Κοσμος

Θέμα χρόνου η ισραηλινή ανταπάντηση στο Ιράν - Τι σχεδιάζει ο Νετανιάχου

Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο με τουλάχιστον έξι νεκρούς

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Θέμα χρόνου η ισραηλινή ανταπάντηση στο Ιράν - Τι σχεδιάζει ο Νετανιάχου - Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο

Με το Ισραήλ να «υπόσχεται» εκδίκηση στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της Τρίτης (1.10) και την Τεχεράνη να απειλεί πως θα απαντήσει στην περίπτωση αυτή οι ισορροπίες είναι ζήτημα χρόνου να καταρρέυσουν. Αυτό που μένει ακόμα αναπάντητο είναι το «πότε» και το «πώς».

Στη «λίστα» του Ισραήλ είναι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, λιμάνια και πολλοί άλλοι στόχοι, ακόμη και δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Αυτό που μπορεί να πει κάποιος με πάσα βεβαιότητα είναι ότι αυτήν τη φορά το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα το φέρει σε σύγκρουση με τους συμμάχους του.

Στο μεταξύ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό έπληξαν μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, έπειτα από μια μέρα που σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ.

Οι εκατέρωθεν απειλές και η αναπόφευκτη κλιμάκωση 

Την ίδια ημέρα, το Ιράν εξαπέλυσε τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ μέσα σε χονδρικά έξι μήνες. Οι δυο χώρες αντάλλαξαν κατόπιν απειλές για αντίποινα.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος (...) και θα το πληρώσει», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν λέει «όχι» σε επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του σε ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, την επομένη της εκτόξευσης σχεδόν 200 ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

«Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε εάν θα υποστήριζε μια τέτοια ενέργεια από το Ισραήλ. «Και οι επτά από εμάς (σ.σ. οι ηγέτες της G7) συμφωνούμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν, αλλά θα πρέπει να αντιδράσουν αναλόγως» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στους άλλους ηγέτες της Ομάδας των Επτά.

Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι ενδεχομένως το Ισραήλ να επιχειρούσε να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ως αντίποινα για τη δεύτερη πυραυλική επίθεση που δέχθηκε μέσα σε λίγους μήνες από την Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους ότι θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και ότι θα είχε σύντομα νέα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Προφανώς, το Ιράν έχει παρεκτραπεί», είπε ο Τζο Μπάιντεν.  Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει «πιο δυνατή ανταπόδοση» σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει «πόλεμο».

Αρχηγός ισραηλινού στρατού: Μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν «τη δυνατότητα να φτάσουν και να επιτεθούν σε οποιοδήποτε σημείο της Μέσης Ανατολής». «Και όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν καταλάβει αυτό μέχρι τώρα, θα το καταλάβουν σύντομα».

Ο Χαλεβί έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ κοντά στο Τελ Αβίβ νωρίτερα. «Θα απαντήσουμε, ξέρουμε πώς να εντοπίζουμε σημαντικούς στόχους, ξέρουμε πώς να χτυπάμε με ακρίβεια και δύναμη», λέει αναφερόμενος στα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο Χαλεβί λέει επίσης ότι οι IDF σχεδιάζουν να «ενισχύσουν τις δυνάμεις τους» καθώς συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον «αποκαρδιωτικό κύκλο» βίας στην περιοχή στο χείλος της «αβύσσου» απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προειδοποίησε χθες μέσω X ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν «κατακλυστεί» από τραυματίες. «Το σύστημα υγείας έχει εξασθενήσει από τις διαδοχικές κρίσεις και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.928 άνθρωποι.

Το Ισραήλ εντατικοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου τις επιχειρήσεις του στο βόρειο μέτωπο, για να πλήξει τη Χεζμπολά και να επιτραπεί η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων περιοχών στα σύνορα με τον Λίβανο που αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των καθημερινών επιθέσεων με ρουκέτες και drones εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως περίπου 1,2 εκατ. πολίτες του Λιβάνου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εκτοξεύτηκαν κάπου 200 πύραυλοι από το Ιράν, μεγάλο μέρος των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό, που υποστηρίχθηκε από τις αμερικανικές και τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και το Λονδίνο.

Τι σχεδιάζει το Ισραήλ «εντός ημέρων»

«Αυτό δεν θα έχει καλή κατάληξη» καθώς «η αυτοσυγκράτηση δεν είναι το ισχυρό στοιχείο» του κ. Νετανιάχου, σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Τζόρνταν Μπάρκιν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ και Guardian