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια ενός μακρού έτους, οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν από την απελευθέρωση 117 ομήρων στις αρχές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 105 σε μια ανταλλαγή κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας τον Νοέμβριο του 2023, έχουν διαλυθεί, καθώς η επίθεση έχει τραβήξει σε διάρκεια και έχουν βρεθεί περισσότεροι νεκροί όμηροι παρά ζωντανοί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Οι ζοφερές ειδήσεις για την τύχη των ομήρων που βρέθηκαν νεκροί έχουν υπογραμμίσει τον παγετώδη ρυθμό των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έναντι των ομήρων, την οποία οι επικριτές λένε ότι ο Νετανιάχου δεν βιάζεται να προωθήσει. Ορισμένοι συγγενείς των εναπομεινάντων ομήρων συνέκριναν την κατάστασή τους με το να είναι παγιδευμένοι σε ένα βάλτο, χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν.

Στο νέο της σπίτι σε ένα κιμπούτς κοντά στη Νετάνια, η Batsheva Yahalomi γνωρίζει τι σημαίνει να βλέπεις ένα παιδί να απελευθερώνεται, αλλά και να έχεις έναν σύζυγο που παραμένει αγνοούμενος.

Israel-Hamas War: Families of Israeli hostages fighting for their release

Είχαν ζήσει στο κιμπούτς Nir Oz, όπου το ένα τέταρτο των κατοίκων σκοτώθηκε ή απήχθη. Ο σύζυγος της Batsheva, Ohad, τραυματίστηκε στην αρχική επίθεση. Μέσα στο χάος η Batsheva και οι δύο κόρες της χωρίστηκαν από τον έφηβο γιο της, Eitan, και μεταφέρθηκαν προς τα σύνορα της Γάζας με μοτοσικλέτα. Αυτή και οι κόρες της κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο Eitan και ο Ohad απήχθησαν από διαφορετικές ομάδες ανδρών.

«Στην αρχή του πολέμου, νομίζω ότι το γεγονός των απαγωγών και το ότι απήγαγαν παιδιά και γυναίκες, ήταν τόσο σοκαριστικό για όλους, ώστε ήταν επείγον να τους βγάλουμε έξω» είπε η Batsheva.

«Είμαστε όλοι έκπληκτοι για το πόσο καιρό διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα. Είναι τρομακτικό»

Όπως πολλοί από τις οικογένειες των υπόλοιπων ομήρων, η Batsheva διαπίστωσε μια ανεπαίσθητη αλλαγή στη στάση μετά την ώθηση για μια συμφωνία βάσει της οποίας απελευθερώθηκαν περισσότεροι από 100 όμηροι. Η υποστήριξη παραμένει ακόμη ισχυρή, αλλά η δυναμική έχει εξασθενήσει καθώς έχουν παρεισφρήσει άλλες εκτιμήσεις.

«Υπάρχουν άνθρωποι, νομίζω μια μικρή ομάδα ανθρώπων στο Ισραήλ, ριζοσπαστικοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί την κατάσταση και πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι στόχοι. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποστηρικτικοί.

»Είμαστε όλοι έκπληκτοι για το πόσο καιρό διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα. Είναι τρομακτικό, γνωρίζουμε κάθε μέρα την κόλαση που περνούν οι όμηροι. Το πιο δύσκολο είναι να καταλάβουμε πώς τους συμπεριφέρονται. Όχι ανθρώπινα. Αλλά χειρότερα. Να σκέφτεσαι ότι χάνουν την ελπίδα τους».

Ο γιος της, ο οποίος απελευθερώθηκε μετά από 16 ημέρες μόνος με τους απαγωγείς του, έχει αρχίσει να χάνει τα μαλλιά του και να υπνοβατεί ως αποτέλεσμα του στρες που υπέστη.

«Τα παιδιά έχουν τόσες πολλές ερωτήσεις για τον Ohad. Γιατί αργεί τόσο πολύ; Θα επιστρέψει; Είναι ζωντανός, και αν είναι ζωντανός πώς του έχουν φερθεί;»

Η τελευταία είδηση που είχε για τον Ohad ήταν τον Ιανουάριο. Από τότε υπάρχουν ισχυρισμοί από το εσωτερικό της Γάζας ότι σκοτώθηκε. «Υπάρχουν μέρες που είμαι πραγματικά αισιόδοξη. Και μέρες που χάνω την ελπίδα μου. Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο πιο δύσκολο είναι να ελπίζεις» δήλωσε η Batsheva.

