Κοσμος

Σε εταιρεία ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί επενδύει η Toyota

Το μέλλον της αστικής εναέριας κινητικότητας

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Περισσότερες από 150 εταιρείες τεχνολογίας εργάζονται για την ανάπτυξη των ιπτάμενων ταξί

Την εμπορική παραγωγή του ηλεκτρικού ιπτάμενου ταξί της Joby Aviation έβαλε στο στόχο η Toyota επενδύοντας άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (electrical Vertical Takeoff and Landing ή eVTOL) στα οποία θέλει να επενδύσει η Toyota έχουν αναδειχθεί ως το μέλλον της αστικής εναέριας μεταφοράς, αν και αντιμετωπίζουν εμπόδια για να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Joby δήλωσε ότι συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της πιστοποίησης και πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία μια διευρυμένη εγκατάσταση στην Καλιφόρνια.

Περισσότερες από 150 εταιρείες τεχνολογίας εργάζονται για την ανάπτυξη των ιπτάμενων ταξί. Η πρόοδος στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, στους ηλεκτρικούς κινητήρες και στο λογισμικό που βοηθά στην καθοδήγηση της πτήσης έχουν κάνει τη διαφορά.

Αξιοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία, η Joby Aviation με έδρα την Καλιφόρνια είναι μία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν αεροσκάφη eVTOL. Σύμφωνα με το Νational Geographic, τα ιπτάμενα ταξί θα χρησιμοποιούν έξι ηλεκτρικούς κινητήρες σε συνδυασμό με έλικες που μπορούν να γείρουν για να ελίσσονται σε στενούς χώρους φτάνοντας τα 200 μίλια ανά ώρα. Έχουν εμβέλεια 100 μιλίων μεταξύ των φορτίσεων και θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι τέσσερις επιβάτες.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά οχήματα, έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς εκπομπές καυσαερίων και είναι σχεδόν αθόρυβα.

Όπως και με την άνοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, η Κίνα θα πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία κατασκευής drone EHang κέρδισε την έγκριση για το ιπτάμενο ταξί της από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας πέρυσι. Τώρα έχει λάβει παραγγελίες για 100 σκάφη που θα χρησιμοποιηθούν για περιηγήσεις στα αξιοθέατα πάνω από την πόλη Χεφέι, ενώ αναπτύσσει και μια έκδοση χωρίς πιλότο.

Στη Βρετανία, η Vertical Aerospace με έδρα το Μπρίστολ έχει λάβει κρατική επιχορήγηση 37 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξς ενός πενταθέσιου ιπτάμενου ταξί της eVTOL και σύντομα θα ξεκινήσει δοκιμές πάνω από το Λονδίνο, όπου υπάρχουν τοποθεσίες για «vertiports», όπου τα ιπτάμενα ταξί θα μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κάθετα.