Κοσμος

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο

Η ιστορία πίσω από τη διαμάχη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο - Η ιστορία πίσω από τη διαμάχη

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να παραδώσει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο, τερματίζοντας χρόνια αναμονής και διαμάχης για την τελευταία αφρικανική αποικία της Βρετανίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει τα νησιά Τσάγκος στον Μαυρίκιο - Η ιστορία πίσω από τη διαμάχη

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκδίωξε τους κατοίκους των Τσάγκος τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, σε κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όταν διατήρησε στην κατοχή του αυτό που αποκαλούσε Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού ή BIOT, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μαυρίκιου το 1968.

Η συμφωνία ακολουθεί γύρους διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2022, αφού τα επιχειρήματα του Μαυρίκιου για κυριαρχία αναγνωρίστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (Itlos) το 2019 και το 2021.

Η Βρετανία κρίθηκε ότι διαχώρισε παράνομα τα νησιά Τσάγκος από τον Μαυρίκιο πριν χορηγήσει την ανεξαρτησία του το 1968. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά αψήφησε τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ και τις δικαστικές αποφάσεις που απαιτούσαν να επιστρέψει τα νησιά, τονίζοντας ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών ήταν μόνο μια «συμβουλευτική γνωμοδότηση».

Μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, με το επιχείρημα ότι οι κάτοικοι των Τσάγκος δεν είχαν ερωτηθεί ή δεν είχαν συμμετάσχει, απέτυχε.