Κοσμος

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Χαμογελάτε γιατί είναι μεταδοτικό

Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό της, ο smiley και οι ευεργετικές ιδιότητές του

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Χαμογελάτε γιατί είναι μεταδοτικό
Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Χαμογελάτε γιατί είναι μεταδοτικό © Unsplash

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου: Χαμογελάτε γιατί είναι μεταδοτικό - Η ιστορία πίσω από τον εορτασμό της, ο smiley και οι ευεργετικές ιδιότητές του

Σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου. Όπως κάθε χρόνο, την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου, η ημέρα αφιερώνεται στο χαμόγελο, κάτι που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001), σχεδιαστή του γνωστού smiley, της αγαπημένης κίτρινης χαμογελαστής φατσούλας.

Παρά το γεγονός πως ο εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας Χαμόγελου έχει φύγει από την ζωή 23 χρόνια, τον εορτασμό της ημέρας συνεχίζει να προωθεί το ίδρυμα «Harvey World Smile Foundation», που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη του.

Έτσι, με σύνθημα της ημέρας το «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει», στόχος είναι όλες μας οι πράξεις να γίνονται με καλοσύνη και όσο μπορούμε να χαμογελάμε για να δημιουργήσουμε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Πώς δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου;

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής ξεκινάει πίσω στο 1963, όταν ο Χάρβεϊ Μπολ προσλήφθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία της Μασαχουσέτης «State Mutual Life Assurance Company» για φτιάξει ένα σύμβολο που θα ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων της. Τού πήρε μόνο δέκα λεπτά για να σχεδιάσει ένα κίτρινο κύκλο με το χαμογελαστό προσωπάκι, που είναι γνωστό παγκοσμίως ως smiley. Για τις υπηρεσίες πληρώθηκε με το ποσό των 45 δολαρίων (350 δολάρια με σημερινές τιμές).

smiley

Όπως έδειξε και η ίδια η ιστορία, ο Smiley έγινε ευρέως γνωστός και αποτέλεσε έμπνευση και για τα σημερινά και προφανώς πιο σύγχρονα emojis που ανταλλάσουμε καθημερινά.

Ωστόσο, παρά την ευρεία διάδοσή του, ο ίδιος ο Μπολ δεν «κυνήγησε» ποτέ δικαιώματα ή μεγαλύτερες χρηματικές απολαβές. Αιτιολόγησε, δε, την απόφασή του αυτή με το όλο πνεύμα της δημιουργίας αυτού του συμβόλου. Δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι που θα γινόταν σύμβολο χαράς αν το έκανε μόνο για τα χρήματα, συνήθιζε να υποστηρίζει.

Πόσο καλό μας κάνει να χαμογελάμε;

Πέραν των προφανών λόγων που μπορούν να μας ωθήσουν να χαμογελάμε καθημερινά, όπως το να γινόμαστε οι ίδιοι ευχάριστοι και θετικοί, το χαμόγελο έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, το χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες όχι μόνο ανεβάζουν τη διάθεση, αλλά χαλαρώνουν επίσης το σώμα και μειώνουν ταυτόχρονα τον σωματικό πόνο.

Εκτός του πόνου, όμως, το χαμόγελο βοηθάει στην μείωση τόσο του άγχους όσο και της αρτηριακής πίεσης. Το γέλιο συγκεκριμένα φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, αφού προκαλεί μια αρχική αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής. Ενώ το χαμόγελο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιακό σας ρυθμό ενόψει του στρες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Τέλος, εκτιμήσεις δείχνουν πως το χαμόγελο μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γενική υγεία σας βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Πιστεύεται ότι όταν χαμογελάτε, η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται επειδή είστε πιο χαλαροί.

Έτσι, αν θέλετε όχι μόνο να ανεβάσετε την διάθεσή σας, να φανείτε ελκυστικοί, ευχάριστοι και να φτιάξετε την ημέρα σας, έχετε και επιστημονικούς λόγους για να θέλετε να χαμογελάτε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.