Κοσμος

Ολλανδία: Πρώτο πρόστιμο για σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιο χώρο

Την παρακολούθηση έχουν αναλάβει μυστικοί αστυνομικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κοσμοςμ αυτοκινητα, οδηλατα, λεωφορείο, κτηρια, καφετερια
© Unsplash / Oleksandr Zhabin

Ολλανδία: Πρώτο πρόστιμο για σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιο χώρο

Ένα δικαστήριο στην Ολλανδία επέβαλε την Τετάρτη πρόστιμο σε έναν άνδρα για παρενόχληση και εκφοβισμό μιας γυναίκας στους δρόμους του Ρότερνταμ, στην πρώτη εφαρμογή ενός νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο.

Ο νόμος στην Ολλανδία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους, περιλαμβάνει ποινές για ανεπιθύμητο άγγιγμα και για ανάρμοστα σχόλια ή χειρονομίες.

Στον 33χρονο άνδρα επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ (110 δολάρια), με επιπλέον 180 ευρώ που πρέπει να πληρώσει εάν υποπέσει ξανά, βάσει στοιχείων που παρείχε μια ειδική μυστική ομάδα.

Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που αποσκοπεί στη σύλληψη των παραβατών επ' αυτοφώρω στις πόλεις Ρότερνταμ, Ουτρέχτη και Άρνεμ.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι ήταν σαφές ότι η ομάδα των μυστικών αστυνομικών είδε τον άνδρα να παρενοχλεί μια γυναίκα φωνάζοντάς την, πλησιάζοντάς την, βάζοντας τα χέρια του στους γοφούς της και κρατώντας την.

«Ο σεξουαλικός εκφοβισμός κάποιου στους δρόμους με αυτόν τον τρόπο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς και τους περιορίζει από το να είναι ο εαυτός τους δημόσια», δήλωσε το δικαστήριο.

Η χρήση της μυστικής παρακολούθησης σε αυτή την περίπτωση ήταν δικαιολογημένη, είπε.

Ο νόμος ορίζει τον εκφοβισμό ως «παρεμβατική σεξουαλική προσέγγιση μέσω παρατηρήσεων, χειρονομιών, ήχων ή αγγίγματος με τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι τρομακτικός, ταπεινωτικός, οδυνηρός ή προσβλητικός».

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.