Κοσμος

Xεζμπολάχ: Αγνοείται από χθες και ο Χασέμ Σαφιεντίν, διάδοχος του Νασράλα

Εκτός των άλλων είναι και συγγενής του πρώην αρχηγού της οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Xεζμπολάχ: Αγνοείται από χθες και ο Χασέμ Σαφιεντίν, διάδοχος του Νασράλα
© EPA/ATEF SAFADI

Xεζμπολάχ: Αγνοείται από χθες και ο Χασέμ Σαφιεντίν, διάδοχος του Νασράλα

Ο Χασέμ Σαφιεντίν που έχει αναφερθεί ως ο επικρατέστερος για την ανάληψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ αγνοείται από χθες, δήλωσαν σήμερα στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.

Μία από τις ίδιες πηγές, δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν αναμένονταν ευρέως ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέτ Χασάν Νασράλα, ενώ δεν έχει εντοπιστεί μετά από τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών.

Ο Σαφιεντίν είναι ξάδελφος του Νασράλα και όπως αυτός είναι κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει την καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017 και τον Ιούνιο απείλησε με μεγάλη κλιμάκωση κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία ενός άλλου διοικητή της Χεζμπολάχ. «Ας ετοιμαστεί (ο εχθρός) να κλάψει και να θρηνεί», είπε στην κηδεία.

Οι δημόσιες δηλώσεις του Σαφιεντίν αντικατοπτρίζουν συχνά τη μαχητική στάση της Χεζμπολάχ και την ευθυγράμμισή της με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στην Dahiyeh, το προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσε: «Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας», σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο Νασράλα «άρχισε να του προσαρμόζει θέσεις μέσα σε διάφορα συμβούλια της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Κάποια από αυτά ήταν πιο αδιαφανή από άλλα. Τον έβαζαν να έρχεται, να βγαίνει και να μιλάει», δήλωσε ο Phillip Smyth, ειδικός που μελετά τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι οικογενειακοί δεσμοί του Σαφιντίν και η φυσική ομοιότητα με τον Νασράλα, καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα ως απόγονος του Μωάμεθ, θα μπορούσαν να μετρήσουν υπέρ του.

Έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ. Σε απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις προς τη Χεζμπολάχ, δήλωσε το 2017: «Αυτή η διανοητικά εμποδισμένη, τρελή αμερικανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τραμπ δεν θα μπορέσει να βλάψει την αντίσταση», υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα ενίσχυαν μόνο την αποφασιστικότητα της Χεζμπολάχ.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.