Κοσμος

Οι συμβολισμοί πίσω από το δημόσιο κήρυγμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Ο Χαμενεΐ προσπάθησε να προβάλει δύναμη, ηρεμία και ενότητα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι συμβολισμοί πίσω από το δημόσιο κήρυγμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ - Προσπάθησε να προβάλει δύναμη, ηρεμία και ενότητα

Στην «σκιά» των σκληρών μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο βόρειο μέτωπο, μεταξύ των IDF και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, δόθηκε σήμερα το δημόσιο κήρυγμα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ -μετά από πέντε χρόνια-, την ίδια στιγμή που αποτελεί γρίφο η απάντηση του Τελ Αβίβ στην πυραυλική επίθεση της περασμένης Τρίτης.

Η σημασία του δημόσιου αυτού κηρύγματος του Χαμενεΐ, ήταν μία επίδειξη περιφρόνησης των απειλών για τη ζωή του. Προφανώς αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι το Ισραήλ που καταστρώνει τα αντίποινα στην ιρανική πυραυλική επίθεση της Τρίτης. Αλλά το δημόσιο αυτό κήρυγμα, το πρώτο εδώ και 5 χρόνια, πέρα από τους συμβολισμούς, είχε και ουσία και αυτό ήθελε να υπογραμμίσει, την ώρα που η Μέση Ανατολή είναι σε κρίσιμο σημείο καμπής.

Οι συμβολισμοί πίσω από το δημόσιο κήρυγμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Όπως αναφέρει το BBC, η ομιλία του Αγιατολάχ Χαμενεΐ ήταν παρόμοια σε τόνο με το τελευταίο του κήρυγμα της προσευχής της Παρασκευής, που εκφωνήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani από τις ΗΠΑ και την επακόλουθη πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιράκ, όταν υπήρχαν φόβοι για άμεσο πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Χαμενεΐ προσπάθησε να προβάλλει δύναμη προς τα έξω και ηρεμία στο εσωτερικό του ακροατήριο, εκφωνώντας αυτοπροσώπως μια μεγάλη ομιλία στο κέντρο της Τεχεράνης, προσπαθώντας να αποκρούσει τις αναφορές ότι φοβόταν να εμφανιστεί δημοσίως μετά τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Χασάν Νασράλα.

Το κήρυγμα ήταν επίσης μια προσπάθεια προβολής της ενότητας, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού κατεστημένου να είναι όλοι παρόντες. Ο Πεζεσκιάν επικρίθηκε πρόσφατα από τους σκληροπυρηνικούς επειδή πρότεινε ότι το Ιράν και το Ισραήλ θα μπορούσαν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες κάποια στιγμή.

Ο ίδιος παραμέρισε κάθε υπόνοια ότι η υποστήριξη του Ιράν προς τους πληρεξουσίους του στην περιοχή, τους οποίους αποκαλεί «Άξονα της Αντίστασης» - θα επηρεαστεί από τις πρόσφατες επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ -κάτι που πολλοί άλλοι ηγέτες μουσουλμανικών εθνών στην περιοχή αρνήθηκαν να κάνουν- και επανέλαβε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να πολεμά κατά του Ισραήλ μέσω των αντιπροσώπων του, ανεξάρτητα από τις δολοφονίες του Χανίγια και του Νασράλα.

Αλί Χαμενεΐ: Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ

Το πρώτο διάγγελμα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, απηύθυνε ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παρουσιάζοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης και έχοντας στο πλευρό του ένα τουφέκι. 

«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ» τόνισε. «Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» είπε μεταξύ άλλων ο Χαμενεΐ, μπροστά στο τεράστιο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, για το μνημόσυνο του δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο Χαμενεΐ επισήμανε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τους επιτιθέμενους». «Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» είπε ακόμη. «Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» είπε. Έκανε λόγο για την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ». Ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης.

»Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να σπείρουν τον σπόρο της διχόνοιας μεταξύ των μουσουλμάνων. Είναι ο ίδιος εχθρός για τους Παλαιστίνιους, τους Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Είναι ο ίδιος εχθρός για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας» είπε ο Χαμενεΐ.

«Δεν θα καθυστερήσουμε, ούτε θα βιαστούμε να κάνουμε το καθήκον μας» αντιμετωπίζοντας το Ισραήλ, απείλησε.

Έκκληση Χαμενεΐ στους μουσουλμάνους του πλανήτη να ενωθούν κατά του Ισράηλ

Τόνισε ότι οι μουσουλμάνοι απανταχού της Γης πρέπει να είναι ενωμένοι και κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να δέσουν τη ζώνη της αντίστασης, από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη και από το Ιράν μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο.

«Τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να ζωστούν τη ζώνη της ανεξαρτησίας από το Αφγανιστάν στην Υεμένη, από το Ιράν στη Γάζα και τον Λίβανο… Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σε επιτιθέμενους, το παλαιστινιακό έθνος έχει το δικαίωμα να σταθεί ενάντια στον εχθρό που του κατέστρεψε τη ζωή» ανέφερε ο Χαμενεΐ για το Ισραήλ. 

Ο Χαμενεΐ υπογράμμισε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, υποστηρίζοντας ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν δικαιούται να αντιτίθεται στην υπεράσπιση των εδαφών τους και τα δικαιώματά τους, όπως ούτε εκείνων της Χεζμπολάχ, επειδή υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση. Κι απευθυνόμενος στον λαό του Λιβάνου είπε ότι δεν πρέπει να χάνουν την ελπίδα μετά το χαμό ηγετικών στελεχών, υπονοώντας τον Χασάν Νασράλ κι άλλους επιτελείς της Χεζμπολάχ.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Sky News στην Τεχεράνη, η ομιλία Χαμενεΐ είναι ένα «κάλεσμα στον μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί ενάντια στο Ισραήλ», «μια εμφάνιση σε πρόδηλη προσπάθεια προβολής ισχύος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το Ιράν και τους πληρεξουσίους του».