Κοσμος

Υπόθεση Πελικό: Απόφαση – σταθμός για τα ντοκουμέντα βιασμών της Ζιζέλ

Η προσπάθεια «στραγγαλισμού» των σκληρών εικόνων δεν πέρασε

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ανατροπή στην υπόθεση Πελικό και το θέμα των ντοκουμέντων των βιασμών της επιζώσας

Σήμερα το πρωί και ενώ αντιδρούσε εδώ και μέρες η γαλλική κοινή γνώμη, το ποινικό δικαστήριο της Βακλούζ αναγκάστηκε τελικά να επιτρέψει την προβολή βίντεο και φωτογραφιών από τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό, συζύγου του βασικού κατηγορουμένου για την ενορχήστρωση της άγριας σεξουαλικής κακοποίησης της Ζιζέλ και ενώ ήταν ναρκωμένη. Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού πρώτα ο ο προεδρεύων δικαστής επιχείρησε να απαγορεύσει την προβολή σκληρών εικόνων εντός της δικαστικής αίθουσας, όμως, οι αντιδράσεις δεν επέτρεψαν την υλοποίηση αυτής της απόφασης.  

Όπως έγινε γνωστό, ένα προειδοποιητικό μήνυμα θα μεταδίδεται πριν από την προβολή οποιωνδήποτε εικόνων ή βίντεο. Το παραπάνω ανακοινώθηκε μετά από δύο ώρες συζήτησης και 90 λεπτά διαβουλεύσεων, παρουσία του κοινού και του Τύπου. Η ανακοίνωση, που θεωρήθηκε «νίκη» από τους δικηγόρους της Ζιζέλ Πελικό, έγινε από τον προεδρεύοντα δικαστή Ροζέρ Αράτα.

«Πριν από τη μετάδοση αυτών των εικόνων θα προηγείται ανακοίνωση που θα επιτρέπει σε άτομα σε ευαλωτότητα και ανηλίκους να εγκαταλείψουν την αίθουσα», πρόσθεσε. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων που ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανεχθούν τη βία αυτού του περιεχομένου. Η άδεια μετάδοσης δεν θα είναι αυτόματη. Θα χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις που κρίνονται «απολύτως αναγκαίες για την αποκατάσταση της αλήθειας», κατόπιν αιτήματος κάθε μιας από τις δύο πλευρές.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ανατροπή της απόφασης του δικαστηρίου στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Αράτα αποφάσισε ότι τα βίντεο θα μεταδοθούν κεκλεισμένων των θυρών, απουσία του κοινού και των δημοσιογράφων, με την αιτιολογία ότι οι «εικόνες είναι σοκαριστικές και άσεμνες». Ο περιορισμός αυτός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως από τους δικηγόρους της Ζιζέλ Πελικό, οι οποίοι ζήτησαν να είναι η διαδικασία και πάλι ανοικτή στο κοινό και διαφνής απέναντι στον Τύπο. Ο Stéphane Babonneau, που εκπροσωπεί την επιζώσα, εξέφρασε τότε την απογοήτευσή του: «Ο βιασμός είναι τόσο σοκαριστικός, τόσο αναξιοπρεπής, που το 2024 η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να τον κοιτάξει κατάματα».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση εναρμονίζεται με το δίκαιο αίτημα της Πελικό για ανοιχτό και δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο του αγώνα της να γίνει ορατή η σεξουαλική βία. Η ίδια ελπίζει ότι η ιστορία της θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα και ότι η διαφάνεια της συζήτησης θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο Olivier Lantelme, που εκπροσωπεί έναν από τους 50 συγκατηγορούμενους, είχε προσπαθήσει να αντιταχθεί στη δημόσια μετάδοση των εικόνων: «Η δικαιοσύνη δεν χρειάζεται να το εγκρίνει αυτό, ποιο είναι το νόημα αυτών των αηδιαστικών προβολών;», για να πάρει την απάντηση από τον  Antoine Camus, έναν εκ των δικηγόρων της Ζιζέλ Πελικό, ότι «χωρίς αυτά τα βίντεο, δεν υπάρχει υπόθεση».

Με στοιχεία από LaDepeche.fr