Κοσμος

Γιατί το σχέδιο του Ισραήλ για πολυμέτωπο πόλεμο μπορεί να αποβεί μοιραίο λάθος

Επιδρομές στη Γάζα, βομβαρδισμoί στη Δαμασκό, συγκρούσεις στον Λίβανο και ένα βήμα πριν τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σχέδιο του Ισραήλ για τον πολυμέτωπο πόλεμο - Υπάρχει στρατηγικό όραμα;
Το σχέδιο του Ισραήλ για τον πολυμέτωπο πόλεμο - Υπάρχει στρατηγικό όραμα; © MOHAMMED SABER/EPA

Ισραήλ:Υπάρχει στρατηγικό όραμα για τον πολυμέτωπο πόλεμο; - Η ανάλυση του Guardian

Καθώς το Ισραήλ πλησίαζε στην έναρξη των μεγάλων ιερών ημερών την περασμένη εβδομάδα, την παραμονή της Ρος Χασανά, όπως ονομάζεται η εβραϊκή πρωτοχρονιά, η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί. Αρκετές μονάδες των IDF που πολεμούσαν στα σύνορα με τον Λίβανο είχαν θρηνήσει θύματα σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους στη μάχη και πολλοί είχαν τραυματιστεί.

Η επιβεβαίωση των τραυματιών και των νεκρών, αν όχι οι συνθήκες, λειτούργησε ως μια σκληρή υπενθύμιση για τους Ισραηλινούς των χτυπημάτων που έρχονται στον πόλεμο, ακόμη και όταν η τιμωρητική αεροπορική επίθεση του Ισραήλ σκότωσε εκατοντάδες Λιβανέζους και τραυμάτισε περισσότερους.

Όπως αναφέρει ανάλυση του Guardian, ο θάνατος των στρατιωτών ήρθε μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες το Ισραήλ κατάφερε μια σειρά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, και των περισσότερων μελών της ανώτατης ηγεσίας.

Την αίσθηση του κινδύνου υπογράμμιζε μια άλλη ιστορία που αποκαλύφθηκε αργά την περασμένη εβδομάδα: πώς το κύμα ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε εναντίον του Ισραήλ δεν ήταν τόσο ασήμαντο όσο αρχικά ισχυριζόταν η ισραηλινή ηγεσία, και αντίθετα έδειξε ότι ένα πλήγμα μεγάλης κλίμακας όχι μόνο θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις αντιπυραυλικές άμυνες του Ισραήλ, αλλά και ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να ανατινάξει με ακρίβεια πολεμικές κεφαλές στους στόχους που επεδίωκε, στην προκειμένη περίπτωση αρκετές στρατιωτικές βάσεις.

«Κανένα στρατηγικό όραμα» από το Ισραήλ: Πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος;

Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «σημαντική» στρατιωτική απάντηση στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση.

Έναν χρόνο μετά την ταχεία μετάσταση του πολυμέτωπου πολέμου του Ισραήλ που περιλαμβάνει πλέον το Ιράν, τον Λίβανο και τη Γάζα, την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ, η αναμφισβήτητη στρατιωτική και πληροφοριακή υπεροχή του Ισραήλ παραπαίει σε πολλά μέτωπα. Στον επεκτεινόμενο πόλεμο του Ισραήλ, όπως δήλωσε ο ισραηλινός αναλυτής ασφαλείας Michael Milshtein, υπήρξαν «τακτικές νίκες» αλλά «κανένα στρατηγικό όραμα» και σίγουρα όχι ένα που να ενώνει τα διάφορα μέτωπα.

Israel prepares to attack Iran | LiveNOW from FOX

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η σύγκρουση του περασμένου έτους έχει εκθέσει σοβαρά το νεόκοπο επιχειρησιακό δόγμα του Ισραήλ, το οποίο είχε σχεδιάσει να διεξάγει σύντομους αποφασιστικούς πολέμους κυρίως εναντίον μη κρατικών φορέων οπλισμένων με πυραύλους, με στόχο να αποφύγει να παρασυρθεί σε εκτεταμένες συγκρούσεις φθοράς.

Αντίθετα, συνέβη το αντίθετο. Ενώ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη Χαμάς ως ηττημένη ως στρατιωτική δύναμη - ένας αμφισβητήσιμος χαρακτηρισμός εξ αρχής - παραδέχονται ότι επιβιώνει ως οργάνωση ανταρτών στη Γάζα, αν και υποβαθμισμένη.

