Κοσμος

Οργή στη Νότια Αφρική για αγρότη που φέρεται να τάισε γυναίκες σε γουρούνια

Πυροβολήθηκαν ψάχνοντας για φαγητό - Το περιστατικό έχει επιδεινώσει τις φυλετικές εντάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νότια Αφρική: Αγρότης κατηγορείται ότι τάισε γυναίκες σε γουρούνια - Δικάζονται για τις δολοφονίες ο ιδιοκτήτης της φάρμας και δύο υπάλληλοί του.
Η Maria Makgato ήταν ένα από τα θύματα της θηριωδίας στη Νότια Αφρική © Makgato family/BBC News

Νότια Αφρική: Αγρότης κατηγορείται ότι τάισε γυναίκες σε γουρούνια - Δικάζονται για τις δολοφονίες ο ιδιοκτήτης της φάρμας και δύο υπάλληλοί του.

Οργή έχει προκαλέσει οργή στη Νότια Αφρική η υπόθεση δύο μαύρων γυναικών που φέρονται να πυροβολήθηκαν και να ταΐστηκαν σε γουρούνια από έναν λευκό αγρότη και δύο εργάτες του.

Η 45χρονη Maria Makgato και η 34χρονη Lucia Ndlovu φέρονται να έψαχναν για φαγητό σε επαρχιακή φάρμα της Νότιας Αφρικής τον Αύγουστο, όταν πυροβολήθηκαν.

Τα πτώματά τους φέρεται στη συνέχεια να δόθηκαν σε γουρούνια σε μια προφανή απόπειρα των δραστών να εξαφανίσουν τα στοιχεία.

South African farmers accused of killing two women, feeding bodies to pigs

Νότια Αφρική: Πυροβόλησαν δύο μαύρες γυναίκες και τις τάισαν σε γουρούνια

Το δικαστήριο πρόκειται τώρα να αποφασίσει αν θα χορηγήσει εγγύηση στον ιδιοκτήτη της φάρμας Zachariah Johannes Olivier, 60 ετών, και στους υπαλλήλους του Adrian de Wet, 19 ετών, και William Musora, 50 ετών, ενόψει της δίκης τους για τη δολοφονία.

Οι τρεις άνδρες δεν έχουν κληθεί ακόμη να απολογηθούν στο δικαστήριο, κάτι που θα συμβεί όταν αρχίσει η δίκη σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Σε προηγούμενες ακροάσεις, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο απαιτώντας να μην αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση οι ύποπτοι.

Ο αδελφός της κ. Makgato, Walter Mathole, δήλωσε στο BBC ότι το περιστατικό έχει επιδεινώσει περαιτέρω τη φυλετική ένταση μεταξύ μαύρων και λευκών στη Νότια Αφρική.

Πρόκειται για μια συνθήκη ιδιαίτερα διαδεδομένη στις αγροτικές περιοχές της χώρας, παρά το τέλος του ρατσιστικού συστήματος του απαρτχάιντ πριν από 30 χρόνια.

Οι τρεις άνδρες που βρίσκονται στο δικαστήριο του Polokwane αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας επειδή πυροβόλησαν τον σύζυγο της κας Ndlovu, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τις γυναίκες στη φάρμα, καθώς και για κατοχή πυροβόλου όπλου χωρίς άδεια.

Ο Mabutho Ncube επέζησε από τη δοκιμασία το βράδυ του Σαββάτου 17 Αυγούστου, όταν σύρθηκε μακριά και κατάφερε να καλέσει έναν γιατρό για βοήθεια.

Δηλώνει ότι κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και οι αστυνομικοί βρήκαν τα αποσυντεθειμένα πτώματα της συζύγου του και της κας Makgato στο χοιροστάσιο αρκετές ημέρες αργότερα.

Ο κ. Mathole είπε ότι ήταν μαζί με τους αστυνομικούς και είδε ένα φρικτό θέαμα μέσα στο χοιροστάσιο: το σώμα της αδελφής του που είχε εν μέρει φαγωθεί από τα ζώα.

