Κοσμος

Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η αντιπολίτευση καλεί τον Ερντογάν να φέρει αποδείξεις για πιθανή επίθεση του Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας
Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας © MICHAEL REYNOLDS/ EPA

Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας εν μέσω μιας επικίνδυνης κρίσης στη γειτονιά της, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν θα πλήξει σύντομα και τη χώρα του. Η συνεδρίαση του τουρκικού ΣΕΑ ξεκινά στις 15.00, ώρα Ελλάδας, και αναμένεται να διαρκέσει ώρες.

Τα θέματα στο ΣΕΑ της Τουρκίας είναι πολλά, με κυρίαρχα την ένταση στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην περιοχή μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Επίσης, όπως αναφέρει άρθρο της DW στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διασυνοριακές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η πρόσφατη υπόθεση της ομάδας ανθυπολοχαγών, οι οποίοι μετά την τελετή αποφοίτησης τους από τη Στρατιωτική Ακαδημία διακήρυξαν την πίστη του στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα στραφεί εναντίον της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον κίνδυνο που διατρέχει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας από το Ισραήλ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4m0udbdegtl)

Προς τι οι πολεμικές ιαχές του Ταγίπ Ερντογάν;

Η ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού ΣΕΑ θα έχει μεγάλη σημασία για τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ. Πάντως ο φιλοκυβερνητικός Τύπος ανεβάζει τους τόνους κατά του Τελ Αβίβ, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του Σιδερένιου Θόλου απέναντι στους ιρανικούς πυραύλους.

«Ο θόλος είναι διάτρητος και το Ισραήλ βρίσκεται σε πανικό. Το σιωνιστικό καθεστώς κλονίζεται. Ο υποτιθέμενος αδιαπέραστος θόλος καταρρέει, παρά την υποστήριξη της Δύσης», γράφει η εφημερίδα Σαμπάχ ισχυριζόμενη ότι το Τελ Αβιβ έχει φιμώσει τα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε να καλύψει το πλήγμα που δέχτηκε. Ορισμένοι Tούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι οι πολεμικές ιαχές του Ταγίπ Ερντογάν γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επιμείνει στην επιθετική ρητορική του ως το τέλος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.