Ακόμα και ενώ το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, έχει ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές της παράκτιας λωρίδας και έχει εκτοπίσει έναν πληθυσμό που πλήττεται από πείνα, θάνατο και αρρώστιες πολλές φορές, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα επιτέθηκαν σε περιοχές της λωρίδας για άλλη μια φορά αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα για να εμποδίσουν την ανασύνταξη της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ, επίσης, παρά τις βαριές απώλειες στην ηγεσία της, διατηρεί μια δύναμη που μάχεται στο δικό της έδαφος στα χωριά του νότιου Λιβάνου, όπου είχε σχεδόν δύο δεκαετίες για να προετοιμαστεί για αυτή τη σύγκρουση.

Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν το Ισραήλ έχει κάποιο σαφέστερο όραμα για την κλιμακούμενη σύγκρουσή του με το Ιράν. Ένας πόλεμος μακράς απόστασης με το Ιράν, πολλοί ειδικοί αρχίζουν να υποδεικνύουν, θα μπορούσε επίσης να εξελιχθεί σε μια πιο ψυχαγωγική σύγκρουση παρά τις σχετικές ανισορροπίες στις δυνατότητες, ακόμη και καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σχεδιάζει την κλίμακα της δικής του απάντησης στην πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Israeli army claims it found and sealed Hezbollah tunnels in Lebanon

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Carmiel Arbit, ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ατλαντικού Συμβουλίου, περιέγραψε αυτή τη δυναμική. «Νομίζω ότι θα το βλέπουμε αυτό ως τη νέα πραγματικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα», προέβλεψε ο Arbit.

«Νομίζω ότι η ελπίδα της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το σημείο είναι να αποτρέψει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και όχι αυτόν τον μικρότερης κλίμακας πόλεμο φθοράς».

Η Nicole Grajewski, συνεργάτης του Carnegie Endowment for Peace, συμμερίζεται εν μέρει αυτή την άποψη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μια εκτεταμένη σειρά ανταλλαγών θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη σε μια λιγότερο προβλέψιμη αντίδραση.

«Το συνεχιζόμενο ασύμμετρο «tit-for-tat» μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν μάταιο κύκλο ιρανικών πυραυλικών χτυπημάτων και ισραηλινών αντιποίνων, καθένα από τα οποία εκθέτει τους στρατιωτικούς περιορισμούς της Τεχεράνης, ενώ αποτυγχάνει να αλλάξει την ισορροπία - και ενδεχομένως να οδηγήσει το Ιράν σε πιο απελπισμένα και απρόβλεπτα μέτρα στην προσπάθειά του για αξιόπιστη αποτροπή».

«Μακροπρόθεσμα - και δεν μπορεί να υποτεθεί ότι η ισραηλινο-ιρανική σύγκρουση θα τελειώσει σύντομα», έγραψε ο κύριος στρατιωτικός αναλυτής της Haaretz, Amos Harel, “θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ του ρυθμού παραγωγής και της πολυπλοκότητας των επιθετικών συστημάτων του Ιράν από τη μία πλευρά και των συστημάτων αναχαίτισης του Ισραήλ από την άλλη”.

Με το Ισραήλ να είναι πλέον τόσο βαθιά βυθισμένο σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση, δεν είναι σαφές αν μπορεί να ξεφύγει από αυτό που ο Anthony Pfaff, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Army War College των ΗΠΑ, αποκάλεσε τον Αύγουστο «παγίδα κλιμάκωσης».

«Αν το Ισραήλ κλιμακώσει», έγραψε ο Pfaff, τροφοδοτεί το σπιράλ της κλιμάκωσης που θα μπορούσε, κάποια στιγμή, να ξεπεράσει τη στρατιωτική του ικανότητα να το διαχειριστεί.

«Αν επιλέξει το status quo, όπου η Χαμάς παραμένει ικανή για τρομοκρατικές επιχειρήσεις, τότε έχει κάνει ελάχιστα για να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειάς του. Κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν επιτυγχάνει τους στόχους ασφαλείας του Ισραήλ . Ο εξαναγκασμός σε επιλογή μεταξύ κλιμάκωσης και status quo δίνει στο Ιράν και, κατ' επέκταση, στη Χεζμπολάχ, ένα πλεονέκτημα και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής της ως πληρεξούσιος αντιπρόσωπος».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.