Κοσμος

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Γιατί γιορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου

Μία ημέρα αφιερωμένη σε παιδαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκπαιδευτικός κρατά μουσικά όργανα δίπλα σε παιδάκια
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Γιατί γιορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου © Unsplash +

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Γιατί γιορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου - Μία ημέρα αφιερωμένη σε παιδαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών σήμερα, 5 Οκτωβρίου και τιμάται η ελεύθερη διδασκαλία, η οποία υπογράφηκε το 1966 μέσω της απόφασης της UNESCO/ΔΟΕ για τη Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών, που αναφέρεται στην κατάσταση και στις συνθήκες των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στοχεύει στο να επικεντρωθεί «στην εκτίμηση, την αξιολόγηση και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών του κόσμου» και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

Τι γνωρίζουμε για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η UNESCO ανακήρυξε την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών το 1994, γιορτάζοντας το μεγάλο βήμα για τους εκπαιδευτικούς στις 5 Οκτωβρίου 1966, όταν μια ειδική διακυβερνητική διάσκεψη που συγκλήθηκε από την UNESCO στο Παρίσι ενέκρινε τη Σύσταση της UNESCO/ILO σχετικά με το καθεστώς των εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ.

Αυτή η σύσταση καθορίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών καθώς και τα διεθνή πρότυπα για την αρχική προετοιμασία και την περαιτέρω εκπαίδευσή τους, τις συνθήκες πρόσληψης, απασχόλησης, διδασκαλίας και μάθησης. Περιλαμβάνονται διάφορες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές αποφάσεις μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Από την έγκρισή της, η Σύσταση θεωρείται ένα σημαντικό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την προώθηση της θέσης των εκπαιδευτικών προς το συμφέρον της ποιοτικής εκπαίδευσης.

Στις 5 Οκτωβρίου γιορτάζεται επίσης η υιοθέτηση από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO το 1997 της Σύστασης της UNESCO σχετικά με το καθεστώς του εκπαιδευτικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Γιατί γιορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου
© Unsplash / Muhammed Nishal

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου, είναι μια πρωτοβουλία της UNESCO, μια ημέρα αφιερωμένη στην εκτίμηση, την αξιολόγηση και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών όλου του κόσμου. Το πραγματικό θέμα είναι να δοθεί χρόνος για να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς. 

Γνωμικά για τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση

  • Άνθρωπος παιδεία κεκοσμημένος των ζώων κάλλιστον.
  • Ηράκλειτος έλεγεν την παιδείαν έτερον ήλιον είναι τοις πεπαιδευμένοις.
  • Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. - Βίκτωρ Ουγκώ
  • Δώσε στον άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον χορτάσεις μια φορά. Μάθε τον να πιάνει ψάρια και θα είναι χορτασμένος σε όλη του τη ζωή. - Μαϊμωνίδης
  • Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας. - Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.