Κοσμος

Ισραήλ: Μετά τον Λίβανο άνοιξε νέο μέτωπο με πλήγματα κατά ιρανικών στόχων στην Δαμασκό

Οκτώ νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες και μπαράζ ρουκετών η απάντηση της Χεζμπολάχ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Μετά τον Λίβανο άνοιξε νέο μέτωπο με πλήγματα κατά ιρανικών στόχων στην Δαμασκό
© EPA/ABIR SULTAN

Ισραήλ: Μετά τον Λίβανο άνοιξε νέο μέτωπο με πλήγματα στην Δαμασκό

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οκτώ στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότιο Λίβανο, μέρες αφότου ξεκίνησε μια επέμβαση στην γειτονική χώρα του σε μια εκστρατεία κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Οι απώλειες ήταν οι μεγαλύτερες που έχει υποστεί ο στρατός του Ισραήλ στο μέτωπο του Λιβάνου τον τελευταίο χρόνο των συγκρούσεων στη συνοριακή περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και του υποστηριζόμενου από το Ιράν εχθρού του.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μάχονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις, αναφέροντας χερσαίες συγκρούσεις για πρώτη φορά από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης Merkava με ρουκέτες κοντά στη συνοριακή πόλη Maroun El Ras.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα βίντεο συλλυπητηρίων, δήλωσε: «Η Χαλβαδόρ δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ: «Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν, που θέλει να μας καταστρέψει. «Αυτό δεν θα συμβεί γιατί θα είμαστε ενωμένοι και με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε μαζί», είπε.

Ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μοχάμαντ Αφίφ δήλωσε ότι οι μάχες αυτές ήταν μόνο «ο πρώτος γύρος» και ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει αρκετούς μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να απωθήσει το Ισραήλ.

Η προσθήκη στρατευμάτων πεζικού και τεθωρακισμένων από την 36η Μεραρχία, συμπεριλαμβανομένης της Ταξιαρχίας Γκολάνι, της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της 6ης Ταξιαρχίας Πεζικού, έδειξε ότι η επιχείρηση μπορεί να επεκταθεί πέρα από τις περιορισμένες επιδρομές κομάντος.

Επιδρόμη και στην Δαμασκό

Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στο προάστιο Μεζά, στα δυτικά της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άμαχοι και να τραυματιστούν τρεις, μετέδωσαν την Τετάρτη τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το Ισραήλ πραγματοποιεί εδώ και χρόνια πλήγματα σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία.

Μια στρατιωτική συριακή πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο της Συρίας SANA, είπε ότι «ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση (…) με στόχο μια πολυκατοικία στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού». Το πρακτορείο έκανε επίσης λόγο για υλικές ζημίες σε ιδιωτικές κατοικίες γύρω από τον στόχο της επίθεσης.

Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από εκείνο που μπήκε στο στόχαστρο το πρωί της Τρίτης και όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, τρεις πολίτες και τρεις μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Έρχονται αντίποινα στο Ιράν;

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλέστηκε την Τετάρτη ισραηλινούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει εντός ημερών «σημαντικά αντίποινα» για την επίθεση του Ιράν, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στο εσωτερικό του και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τη θέση της με τον στενό σύμμαχο Ισραήλ σε όποια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αλλά αναγνωρίζει επίσης ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην «κόψη του μαχαιριού» και ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τα ισραηλινά όσο και τα αμερικανικά συμφέροντα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κερτ Κάμπελ σε εκδήλωση που διοργάνωσε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν συμμετείχε σε μια κλήση με τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά μεγάλων δυνάμεων την Τετάρτη για να συντονίσουν μια απάντηση, συμπεριλαμβανομένων νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν «έντονη ανησυχία» για την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά δήλωσαν ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμη βιώσιμη και ότι μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.