Κοσμος

Σαν σήμερα: Η ιστορία του επιδραστικού Fox News

Το κανάλι που συνδέθηκε με το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ -και κυρίως με τον Τραμπ

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν Σήμερα: 7 Οκτωβρίου 1996 «βγαίνει στον αέρα» το Fox News

Σαν Σήμερα στις 7 Οκτωβρίου 1996 ξεκινά την λειτουργία του το Fox News από τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ ως συντηρητική εναλλακτική λύση στα κύρια ειδησεογραφικά δίκτυα.

Με την πάροδο των ετών, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή καλωδιακά κανάλια ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό για τα δεξιά σχόλια και προγράμματα. Το δίκτυο έχει επαινεθεί για την κάλυψη των έκτακτων ειδήσεων, αλλά έχει επίσης επικριθεί για τη θεωρούμενη προκατάληψη και τους συχνά αμφιλεγόμενους οικοδεσπότες του. Το Fox News έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου των μέσων ενημέρωσης και στην επιρροή του πολιτικού λόγου στην Αμερική.

Πριν από την ίδρυση του Fox News, ο Μέρντοχ είχε αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον τομέα των 24ωρων ειδήσεων, όταν η θυγατρική της News Corporation, η βρετανική Sky Broadcasting, ξεκίνησε το πρώτο 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι της Ευρώπης, το Sky News, στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1989. Έτσι, ο Μέρντοχ ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου 1996 ότι η εταιρεία του θα ξεκινούσε ένα 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι που θα προβαλλόταν τόσο σε καλωδιακά όσο και σε δορυφορικά συστήματα ως μέρος μιας «παγκόσμιας πλατφόρμας» για το πρόγραμμα της News Corporation (News Corp), με το σκεπτικό ότι «Η όρεξη για ειδήσεις - ιδιαίτερα για ειδήσεις που εξηγούν στους ανθρώπους πώς τους επηρεάζουν - επεκτείνεται σε τεράστιο βαθμό».

Τον Φεβρουάριο του 1996, μετά την αποχώρηση του πρώην στελέχους του NBC και πολιτικού στρατηγιστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρότζερ Έιλς από το America's Talking (σήμερα MSNBC), ο Μurdoch τον κάλεσε για να στήσει το Fox News Channel.

Έχοντας γνωρίσει επιτυχία με την Fox Broadcasting Company, ο Μέρντοχ επεδίωξε να επεκτείνει την παρουσία του στην αμερικανική τηλεοπτική αγορά. Μετά την αποτυχία της προσπάθειάς του να αγοράσει το 24ωρο καλωδιακό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο Μέρντοχ προσπάθησε να δημιουργήσει το δικό του καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι. Επιστράτευσε τον τηλεοπτικό παραγωγό και πρώην πολιτικό σύμβουλο των Ρεπουμπλικανών Ρότζερ Έιλς για να επιβλέψει το νέο δίκτυο, και η επιχειρηματική οξυδέρκεια και οι πολιτικές τάσεις του Έιλς συνδέθηκαν στενά με την τελική επιτυχία του. Το αρχικό εμπόδιο για το νεοσύστατο καλωδιακό δίκτυο ήταν να αποκτήσει «μεταφορά» (διανομή) στα πολυάριθμα τοπικά και περιφερειακά καλωδιακά συστήματα. Ήταν συνηθισμένο για τις εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης να πληρώνουν δίκτυα όπως το HBO ή το MTV για το δικαίωμα μετάδοσης του περιεχομένου τους, αλλά ο Μέρντοχ ανέτρεψε την εξίσωση, πληρώνοντας τους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης για τη μετάδοση του Fox News. Ως αποτέλεσμα, όταν το δίκτυο βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα στις 7 Οκτωβρίου 1996, ήταν διαθέσιμο σε περισσότερα από 17 εκατομμύρια σπίτια.

Διαφημίζοντας τον εαυτό του ως τη «δίκαιη και ισορροπημένη» εναλλακτική λύση σε ένα περιβάλλον μέσων ενημέρωσης που χαρακτήριζε ως φιλελεύθερη προκατάληψη (ένα άλλο σλόγκαν ήταν «Εμείς αναφέρουμε. Εσείς αποφασίζετε.»), το Fox News έκανε το ντεμπούτο του με μια σύνθεση παρουσιαστών που περιελάμβανε τον Neil Cavuto και τον Tony Snow. Ωστόσο, ήταν ο προγραμματισμός γνώμης του δικτύου που συνδέθηκε περισσότερο με το εμπορικό σήμα του Fox News. Το The O'Reilly Report του Bill O'Reilly (1996-98, συνέχισε ως The O'Reilly Factor 1998-17) αποτέλεσε μια βιτρίνα για το συγκρουσιακό στυλ συνεντεύξεων του O'Reilly και ήταν σταθερά το πρόγραμμα με την υψηλότερη τηλεθέαση του δικτύου. Το Hannity and Colmes (1996-2009) παρουσίαζε τον συντηρητικό Sean Hannity και τον φιλελεύθερο Alan Colmes να συζητούν τις ειδήσεις και τα θέματα της ημέρας.

