Κοσμος

Ημέρα μνήμης για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ενώ η σύγκρουση σε Γάζα και Λίβανο συνεχίζεται

Μνημόσυνα για τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς και κινητοποιήσεις για τους ομήρους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova σε συγκέντρωση εις μνήμη τους
Οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova σε συγκέντρωση εις μνήμη τους © ΕΡΑ/ABIR SULTAN

Οικογένειες ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το Ισραήλ σήμερα Δευτέρα, καθώς η χώρα κλείνει ένα χρόνο από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τον πόλεμο που ξεκίνησε ως απάντηση να μαίνεται στη Γάζα και να κλιμακώνεται στον Λίβανο, ενώ η σύγκρουση απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό σε όλο το Ισραήλ

Οι εκδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και στο υπόλοιπο Ισραήλ ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν περίπου στις 6.29 π.μ., την ώρα κατά την οποία τρομοκράτες της Χαμάς εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ πέρυσι.

October 7, 2023: The hours that shook Israel • FRANCE 24 English

Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε συναγερμό σε όλο το Ισραήλ, δήλωσε ο στρατός και η αστυνομία, αναμένοντας πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδιάζονται για την επέτειο.

Οικογένειες ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα -περίπου 100, εκ των οποίων το ένα τρίτο λέγεται ότι είναι νεκροί- συγκεντρώθηκαν κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. «Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε [στους ομήρους] ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει», είπε η Σίρι Αλμπάγκ, της οποίας η κόρη Λιρί είναι μεταξύ των αιχμαλώτων. Το μήνυμά της στον Νετανιάχου: «Δεν θα σας αφήσουμε να ηρεμήσετε μέχρι να επιστρέψουν όλοι, και οι τελευταίοι», είπε στο πλήθος, το οποίο κρατούσε τα πρόσωπα των ομήρων.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τήρησε ενός λεπτού σιγή στις 6.29 π.μ. - τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση - στο κιμπούτς Ρέιμ, τον τόπο του μουσικού φεστιβάλ Nova όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει ανεξάρτητα πώς θα απαντήσει στο Ιράν, παρόλο που συντονίζεται στενά με τις ΗΠΑ.

«Όλα είναι στο τραπέζι», είπε ο Γκάλαντ, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο CNN. «Το Ισραήλ έχει δυνατότητες να χτυπήσει στόχους κοντά και μακριά – το έχουμε αποδείξει». Ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συζητούνται οι ισραηλινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ισραήλ: Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού

Τις ώρες πριν από την επέτειο, το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Βηρυτό και τη Γάζα, ενώ ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν τη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, δήλωσε η αστυνομία. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με ρουκέτες στη Χάιφα και στην πόλη Τιβεριάδα.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας του Λιβάνου από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε απότομα την εκστρατεία του εναντίον της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα.

Oct. 7 anniversary LIVE: Memorial for victims of Hamas’ attack at Nova Music Festival

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αεροσκάφη έπληξαν στόχους στη Βηρυτό και συγκεκριμένα το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων. Ανέφερε ότι οι επιδρομές στόχευαν επίσης τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο, το τελευταίο θύμα από τότε που ο στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις βλήματα εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας λίγα λεπτά αφότου η χώρα άρχισε να εορτάζει επίσημα τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το IDF.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε επιδρομές στο νοσοκομείο al-Aqsa στην κεντρική Γάζα, υποστηρίζοντας ότι είχε γίνει βάση για ένα «συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς, χωρίς να παρέχει στοιχεία.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.