Παρά τη συνεχιζόμενη αγωνία της άγνοιας, έχει έντονη συνείδηση ότι ορισμένοι στην ισραηλινή κοινωνία έχουν ενδοιασμούς για μια συμφωνία ομηρίας, ακόμη και αν η ίδια επιθυμεί απεγνωσμένα να συμβεί.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ισραήλ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να πληρώσει ακόμη και ένα μεγάλο τίμημα για να πάρει πίσω τους ομήρους» είπε. «Η διαφορά σήμερα είναι ότι υπάρχουν μικρές και πιο ριζοσπαστικές ομάδες τις οποίες δεν άκουγες πριν το άμεσο τραύμα της 7ης Οκτωβρίου. Τώρα ακούς κάποιους να λένε ότι αν πληρώσεις αυτό το τίμημα μπορεί να ενθαρρύνεις το ίδιο πράγμα να ξανασυμβεί.

«Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι πολύ περίπλοκη, δεν θέλω να συγκρουστώ με την κυβέρνηση»

«Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι πολύ περίπλοκη, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω ότι στα κλειστά δωμάτια όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Προτιμώ να είμαι αφελής. Δεν θέλω να συγκρουστώ με την κυβέρνηση γιατί αυτό δεν βοηθάει στην επίτευξη λύσης».

Στην έδρα του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών στο Τελ Αβίβ, η Noam Peri, της οποίας ο πατέρας, ο Chaim, βετεράνος ακτιβιστής της ειρήνης, απήχθη στο Nir Oz σε ηλικία 79 ετών, άκουσε πρόσφατα την είδηση που ήλπιζε ότι η οικογένειά της θα γλίτωνε, ότι πέθανε σε μια στενόχωρη σήραγγα 20 μέτρα κάτω από τη γη.

Οι αφίσες των ομήρων στο γραφείο του φόρουμ δραματοποιούν τις διαφορετικές εκβάσεις των τελευταίων μηνών σχολιασμένες με μαύρο μαρκαδόρο, «δολοφονήθηκε» γραμμένη σε αρκετές, και σε μία μόνο τις λέξεις «καλώς ήρθατε σπίτι».

Από τις μαρτυρίες των απελευθερωμένων ομήρων και άλλες πληροφορίες, η Noam γνωρίζει ότι ο πατέρας της πιθανότατα επέζησε στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Πιστεύει επίσης ότι χάθηκαν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να τον είχαν σώσει.

«Ήταν ακτιβιστής της ειρήνης. Πίστευε στην ανθρωπότητα. Μίλησα χθες με τη μητέρα μου και αναρωτιόμουν αν αυτό που πέρασε είχε αλλάξει το πώς ένιωθε. Νομίζω ότι μάλλον όχι. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τι πέρασε. Τα μέρη που ξέρω είναι φρικτά. Ξέρω ότι τον πήραν ζωντανό. Ξέρω ότι ξυλοκοπήθηκε στη μοτοσικλέτα που τον πήρε. Ξέρω ότι τον πήγαν στις σήραγγες. Στις 18 Δεκεμβρίου ήταν το τελευταίο σημάδι ζωής. Στις 3 Ιουνίου πληροφορηθήκαμε ότι σκοτώθηκε στην αιχμαλωσία.

«Είναι γεγονός ότι ο πατέρας μου και όσοι ήταν μαζί του ήταν ζωντανοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα προσποιηθώ ότι γνωρίζω για συγκεκριμένες ενέργειες, ευκαιρίες και τι ήταν στο τραπέζι, αλλά ξέρω ότι υπήρχαν ευκαιρίες».

Ο Noam περιγράφει συναντήσεις με διπλωμάτες και αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και με τον Νετανιάχου. «Το μόνο πρόσωπο που δεν έχω συναντήσει είναι [ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ. Αν είμαι θυμωμένος με την ισραηλινή πλευρά, είναι επειδή είναι η μόνη πλευρά από την οποία μπορώ να έχω προσδοκίες».

Για τον Noam, αν υπήρξε μια χαμένη ευκαιρία, αυτή ήταν τις εβδομάδες μετά τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των ομήρων τον Νοέμβριο. «Νομίζω ότι ήμασταν λίγο αφελείς», είπε. «Βλέπαμε ότι η απελευθέρωση είχε συμβεί και σκεφτήκαμε ότι αν δουλέψουμε λίγο περισσότερο, αν υπάρξει λίγο περισσότερη στρατιωτική πίεση, τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις».

