Κοσμος

Αλί Χαμενεΐ: Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ

Το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του μετά από 5 χρόνια εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στην Τεχεράνη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλί Χαμενεΐ: Το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του μετά από 5 χρόνια
Αλί Χαμενεΐ: Το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του μετά από 5 χρόνια © LEADER OFFICE HANDOUT/ EPA

Αλί Χαμενεΐ: Το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του μετά από 5 χρόνια εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης στο Ιράν

Το πρώτο διάγγελμα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, απηύθυνε ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παρουσιάζοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης και έχοντας στο πλευρό του ένα τουφέκι. 

«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ» τόνισε. «Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» είπε μεταξύ άλλων ο Χαμενεΐ, μπροστά στο τεράστιο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, για το μνημόσυνο του δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο Χαμενεΐ επισήμανε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τους επιτιθέμενους». «Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» είπε ακόμη. «Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» είπε. Έκανε λόγο για την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ». Ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης.

»Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να σπείρουν τον σπόρο της διχόνοιας μεταξύ των μουσουλμάνων. Είναι ο ίδιος εχθρός για τους Παλαιστίνιους, τους Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Είναι ο ίδιος εχθρός για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας» είπε ο Χαμενεΐ.

«Δεν θα καθυστερήσουμε, ούτε θα βιαστούμε να κάνουμε το καθήκον μας» αντιμετωπίζοντας το Ισραήλ, απείλησε.

Έκκληση Χαμενεΐ στους μουσουλμάνους του πλανήτη να ενωθούν κατά του Ισράηλ

Τόνισε ότι οι μουσουλμάνοι απανταχού της Γης πρέπει να είναι ενωμένοι και κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να δέσουν τη ζώνη της αντίστασης, από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη και από το Ιράν μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο.

«Τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να ζωστούν τη ζώνη της ανεξαρτησίας από το Αφγανιστάν στην Υεμένη, από το Ιράν στη Γάζα και τον Λίβανο… Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σε επιτιθέμενους, το παλαιστινιακό έθνος έχει το δικαίωμα να σταθεί ενάντια στον εχθρό που του κατέστρεψε τη ζωή» ανέφερε ο Χαμενεΐ για το Ισραήλ. 

Ο Χαμενεΐ υπογράμμισε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, υποστηρίζοντας ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν δικαιούται να αντιτίθεται στην υπεράσπιση των εδαφών τους και τα δικαιώματά τους, όπως ούτε εκείνων της Χεζμπολάχ, επειδή υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση. Κι απευθυνόμενος στον λαό του Λιβάνου είπε ότι δεν πρέπει να χάνουν την ελπίδα μετά το χαμό ηγετικών στελεχών, υπονοώντας τον Χασάν Νασράλ κι άλλους επιτελείς της Χεζμπολάχ.

‘Our enemy is one’: Ayatollah Khamenei

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Sky News στην Τεχεράνη, η ομιλία Χαμενεΐ είναι ένα «κάλεσμα στον μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί ενάντια στο Ισραήλ», «μια εμφάνιση σε πρόδηλη προσπάθεια προβολής ισχύος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το Ιράν και τους πληρεξουσίους του».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.