Κοσμος

Τραμπ: Εμφανίστηκε στο σημείο της απόπειρας δολοφονίας με τον Μασκ στο πλευρό του

«Επιστρέφω στο Μπάτλερ επειδή αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση να επιστρέψω στο Μπάτλερ», δήλωσε

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τραμπ: Εμφανίστηκε στο σημείο της απόπειρας δολοφονίας με τον Μασκ στο πλευρό του

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε το Σάββατο στην αγροτική περιοχή της Πενσυλβάνια όπου παραλίγο να δολοφονηθεί, συγκεντρώνοντας μεγάλο πλήθος στην κρίσιμη πολιτεία της μάχης, ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Όπως έλεγα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς εμφανίστηκε στη σκηνή, προσποιούμενος ότι συνεχίζει την ομιλία που είχε διακοπεί όταν τον είχε γδάρει σφαίρα στο αυτί στις 13 Ιουλίου.

Στη μέση της ομιλίας του ο Τραμπ κάλεσε στη σκηνή τον Έλον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και ιδιοκτήτη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε προεκλογική εκδήλωση του Τραμπ από τότε που υποστήριξε τον πρώην πρόεδρο μετά τις 13 Ιουλίου.

Ο Μασκ ανέβηκε κυριολεκτικά στη σκηνή με τα χέρια ψηλά. «Η πραγματική δοκιμασία του χαρακτήρα κάποιου είναι το πώς συμπεριφέρεται κάτω από τα πυρά», είπε ο Μασκ, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές μια “κατάσταση που πρέπει να κερδίσει” ο Τραμπ και προτρέποντας το πλήθος να εγγραφεί για να ψηφίσει.

Ο Τραμπ χαιρέτισε τον πυροσβέστη Κόρεϊ Κομπερατόρε, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον δράστη, και δύο άλλους ανθρώπους που τραυματίστηκαν.

Στις 18:11, την ακριβή ώρα που ξέσπασαν τα πυρά στις 13 Ιουλίου, ο Τραμπ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Μια καμπάνα χτύπησε στη συνέχεια τέσσερις φορές, μία για κάθε ένα από τα τέσσερα θύματα, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ υπαινίχθηκε χωρίς στοιχεία, ότι αντιμετωπίζει «έναν εσωτερικό εχθρό» πιο επικίνδυνο από έναν ξένο αντίπαλο. Για τον ένοπλο είπε ότι «ένας ψυχρός δολοφόνος είχε στόχο να με φιμώσει», αλλά «δεν σταμάτησε το κίνημά μας».

Το πλήθος φάνηκε να είναι δεκάδες χιλιάδες, πολλοί φορούσαν τα διακριτικά του Τραμπ. Ορισμένοι φώναζαν το σύνθημα «μάχη, μάχη, μάχη» που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για να συσπειρώσει τους οπαδούς του λίγο μετά τον πυροβολισμό του.

«Είμαστε εδώ για να πούμε, δεν μπορούμε να εκφοβηθούμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε», είπε στο πλήθος ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ.

Ο Βανς απέρριψε το επιχείρημα της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και άλλων Δημοκρατικών ότι ο Τραμπ αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μια σφαίρα για τη δημοκρατία. Τι στο διάολο έχετε κάνει;» είπε ο Βανς.

Ο κόσμος ζητωκραύγασε όταν το αεροπλάνο του Τραμπ έκανε μια πτήση πάνω από τη συγκέντρωση πριν προσγειωθεί, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν το τραγούδι της ταινίας «Top Gun».

Ρυμουλκούμενα είχαν παραταχθεί γύρω από τον χώρο ως μέτρο προστασίας για να αποκλείσουν τη γύρω θέα, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου όπου ο δράστης είχε ανοίξει πυρ.

Προσθέτοντας στην καρναβαλική ατμόσφαιρα, τρεις αλεξιπτωτιστές με αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν πίσω τους έπεσαν και προσγειώθηκαν κοντά στο κτίριο.

Η 13η Ιουλίου ήταν η πρώτη από τις δύο απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ. Στις 15 Σεπτεμβρίου, ένας ένοπλος κρύφτηκε απαρατήρητος για σχεδόν 12 ώρες στο γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, με σχέδια να τον σκοτώσει, όπως δήλωσαν οι εισαγγελείς, αλλά εμποδίστηκε από έναν πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που περιπολούσε στο γήπεδο μπροστά από τον Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η επιστροφή του Τραμπ στο Μπάτλερ θα αυξήσει την προσέλευση των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του στην Πενσιλβάνια, μια πολιτεία που ο ίδιος και η Δημοκρατική αντίπαλός του, η Καμάλα Χάρις, θεωρούν κρίσιμη για τη νίκη στις 5 Νοεμβρίου.

«Επιστρέφω στο Μπάτλερ επειδή αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση να επιστρέψω στο Μπάτλερ», δήλωσε ο Τραμπ στο καλωδιακό ειδησεογραφικό δίκτυο NewsNation νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Δεν τελειώσαμε ποτέ αυτό που έπρεπε να κάνουμε».

Οι εισαγωγικοί ομιλητές στη συγκέντρωση επικεντρώθηκαν στη μνήμη του Comperatore, μέλη της οικογένειάς του οποίου συμμετείχαν.

«Δεν θα αφήσουμε αυτή την τραγική ημέρα να επισκιάσει το φως της κοινότητάς μας», δήλωσε ο JD Longo, δήμαρχος της κοντινής πόλης Slippery Rock.

Ο πυροβολισμός του Μπάτλερ οδήγησε σε ευρεία κριτική της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και στην παραίτηση του διευθυντή της.

Οι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες για το πώς ο 20χρονος ύποπτος, Τόμας Μάθιου Κρουκς, μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε κοντινή ταράτσα με άμεση οπτική επαφή με το σημείο όπου μιλούσε ο Τραμπ. Ο Kρουκς πυροβολήθηκε στη συνέχεια μέχρι θανάτου από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας.

Μια έρευνα της Μυστικής Υπηρεσίας διαπίστωσε κενά επικοινωνίας και έλλειψη επιμέλειας πριν από τους πυροβολισμούς. Στη συνέχεια, η υπηρεσία ενέκρινε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλεξίσφαιρου γυαλιού για την προστασία του σε υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας Άντονι Γκουλιέλμι δήλωσε σε δήλωσή του πριν από τη συγκέντρωση του Σαββάτου ότι υπήρξαν «ολοκληρωμένες αλλαγές και βελτιώσεις στις επικοινωνιακές μας δυνατότητες, στις πηγές και στις επιχειρήσεις προστασίας».

Ο Τραμπ πιστώνει ότι το να γυρίζει το κεφάλι του για να διαβάσει ένα διάγραμμα σε ένα μεγάλο βίντεο του έσωσε τη ζωή. Με το αίμα να στάζει στο πρόσωπό του, σήκωσε μια γροθιά και φώναξε «μάχη» στους υποστηρικτές του, μια ζωντανή εικόνα από εκείνη την ημέρα. Φορούσε έναν λευκό επίδεσμο στο τραυματισμένο αυτί του για μέρες μετά.

«Λατρεύω αυτό το διάγραμμα», είπε ο Τραμπ όταν αυτό αναβόσβησε στην οθόνη το Σάββατο. «Δεν είναι όμορφο;»

Πηγή: Reuters