Κοσμος

Η σουηδική κυβέρνηση κατηγορείται ότι ποινικοποιεί τη φτώχεια με σχέδιο απαγόρευσης της επαιτείας

Στο στόχαστρο όσοι έρχονται από άλλες χώρες «για να ζητιανέψουν έξω από τα καταστήματά μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κυβέρνηση της Σουηδίας κατηγορείται ότι επιχειρεί να «θέσει εκτός νόμου τη φτώχεια» - Παρουσίασε εθνικό σχέδιο απαγόρευσης της επαιτείας.
H κυβέρνηση της Σουηδίας ξεκίνησε εκστρατεία κατά της επαιτείας, η οποία προκάλεσε επικρίσεις στη χώρα © EPA/Berti Ericsson/TT Sweden OUT

Η κυβέρνηση της Σουηδίας κατηγορείται ότι επιχειρεί να «θέσει εκτός νόμου τη φτώχεια» - Παρουσίασε εθνικό σχέδιο απαγόρευσης της επαιτείας.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας κατηγορείται ότι προσπαθεί να «θέσει εκτός νόμου τη φτώχεια», καθώς παρουσίασε σχέδιο για εθνική απαγόρευση της επαιτείας.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Σουηδίας, ο οποίος υποστηρίζεται από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί εννεάμηνη έρευνα για την εφαρμογή μιας εθνικής απαγόρευσης της επαιτείας, λέγοντας ότι αν κριθεί εφικτή μια τέτοια απαγόρευση, θα μπορούσε να γίνει νόμος.

Σουηδία: «Η απαγόρευση της επαιτείας απλώς μετατοπίζει το πρόβλημα»

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η επικεφαλής της ομάδας των Σουηδοδημοκρατών, Λίντα Λίντμπεργκ, έβαλε στο στόχαστρο τους ανθρώπους που, όπως ισχυρίστηκε, έρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ «για να ζητιανέψουν έξω από τα καταστήματά μας».

Η Σουηδία δεν θα μπορούσε, είπε, να ενεργεί ως «η συνείδηση της Ευρώπης».

Αλλά η Stockholms Stadsmission, μια χριστιανική κοινωνική οργάνωση που εργάζεται με ευάλωτους ανθρώπους στην πρωτεύουσα, καταδίκασε την κίνηση. Η εκπρόσωπος της, Φάνι Στίλτμπεργκ δήλωσε: «Η απαγόρευση της επαιτείας, ή η απαίτηση άδειας για την επαιτεία, απλώς μετατοπίζει το πρόβλημα, σε μια μάταιη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου η φτώχεια».

Η ίδια πρόσθεσε: «Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η ευπάθεια αυτής της ομάδας μπορεί να μειωθεί μέσω της διαρθρωτικής μείωσης της φτώχειας και της εργασίας κατά των διακρίσεων - τόσο στις χώρες καταγωγής όσο και εντός της ΕΕ. Πρόκειται για μακροχρόνια εργασία. Εν τω μεταξύ, η κοινωνία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, προσφέροντας για παράδειγμα οδούς προς τον εργασιακό χώρο και στην αγορά κατοικίας και μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική ευαλωτότητα αυτών των ανθρώπων».

Εγείρεται ζήτημα νομιμότητας της απαγόρευσης

Η Άιντα Σαμάνι, αναπληρώτρια νομική διευθύντρια της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Civil Rights Defenders, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές προσφυγές εάν προχωρήσει με την πρόταση.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα σε μια κατάσταση που η ίδια περιγράφει ως κρίση οργανωμένου και βίαιου εγκλήματος», δήλωσε η ίδια. «Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της νομιμότητας μιας απαγόρευσης. Απ' ό,τι βλέπω, μια εθνική απαγόρευση της επαιτείας πιθανότατα δεν θα ήταν νόμιμη».

Η απαγόρευση της επαιτείας, πρόσθεσε, θα παραβίαζε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης, όπως εκφράζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία κατοχυρώνεται στο σουηδικό σύνταγμα.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η επαιτεία έχει αυξηθεί στη Σουηδία από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Η Σαμάνι ωστόσο αμφισβήτησε τον βαθμό στον οποίο η επαιτεία αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα.

Οι Υπερασπιστές των Πολιτικών Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν την κατάσταση και ότι θα μπορούσαν να προβούν σε νομική αμφισβήτηση αν γίνει νόμος.

Η προτεινόμενη απαγόρευση της επαιτείας αποτελεί μέρος μιας συνολικής στροφής προς «πιο καταπιεστικές πολιτικές» στην ποινική και μεταναστευτική πολιτική, δήλωσε η Σαμάνι, καθώς και της «περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Η πρόταση, η οποία βρίσκεται στα σκαριά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης πριν από δύο χρόνια, έχει ήδη προκαλέσει διαφωνίες εντός του συνασπισμού των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Άννα Στάρμπρινκ, βουλευτής των Φιλελευθέρων, έγραψε στο Facebook: «Δεν θα συμβάλω στην εισαγωγή μιας τέτοιας απαγόρευσης. Φυσικά, χρειάζονται μέτρα για την πρόληψη της εκμετάλλευσης ευάλωτων ατόμων. Αλλά δεν μπορεί να απαγορεύεται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ζητούν βοήθεια».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.