Η ομάδα φέρεται να είχε πάει στο αγρόκτημα σε αναζήτηση βρώσιμων τροφίμων από παρτίδες προϊόντων που είχαν λήξει πρόσφατα ή επρόκειτο να λήξουν. Τα τρόφιμα αυτά μερικές φορές τα άφηναν στο αγρόκτημα και τα έδιναν στα γουρούνια.

Η οικογένεια της κ. Makgato δηλώνει συντετριμμένη από τη δολοφονία της, ιδίως οι τέσσερις γιοι της, ηλικίας 22 έως πέντε ετών.

«Η μητέρα μου πέθανε με οδυνηρό τρόπο, ήταν μια στοργική μητέρα που έκανε τα πάντα για εμάς. Δεν μας έλειπε τίποτα εξαιτίας της», δήλωσε δακρυσμένος στο BBC ο Ranti Makgato, ο μεγαλύτερος από τους γιους της.

Pig Farm Murder | Families are still reeling in shock

«Νομίζω ότι θα κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ αν δεν επιτραπεί στους φερόμενους ως δολοφόνους να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση», πρόσθεσε.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) δήλωσε ότι η φάρμα πρέπει να κλείσει.

«Το EFF δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ τα προϊόντα από αυτή τη φάρμα συνεχίζουν να πωλούνται, καθώς αποτελούν κίνδυνο για τους καταναλωτές», δήλωσε μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων.

Αυξάνονται οι φυλετικές εντάσεις στη Νότια Αφρική

Η Νοτιοαφρικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τις δολοφονίες και κάλεσε σε αντιρατσιστικούς διαλόγους μεταξύ των πληττόμενων κοινοτήτων.

Οι ομάδες που εκπροσωπούν τους αγρότες, οι οποίοι συχνά είναι λευκοί, λένε ότι οι αγροτικές κοινότητες αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι αγρότες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιονδήποτε άλλο.

Pig Farm Murders | The three accused in Limpopo pigsty murder are back in court

Υπήρξαν δύο άλλα περιστατικά που αύξησαν τη φυλετική ένταση πρόσφατα.

Στην ανατολική επαρχία Mpumalanga, ένας αγρότης και ο φρουρός ασφαλείας του συνελήφθησαν τον Αύγουστο για την υποτιθέμενη δολοφονία δύο ανδρών σε ένα αγρόκτημα στο κοντά στη μικρή πόλη Middleburg.

Υποτίθεται ότι οι δύο άνδρες, τα πτώματα των οποίων κάηκαν ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώρισή τους, κατηγορήθηκαν ότι έκλεβαν πρόβατα.

Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση, ενώ οι στάχτες υποβάλλονται σε ανάλυση DNA.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά έναν 70χρονο λευκό αγρότη, ο οποίος φέρεται να παρέσυρε ένα εξάχρονο αγόρι, σπάζοντας του και τα δύο πόδια, επειδή έκλεψε ένα πορτοκάλι στο αγρόκτημά του.

Η ακροαματική διαδικασία για την εγγύηση του Christoffel Stoman βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι μητέρα και γιος περνούσαν από το αγρόκτημα καθώς πήγαιναν στην πόλη για να αγοράσουν ψώνια.

Φέρεται ότι ο εξάχρονος σταμάτησε για να μαζέψει ένα πορτοκάλι που βρισκόταν στο έδαφος, ενώ η μητέρα παρακολουθούσε με τρόμο τον αγρότη που φέρεται να τον πατά με αγροτικό μηχάνημα.

Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή (NPA) δήλωσε ότι ο αγρότης αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και απερίσκεπτη οδήγηση.

Ο εκπρόσωπος της NPA Eric Ntabazalila δήλωσε στο BBC ότι το κράτος αντιτίθεται στην αίτηση του κατηγορούμενου για εγγύηση.

Δύο πολιτικά κόμματα, το Αφρικανικό Κίνημα Μετασχηματισμού και το Παναφρικανικό Κογκρέσο, ζητούν την απαλλοτρίωση της φάρμας του κ. Stoman μετά το περιστατικό.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.