Κοσμος

Πασκάλ Μπρυκνέρ: Η Γαλλία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση

Τι είπε για την ακροδεξιά, τον Τραμπ, την πατριαρχία και την Μέση Ανατολή

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πασκάλ Μπρυκνέρ: Η Γαλλία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την οικονομική κρίση

Σε πολλά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο Γάλλος διάσημος συγγραφέας και διανοούμενος Πασκάλ Μπρυκνέρ, σε εφ' όλης της ύλης συζήτηση που διοργάνωσαν, το βράδυ του Σαββάτου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων. Η αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που ήρθε να δει από κοντά και κυρίως να ακούσει τον 76χρονο συγγραφέα, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τη μεταφορά του βιβλίου του «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα» στον κινηματογράφο από τον Ρομάν Πολάνσκι και διακρίνεται για τον αντισυμβατικό του λόγο.

Για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή

Ακτινογραφώντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενόψει και της συμπλήρωσης ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που οδήγησε σε νέο κύκλο αίματος στην περιοχή, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ εμφανίστηκε ως υποστηρικτής της «λύσης των δύο κρατών» στο Παλαιστινιακό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη ενθάρρυνσης του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, ενώ επισήμανε ότι η λύση για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή θα μπορούσε να έρθει από το Ιράν. «Εάν γίνει δουλειά με την Τεχεράνη θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την Χαμάς είπε ότι από την αρχή της κρίσης δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήταν αυτή που στις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε τον πόλεμο. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνες και ο Νετανιάχου» πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, για τον οποίο σχολίασε ότι παίζει στα «ζάρια» την (πολιτική) επιβίωσή του. «Εάν δεν υπάρξει αποφασιστική διαχείριση και λύση, βλέπω την κατάσταση να εξελίσσεται απειλητικά και για το ίδιο Ισραήλ […] και η «τραγική» αυτή κατάσταση που επικρατεί να μας οδηγήσει σε έναν πόλεμο που δεν θα σταματήσει ποτέ» συμπλήρωσε ο Π. Μπρυκνέρ.

Οι αμερικανικές εκλογές και η Ακροδεξιά στη Γαλλία

Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο συγγραφέας μυθιστορημάτων - δοκιμίων και αρθρογράφος είπε ότι η «αναμέτρηση θα είναι σφιχτή», ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να κερδίσει η υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις. Για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο με τους Ρεπουμπλικάνους Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο εαυτός του», τονίζοντας ότι ενδεχόμενη εκλογική του επικράτηση θα είναι μία «καθόλου καλή εξέλιξη», ενώ παρατήρησε ότι «οι ΗΠΑ είναι διχασμένες, "κομμένες" στα δύο».

Ο Π. Μπρυκνέρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πολιτικό «χάρτη» της πατρίδας του, μετά και τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Σε ερώτηση για τον εάν η άκρα Δεξιά και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο ίδιος απέκλεισε μία τέτοια προοπτική. «Είναι απίθανο να καταλήξει η Ακροδεξιά να κυβερνήσει, διότι δεν έχει "μυαλό" η παράταξη, της λείπει ο "εγκέφαλος". Η Λεπέν δεν φαίνεται να είναι αρκετά ικανή να κυβερνήσει τη χώρα. Σε πολλές συζητήσεις με τον Μακρόν έδειξε να μην κατανοεί πολλά πράγματα, να έχει άγνοια σε πολλούς τομείς», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η Ακροδεξιά είναι κόμμα διαμαρτυρίας και τίποτα περισσότερο».

Η Ελλάδα, το μεταναστευτικό, οι Αγώνες του Παρισιού και το «metoo»

Ο ίδιος, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην σημερινή γαλλική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, επισημαίνοντας ότι έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί και να δώσει διέξοδο στα πολιτικο-οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Σχολιάζοντας δε, τα δημοσιονομικά προβλήματα της γαλλικής οικονομίας, ο Π. Μπρυκνέρ είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε «να εμπνευστεί από το τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την οικονομική κρίση».

Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι αντίθετοι προς τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά είναι «κόντρα» στην παράνομη μετανάστευση. «Θέλουν να ελέγχουν τα σύνορά τους και δεν μπορεί αυτό να ερμηνεύεται ως ρατσισμός» είπε και αναφέρθηκε σε πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Ιταλία, για τη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Ερωτηθείς για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, είπε ότι ήταν μία πετυχημένη και ιδιαίτερα ευχάριστη τελετή, κάτι που, κατά τον ίδιο, ισχύει και για το σύνολο των Αγώνων.

Για το κίνημα του «metoo» επισήμανε ότι βοήθησε από τη μία να εκφραστούν κάποιες ιδέες και να αποκαλυφθούν κακοποιητικές συμπεριφορές που υπέστησαν γυναίκες και απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη, από την άλλη όμως είπε ότι «δεν πρέπει να καταλήγουμε στο άλλο άκρο, όπου καθένας μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος σεξουαλικών πράξεων μόνο και μόνο επειδή βγαίνει κάποια γυναίκα να τον κατηγορήσει». Σε ό,τι αφορά την «πατριαρχία» στην Ευρώπη, σχολίασε ότι έχει «γονατίσει» και βρίσκεται σε «θνήσκουσα κατάσταση» σε σχέση με άλλες εποχές και περιοχές.

«Καλύτερα να σε συγχαίρουν παρά να σε φτύνουν»

Σε ερώτηση για τα μελλοντικά του συγγραφικά πλάνα, ο Π. Μπρυκνέρ ανέφερε ότι δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τη διάθεση και ιδέα να γράψει μυθιστορήματα («λόγω ηλικίας όχι στο στυλ των "Μαύρων φεγγαριών του έρωτα"»). «Ψάχνω πάντα θέματα που θα μπορούσε να γράψω», είπε, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο για κάθε δημιουργό είναι η ανανέωση. Δεν έκρυψε ότι πολλές φορές στο δρόμο δέχεται προσβολές, όχι όμως απειλές. «Μπορεί και να με φτύσει κανείς με κάτι που έχει διαφωνήσει, σε άλλες περιπτώσεις πάλι με συγχαίρουν. Καλύτερα να σε συγχαίρουν παρά να σε φτύνουν», σχολίασε, προκαλώντας το γέλιο του πολυπληθούς ακροατηρίου.

Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Βάσω Κουΐδου (υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης) και Γιάννης Κοτσιφός (διευθυντής της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