Κοσμος

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο φέρνει τα Χριστούγεννα δυόμιση μήνες πιο νωρίς

Σε μια απόπειρα να αποπροσανατολίσει το κοινό από τις πρόσφατες εκλογές

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Μαδούρο δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η περίοδος των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει νωρίτερα

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας ξύπνησαν την Τρίτη και είδαν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κεντρική πλατεία, μερικές εβδομάδες αφού ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν νωρίτερα φέτος στη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Πώς βλέπουν οι κάτοικοι της Βενεζουέλας τα πρόωρα Χριστούγεννα

Οι παλιοί κάτοικοι της Βενεζουέλας, ιδίως όσοι θυμούνται τη ζωή στην αλλαγή του αιώνα, έχουν συνδέσει τα Χριστούγεννα εδώ και πολύ καιρό με ψώνια και φουσκωμένα πορτοφόλια χάρη στην κατανομή των κερδών και τα επιδόματα διακοπών που καταβάλλουν οι εργοδότες στο τέλος του έτους. Οι εργαζόμενοι λάμβαναν συχνά τρεις φορές το μηνιαίο μισθό τους με τη μία.

Αλλά τώρα, κάτι φαίνεται πως έχει αλλάξει. «Νομίζω ότι είναι χάλια επειδή είναι Οκτώβριος», δήλωσε η Desiré Aguiar, 32 ετών, πριν στήσει το περίπτερο με τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ της σε μια τοπική αγορά. «Δεν έχουν περάσει καν οι Απόκριες και είναι ήδη Χριστούγεννα; Τα γιορτάζουμε μαζί;», αναρωτήθηκε.

Αυτές τις μέρες, ωστόσο, οι πενιχροί μισθοί και τα επιδόματα που προκύπτουν από την οικονομική κατάρρευση της χώρας έχουν αλλάξει εντελώς την κατάσταση. Και φέτος, η εποχή έφτασε εν μέσω μιας συλλογικής απαισιοδοξίας που ακολούθησε τις εκλογές της 28ης Ιουλίου. «Αν αρχίσουν να πληρώνουν το δώρο Χριστουγέννων προκαταβολικά, δεν θα μας μείνει τίποτα τον Δεκέμβριο», παραπονέθηκε η Aguiar. «Νομίζω ότι είναι πραγματικά κακή ιδέα».

Ο Adolfo Guillén, 52 ετών, πλανόδιος πωλητής παιδικών παιχνιδιών στην Paseo Los Próceres, χαιρέτισε την απόφαση του Μαδούρο. «Διώχνει το άγχος. Τονώνει την οικονομία. Σε σταματά να σκέφτεσαι τα πολιτικά προβλήματα», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Guillén, υποστηρικτής του πολιτικού κινήματος του Μαδούρο, Chavismo.

Παραμένει ασαφές αν οι εργοδότες θα προβούν σε αλλαγές στις πληρωμές των μπόνους φέτος. Ο Μαδούρο, στον οποίο οι εκλογικές αρχές έδωσαν μια τρίτη εξαετή θητεία, εξέπληξε τη χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου όταν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η περίοδος των Χριστουγέννων θα ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ.

Οι κάτοικοι της Βενεζουέλα χλεύασαν την απόφαση Μαδούρο

Χλευασμός ακολούθησε το διάταγμα του Μαδούρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στους δρόμους, λίγοι τόλμησαν να πουν οτιδήποτε για την απόφαση - άλλο ένα σημάδι της εκστρατείας καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μετά τις πολυαναμενόμενες εκλογές.

Υπήρχαν πολλοί λόγοι για άγχος στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από εκείνη την έντονα αμφισβητούμενη ψηφοφορία, γράφει ο Guardian, την οποία ο Μαδούρο εξακολουθεί να επιμένει ότι κέρδισε παρά τις ευρέως διαδεδομένες αμφιβολίες.

Σε μια άγρια πολιτική καταστολή έχουν φυλακιστεί περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι. Ο Edmundo González, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι νίκησε άνετα τον Maduro, αναγκάστηκε να μεταβεί στην Ισπανία τον περασμένο μήνα για να αποφύγει ο ίδιος τη φυλακή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι ο βασικός πολιτικός υποστηρικτής του Γκονζάλες - η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο - ετοιμαζόταν να διαφύγει επίσης στο εξωτερικό, αν και η Ματσάδο το αρνήθηκε αυτό και επέμεινε ότι ο Μαδούρο ήταν αυτός που έπρεπε να φύγει.