Όσον αφορά το θέμα της στρατιωτικής πίεσης, ο Noam είναι διχασμένος.

«Νομίζω ότι πιστέψαμε ότι η στρατιωτική πίεση ήταν απαραίτητη προϋπόθεση και φυσικά φοβηθήκαμε για τη στρατιωτική δραστηριότητα και δικαίως, διότι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Τώρα είμαι θυμωμένος εξαιτίας του αποτελέσματος αυτής της πίεσης ... ναι, σκότωσε τον πατέρα μου. Δεν μπορώ να μην είμαι θυμωμένος γιατί ο πατέρας μου και οι περισσότεροι από τους άλλους ομήρους που δολοφονήθηκαν, αυτό σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα» με αυτή την πίεση.

Για την Aviva Siegel, η οποία κρατήθηκε όμηρος για 51 ημέρες πριν απελευθερωθεί στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Νοεμβρίου, η γνώση ότι ο σύζυγός της, Keith, είναι ακόμη αιχμάλωτος είναι οδυνηρά και εμφανώς ωμή.

«Ο χρόνος περνάει. Τελειώνει. Κάθε μέρα χάνει όλο και περισσότερο βάρος και χάνει την ελπίδα. Είναι απλά σκληρό να σκέφτεσαι τις τρομερές συνθήκες. Ήμουν εκεί 51 ημέρες και έχασα 10 κιλά. Δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν ξέρω αν είναι μόνος του.

«Είμαι ακόμα στη Γάζα. Σκέφτομαι πώς ένιωθα, πώς έχασα την ελπίδα και νόμιζα ότι θα πεθάνω εκεί».

Κραυγή αγωνίας των συγγενών που όπως λένε «έχουν βαρεθεί να ξυπνούν κάθε μέρα με άσχημα νέα» 

Όπως πολλοί συγγενείς των υπόλοιπων ομήρων, η Aviva δυσανασχετεί με το πώς πολιτικές σκοπιμότητες έχουν παίξει σε αυτό που θεωρεί ως ένα απλό, ανθρωπιστικό και ενστικτώδες αίτημα.

«Αρκετά ανέχτηκα. Ένας χρόνος είναι πάρα πολύς. Δεν αντέχω άλλο, θέλω να ρωτήσω τον Μπίμπι [Νετανιάχου] και τον [πρόεδρο Τζο] Μπάιντεν τι πρέπει να κάνω όταν ο Κιθ είναι ακόμα εκεί.

«Θα έλεγα ότι ο Νετανιάχου γνωρίζει αρκετά τι συμβαίνει στους ομήρους. Δεν μπορεί να αφήσει τους ομήρους να πεθάνουν αργά. Ήμουν εκεί και παραλίγο να πεθάνω σε αυτό το τούνελ. Είναι σκληρό κρίμα που η πολιτική έχει εισβάλει σε κάτι τόσο ανθρώπινο όπως η κατάσταση των ομήρων».

Όπως και άλλοι που μίλησαν στον Guardian, η Aviva είναι βαθιά επιφυλακτική απέναντι στο επιχείρημα της ισραηλινής κυβέρνησης ότι μόνο η περαιτέρω στρατιωτική πίεση θα φέρει πίσω τους αγαπημένους τους. Περισσότερος πόλεμος έχει φέρει πίσω μόνο περισσότερα πτώματα: «Είναι η απόδειξη. Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει.

«Έχω μιλήσει για το τι μου συνέβη ξανά και ξανά και νιώθω σαν να μπαίνει σε ένα συρτάρι που είναι γεμάτο με τρομερές ιστορίες που στη συνέχεια κλείνει. Και το μόνο που παίρνουμε είναι να επιστρέφουν τα πτώματα».

Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ διευρύνεται σε όλο και περισσότερα μέτωπα πέρα από τη Γάζα, η αγωνία αυξάνεται ακόμα περισσότερο. «Ανησυχώ όλο και περισσότερο για το τι συμβαίνει. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για τους ομήρους. Κανείς δεν με κοιτάζει στα μάτια και δεν μου λέει ότι αυτό θα βοηθήσει να τους φέρει πίσω.

«Θέλω μόνο να ακούσω καλά νέα. Έχω βαρεθεί να ξυπνάω κάθε πρωί με άσχημα νέα».

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.