Κοσμος

Το Ισραήλ «προετοιμάζει την απάντηση» του στο Ιράν

Το διάγγελμα Νετανιάχου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνοί μετά από επίθεση από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο στρατόπεδο προσφύγων Al Nusairat
Το Ισραήλ προετοιμάζει την απάντηση του στο Ιράν © EPA / MOHAMMED SABER

Το Ισραήλ προετοιμάζει την απάντηση του στο Ιράν - Το διάγγελμα Νετανιάχου και η 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ «προετοιμάζει απάντηση» στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε στο έδαφός του το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα (5.10) στρατιωτικός αξιωματούχος, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, συμμάχων της Τεχεράνης.

Η ιρανική επίθεση την Τρίτη, η δεύτερη από τον Απρίλιο, και η απειλή της απάντησης του Ισραήλ, έχουν πυροδοτήσει φόβους για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ: Φόβοι ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ «προετοιμάζει απάντηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί. Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι δύο αεροπορικές βάσεις που επλήγησαν στην επίθεση παρέμειναν πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές. «Το πώς θα απαντήσουμε σε αυτή την επαίσχυντη επίθεση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο, την τοποθεσία και τον χρόνο που θα αποφασίσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας», δήλωσε ο Χαγκάρι κατά την ενημέρωση του Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε επίσης ότι ο στρατός έχει σκοτώσει 440 μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης που εξαπέλυσε τη Δευτέρα στο νότιο Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους. «Από την αρχή (της επιχείρησης), οι (ένοπλες) δυνάμεις εξόντωσαν σχεδόν 440 τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων 30 διοικητές διαφορετικών βαθμών», κατά τη διάρκεια χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων, τόνισε.

Το Ισραήλ στα μέσα Σεπτεμβρίου μετατόπισε τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του στο μέτωπο του Λιβάνου, το οποίο άνοιξε η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης της Χαμάς όταν άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα προπύργια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σκοτώνοντας στις 27 Σεπτεμβρίου τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο ο ισχυρότερος άνδρας στη χώρα, σε επιδρομή κατά του κεντρικού αρχηγείου του σιιτικού κινήματος που βρίσκεται σύμφωνα με το Ισραήλ, κάτω από κτίρια στο νότιο προάστιο της Βηρυτού. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο στρατός βομβάρδισε το νότιο προάστιο, στοχεύοντας, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, τον Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικό διάδοχο του Νασράλα. Ο στρατός δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

Διάγγελμα Νετανιάχου: Καθήκον του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν

Διάγγελμα απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου (5.10) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καθήκον του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε ότι «το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις - και αυτό πρόκειται να κάνουμε».

Παράλληλα, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει σχεδόν τελειώσει και ότι η σημαντική ηγεσία της Χεζμπολάχ έχει επίσης εξαλειφθεί, ωστόσο οι IDF θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι οι κάτοικοι του Βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιστραφούν οι όμηροι από τη Γάζα.


IDF: Ετοιμάζουμε ένα σημαντικό χτύπημα στο Ιράν

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν ότι η επίθεση του Ιράν με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στη χώρα θα «έχει συνέπειες». Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο Ισραηλινός Στρατός διευκρίνισε ότι ο αγώνας διεξάγεται επί του παρόντος σε επτά διαφορετικά μέτωπα, καθώς παράλληλα με τις συνεχιζόμενες μάχες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες και δυνάμεις εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στον Λίβανο, το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4o25eo3qzl5)

«Οι IDF προετοιμάζουν μια απάντηση στην πρωτοφανή και παράνομη ιρανική επίθεση κατά των ισραηλινών πολιτών και του Ισραήλ», δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για το θέμα. Καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδιάζει την απάντησή του στις ιρανικές πυραυλικές επιδρομές της Τρίτης, οι οποίες έπεσαν κοντά σε μια σειρά από βασικές ισραηλινές βάσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε κατά του πλήγματος των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «συζητά» μια τέτοια ενέργεια.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αντιτίθεται σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4o0qm1alpq9)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.