Κοσμος

Ιταλία: Πέθανε ο Σάμι Μπάσο που έπασχε από σύνδρομο πρόωρης γήρανσης

Έφτασε τα 28 παρότι οι εκτιμήσεις ήταν αρκετά χρόνια λιγότερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Πέθανε ο Σάμι Μπάσο που έπασχε από σύνδρομο πρόωρης γήρανσης
© Paul Hennessy/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

Ιταλία: Πέθανε ο Σάμι Μπάσο που έπασχε από σύνδρομο πρόωρης γήρανσης

Πέθανε στην Ιταλία σε ηλικία 28 ετών ο Σάμι Μπάσο, ο άνδρας ο οποίος έζησε περισσότερο από κάθε άλλο ασθενή με προγηρία.

Οι γιατροί στην Ιταλία είχαν πει στους γονείς του Μπάσο ότι θα ζούσε το πολύ μέχρι τα δεκατρία του χρόνια. Εκείνοι, όμως, αναζήτησαν αμέσως την βοήθεια επιστημόνων στην Ευρώπη και ιδίως στην Αμερική, όπου η έρευνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο.

Η προγηρία, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Hutchinson-Gilford (HGPS), προκαλεί στους ανθρώπους ταχεία γήρανση, με αποτέλεσμα να φαίνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι, με μειωμένη ποιότητα ζωής και προσδόκιμο ζωής μόνο 13,5 χρόνια χωρίς θεραπεία, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

Επηρεάζει έναν σε κάθε οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που γεννιούνται και έχει παγκόσμια επίπτωση έναν σε κάθε 20 εκατομμύρια.

Ο Μπάσο γεννήθηκε το 1995 στο Σίο, στη βόρεια ιταλική περιφέρεια Βένετο, και διαγνώστηκε με προγηρία σε ηλικία δύο ετών. Το 2005, ο ίδιος και οι γονείς του ίδρυσαν την Ιταλική Ένωση για την Προγηρία.

Ο Σάμι Μπάσο, με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Βιτσέντσα, σπούδασε φυσικές επιστήμες και δημιούργησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αντικείμενο την ασθένεια από την οποία υπέφερε, με στόχο την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών.

Πριν πέντε χρόνια είχε τιμηθεί από τον Ιταλό πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τον τίτλο του ιππότη της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας.

Έγινε διάσημος μέσα από το ντοκιμαντέρ του National Geographic «Sammy's Journey», το οποίο αφηγείται το ταξίδι του κατά μήκος της διαδρομής 66 στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Σικάγο στο Λος Άντζελες, με τους γονείς του και έναν από τους καλύτερους φίλους του, τον Riccardo.

«Σήμερα το φως μας, ο οδηγός μας, έσβησε. Σε ευχαριστούμε Sammy που μας έκανες μέρος αυτής της υπέροχης ζωής», έγραψε η ένωση στη σελίδα της στο Instagram.

Υπάρχουν μόνο 130 αναγνωρισμένες περιπτώσεις κλασικής προγηρίας παγκοσμίως, εκ των οποίων οι τέσσερις στην Ιταλία.

Ωστόσο, η Ιταλική Ένωση Προγηρία εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 350 περιπτώσεις, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.