Κοσμος

Η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ σε χάρτες

Τι στόχευαν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ και τι θα συμβεί στη συνέχεια

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ σε χάρτες
Η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ σε χάρτες © SHAHZAIB AKBER/EPA

Η σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ σε χάρτες - Τι θα συμβεί στη συνέχεια

Σε μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσής του με τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ εισέβαλε στο νότιο Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ημέρες μετά την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον ηγέτη της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ, καθώς ο Λίβανος έχει υποστεί δύο εβδομάδες αεροπορικών βομβαρδισμών που, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και έχουν αναγκάσει έως και ένα εκατομμύριο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ έχει μια ιστορία δεκαετιών σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, αλλά ο πόλεμος στη Γάζα πυροδότησε σχεδόν ένα χρόνο θανατηφόρων διασυνοριακών συγκρούσεων μεταξύ τους. 

Πού βρίσκεται ο Λίβανος;

Ο Λίβανος είναι μια μικρή χώρα με πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία συνορεύει με τη Συρία στα βόρεια και ανατολικά, το Ισραήλ στα νότια και τη Μεσόγειο Θάλασσα στα δυτικά. Απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από την Κύπρο. O χάρτης δείχνει ότι ο Λίβανος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, στην ανατολική ακτή της Μεσογείου. Η πρωτεύουσα, η Βηρυτός, βρίσκεται στην ακτή και βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χώρας.

Πού βρίσκεται ο Λίβανος;

Πού βρίσκεται η ισραηλινή προέλαση;

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δηλώνουν ότι πραγματοποιούν «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» στο νότιο Λίβανο για να εξαρθρώσουν αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική υποδομή» της Χεζμπολάχ.

Την Τετάρτη, τη δεύτερη πλήρη ημέρα της εισβολής τους στο Λίβανο, τα ισραηλινά στρατεύματα συνάντησαν για πρώτη φορά μέλη της Χεζμπολάχ.

Οι IDF δήλωσαν ότι οι στρατιώτες «εξουδετέρωσαν τρομοκράτες και διέλυσαν τρομοκρατικές υποδομές μέσω πυρομαχικών ακριβείας και εμπλοκών κοντινής εμβέλειας» σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Αργότερα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι οκτώ στρατιώτες είχαν σκοτωθεί στη μάχη. Έξι φέρονται να έπεσαν σε ενέδρα μαχητών της Χεζμπολάχ και άλλοι δύο σκοτώθηκαν από πυρά όλμων.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητές της είχαν εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον Ισραηλινών κομάντος κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε ένα συνοριακό χωριό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι άλλα στρατεύματα έγιναν στόχος εκρηκτικών και πυροβολισμών στα περίχωρα της Καφρ Κίλα, ότι τρία ισραηλινά άρματα Merkava καταστράφηκαν από πυραύλους κοντά στο Μαρούν αλ Ρας και ότι υπήρξαν επίσης συγκρούσεις στην Ανταϊσέ και στο Γιαρούν.

Μια χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο συνεπάγεται πολλούς κινδύνους για τις ισραηλινές δυνάμεις. Σε αντίθεση με τις επίπεδες παράκτιες πεδιάδες της Γάζας, ο νότιος Λίβανος έχει κυματιστούς λόφους και κάποιο ορεινό έδαφος που δυσκολεύει τα άρματα μάχης να κινηθούν εύκολα χωρίς το φόβο ενέδρας.

Η Χεζμπολάχ πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει ένα δίκτυο σηράγγων στην περιοχή, με την ομάδα να προετοιμάζεται για άλλη μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ από τον πόλεμο των 34 ημερών το 2006.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον νότιο Λίβανο, επισημαίνοντας τα Adaisseh, Yaroun και Maroun al-Ras, δύο λιβανέζικα χωριά κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, και δείχνει τον ποταμό Litani ακριβώς βόρεια της Τύρου και τον ποταμό Awali ακριβώς βόρεια της Σιδώνας.

Πού βρίσκεται η ισραηλινή προέλαση;

Οι IDF διέταξαν τους κατοίκους που ζουν σε ορισμένα χωριά στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν τα σπίτια τους, λέγοντας σε όσους έχουν απομείνει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και «να κατευθυνθούν αμέσως προς τα βόρεια του ποταμού Awali» - ο οποίος συναντά την ακτή περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι πολίτες του Λιβάνου έχουν επίσης προειδοποιηθεί από τις IDF να μην χρησιμοποιούν οχήματα για να ταξιδέψουν νότια μέσω του ποταμού Litani, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) βόρεια των συνόρων.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν στο νότιο Λίβανο πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Δεκάδες χιλιάδες έχουν διαφύγει προς τα βόρεια από τότε που εντάθηκαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ισραηλινή αεράμυνα ήταν και πάλι σε δράση την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου απέκρουσε τη συντριπτική πλειονότητα των περισσότερων από 180 βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης σε αντίποινα για το πλήγμα που σκότωσε τον Χασάν Νασράλα καθώς και έναν κορυφαίο Ιρανό διοικητή.

Περισσότεροι από 240 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τις IDF.

Τι στόχευαν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ;

Η εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο ήρθε μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες έντονων αεροπορικών επιδρομών με στόχο τα προπύργια της Χεζμπολάχ σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο νότιος Λίβανος έχει πληγεί περισσότερο, με τα πλήγματα να στοχεύουν επίσης την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τι στόχευαν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ;


Χάρτης με τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν στο Λίβανο και το Ισραήλ μεταξύ 18:00 στις 30 Σεπτεμβρίου και 18:00 την 1η Οκτωβρίου. Οι περισσότερες ισραηλινές επιθέσεις αφορούσαν τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο, ενώ οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ αφορούσαν κυρίως το βόρειο Ισραήλ.
Το Ισραήλ λέει ότι πλήττει τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων και πυρομαχικών, αλλά Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερες από 100 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί.

Για τους Λιβανέζους πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν από το νότιο Λίβανο, η κύρια οδός προς το βορρά είναι ο παραλιακός δρόμος που διατρέχει το μήκος της χώρας - αλλά περιοχές κατά μήκος αυτής της διαδρομής έχουν στοχοποιηθεί από αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες.

Η πλειονότητα των ρουκετών που εκτόξευσε πρόσφατα η Χεζμπολάχ είχε στόχο βόρειες περιοχές του Ισραήλ. Όμως ορισμένες ρουκέτες έφτασαν νοτιότερα και προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια κοντά στην παράκτια πόλη Χάιφα.

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό έχουν επικεντρωθεί στο Νταχιέ, ένα νότιο προάστιο που είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία ζουν χιλιάδες άμαχοι και έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολάχ.

O χάρτης  δείχνει την πυκνότητα του πληθυσμού της Βηρυτού και επισημαίνει τις τοποθεσίες ορισμένων ισραηλινών χτυπημάτων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Τα περισσότερα χτυπήματα αφορούσαν το προάστιο Dahieh, το οποίο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.

Ένας χάρτης που δείχνει την πυκνότητα του πληθυσμού της Βηρυτού και επισημαίνει τις τοποθεσίες ορισμένων ισραηλινών χτυπημάτων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Το Ισραήλ εμπλέκεται τώρα σε εχθροπραξίες με ένοπλες δυνάμεις και μη κρατικές ένοπλες ομάδες σε διάφορες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Συρίας και των υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων που δρουν στο Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ ήταν η τελευταία σημαντική κλιμάκωση.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι ασαφές, αλλά το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να απαντήσει, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να χαρακτηρίζει την επίθεση ως «μεγάλο λάθος» που το Ιράν «θα πληρώσει».

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.