Η πρωινή εκπομπή ειδήσεων και κουτσομπολιού διασημοτήτων Fox & Friends έκανε το ντεμπούτο της το 1998 και σύντομα έγινε σταθερό μέλος του προγράμματος του Fox News. Ο Γκλεν Μπεκ, ένας σχετικά καθυστερημένος στο δίκτυο, σημείωσε επιτυχία σε τηλεθέαση με την ομώνυμη εκπομπή του- η εκπομπή Glenn Beck (2009-11) ανέδειξε την τάση του Μπεκ για θεατρικότητα και οι επικρίσεις του στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα -κυρίως σε θέματα όπως το νομοσχέδιο του Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, το Patient Protection and Affordable Care Act (2010)- απηχούσαν πολλές από τις διακηρυγμένες αρχές του κινήματος Tea Party. Άλλοι αξιοσημείωτοι παρουσιαστές ήταν η Megyn Kelly, η οποία εντάχθηκε στο κανάλι το 2004 ως νομική ειδήμων και αργότερα της δόθηκε η δική της εκπομπή, το δημοφιλές The Kelly File (2013-17).

Στη μάχη για τηλεθεατές στην αγορά καλωδιακών ειδήσεων, το Fox News κέρδιζε σταθερά έναντι του CNN, το οποίο είχε το πλεονέκτημα ότι μπορούσαν να το δουν σε αρκετά εκατομμύρια περισσότερα σπίτια, και έναντι του MSNBC, το οποίο είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν από το Fox News. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η τηλεθέαση της καλωδιακής τηλεόρασης αυξήθηκε κατακόρυφα και το Fox News βασίστηκε στα κέρδη του και ξεπέρασε το CNN για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2002 - ένα προβάδισμα που θα διατηρούσε καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας.

Παρά τον ισχυρισμό του ότι είναι «δίκαιο και ισορροπημένο», το Fox News δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με πολλούς ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του συντηρητικού πολιτικού κατεστημένου. Η λίστα των Ρεπουμπλικανών σχολιαστών υψηλού προφίλ του δικτύου ήταν εντυπωσιακή: κατά καιρούς περιελάμβανε την υποψήφια αντιπρόεδρο του 2008 Σάρα Πέιλιν, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2008 και του 2016 Μάικ Χάκαμπι και τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2012 και του 2016 Ρικ Σαντόρουμ- ο Όλιβερ Νορθ, ο οποίος έγινε διάσημος κατά τη διάρκεια των ακροάσεων Ιράν-Κόντρα τη δεκαετία του 1980, και ο πρώην βουλευτής Τζον Κάσιτς, ο οποίος θα εκλεγόταν κυβερνήτης του Οχάιο το 2010, φιλοξένησαν επίσης εκπομπές στο Fox. Το Fox News υποστήριξε επίσης τις φιλοδοξίες του κινήματος Tea Party. Οι πολιτικές τάσεις του καναλιού τέθηκαν υπό έντονο έλεγχο το 2010, όταν η News Corporation δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ένωση Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών. Το 2013 το Fox News μεταβιβάστηκε, μαζί με άλλες συμμετοχές του Fox Entertainment Group, στην 21st Century Fox, όταν η News Corporation διασπάστηκε σε ξεχωριστές οντότητες μέσων ενημέρωσης και εκδόσεων.

Η άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή είδε την άνοδο νέων αστέρων της κοινής γνώμης στο Fox News. Ο Τάκερ Κάρλσον άρχισε να φιλοξενεί το «Tucker Carlson Tonight [ το 2016, και το επόμενο έτος έκανε το ντεμπούτο του το The Ingraham Angle, με οικοδέσποινα τη Λόρα Ίνγκραχαμ. Οι εκπομπές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και τόσο ο Carlson όσο και η Ingraham έγιναν γνωστοί για την υποστήριξη απόψεων που συχνά ταυτίζονταν με εκείνες του προέδρου Trump. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής παρουσιαστής του ειδησεογραφικού τμήματος, ο Shepard Smith, ο οποίος είχε ξεκινήσει σε αυτό το τμήμα το 1996, διαπίστωσε ότι η κάλυψή του για τον Λευκό Οίκο ερχόταν όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τις απόψεις που εκφράζονταν στις εκπομπές γνώμης. Το 2019, αφού ο Κάρλσον τον ειρωνεύτηκε στον αέρα και ο Τραμπ γνωστοποίησε τη δυσαρέσκειά του για τις ενημερωτικές εκπομπές του Σμιθ, ο Σμιθ παραιτήθηκε.

Η Γκρέτσεν Κάρλσον, πρώην παρουσιάστρια του Fox News, κατέθεσε μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Έιλς τον Ιούλιο του 2016. Εκτός από τους ισχυρισμούς εναντίον του, υποστήριξε επίσης διάχυτο σεξισμό στο κανάλι. Κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής εξέτασης, άλλες γυναίκες φέρεται να κατηγόρησαν επίσης τον Έιλς για παρενόχληση. Εκείνος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά παραιτήθηκε αργότερα τον ίδιο μήνα. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η 21st Century Fox ανακοίνωσε ότι η αγωγή είχε διευθετηθεί -για 20 εκατομμύρια δολάρια- και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την Κάρλσον. Περίπου εκείνη την εποχή το Fox εγκατέλειψε το σλόγκαν «δίκαιη και ισορροπημένη» για να σηματοδοτήσει τη μετάβασή του στη μετά-Έιλς εποχή- το σλόγκαν αντικαταστάθηκε από το «πιο παρακολουθούμενη, πιο αξιόπιστη».

Το 2017 οι New York Times ανέφεραν ότι μια σειρά από αγωγές σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του Ο'Ράιλι είχαν διευθετηθεί για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια. Παρόλο που ο παρουσιαστής του Fox αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, αποχώρησε από το κανάλι λίγο αργότερα.