Κοσμος

Οι εικόνες και τα βίντεο βιασμών της Ζιζέλ Πελικό: μία σφαγή

Το σχόλιο και η απόφαση της έδρας που προκάλεσε αναστάτωση και αμφιβολίες για την έκβαση της πολύκροτης δίκης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γιατί εκφράζονται φόβοι από την πλευρά των δικηγόρων της Ζιζέλ Πελικό

Αναστάτωση, αμφιβολίες και σοβαρή ανησυχία για την εξέλιξη της δίκης των βιασμών της Ζιζέλ Πελικό, έχει προκαλέσει η απόφαση της έδρας να απαγορεύσει να παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ντοκουμέντα από τους απανωτούς βιασμούς της γυναίκας και παρά το αίτημά της για ανοιχτή δίκη και απόλυτη διαφάνεια στην παρουσίαση των στοιχείων.

Συγκεκριμένα, το εφιαλτικό οπτικό υλικό χαρακτηρίστηκε... ανάρμοστο, ενώ από τον πρόεδρο της έδρας Ροζέρ Αρατά έγινε λόγος για «άσεμνες εικόνες» και τις ενώσεις δικαστών και δημοσιογράφων να του απαντούν για «καταχρηστικές μεθόδους», οι οποίες εφαρμόζονται «από το ποινικό δικαστήριο της Βακλούζ» και παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι της Πελικό ζήτησαν την άρση της κλειστής συνεδρίασης (σ.σ.: αυτό συνέβη τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ενώ είχε ξεκινήσει η διχογνωμία για τα οπτικά ντοκουμέντα της υπόθεσης).

«Πρέπει να προβάλλονται οι εικόνες του βιασμού της Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο ποινικό δικαστήριο της Vaucluse;». Το ερώτημα τέθηκε μετά την απόφαση του προεδρεύοντος δικαστή Ροζέρ Αρατά, για πρώτη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου και με την πρόταση να σταματήσει η «συστηματική» προβολή τους. Έκτοτε, η Association de la presse judiciaire κατήγγειλε τις «καταχρηστικές και περιφρονητικές μεθόδους του δικαστή».

Το τι πραγματικά θα αποφασιστεί θα κριθεί σήμερα, ωστόσο, η υπόνοια και μόνο ότι μπορεί να απαγορευτεί η προσκόμιση αποδεικτικών υλικών έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις τόσο μεταξύ των δημοσιογράφων και των νομικών κύκλων, όσο και της κοινής γνώμης.

Για την ιστορία: στις 20 Σεπτεμβρίου, η πρώτη μετάδοση ορισμένων εικόνων και βίντεο προκάλεσε δυσφορία. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο και ο πρόεδρός του, Roger Arata, αποφάσισαν να σταματήσουν «συστηματικά» τη μετάδοσή τους, «θεωρώντας ότι οι εικόνες αυτές είναι άσεμνες και σοκαριστικές», όπως ανακοίνωσε. Ως εκ τούτου, το κοινό και οι δημοσιογράφοι έπρεπε να αποχωρήσουν από την ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί «η μετατροπή της δίκης σε άσεμνο και ανθυγιεινό θέαμα», θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ηρεμία της διαδικασίας.

Γιατί αυτές οι σκληρές εικόνες της υπόθεσης Πελικό πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα

Καθώς η ανάκριση συνεχίστηκε στο δικαστήριο την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, με την παρέλαση των 50 συγκατηγορουμένων του ενορχηστρωτή των βιασμών Ντομινίκ Πελικό, η μετάδοση των εικόνων αυτών -που περιέχουν φωτογραφίες από τους βιασμούς και τη σκληρή σεξουαλική κακοποίηση της Ζιζέλ Πελικό- θα εξεταστεί πλέον κατά περίπτωση.

Όπως ήταν φυσικό, η αντίδραση των δικηγόρων της Ζιζέλ Πελικό ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο Stéphane Babonneau, ένας από τους δικηγόρους της, ζήτησε την άρση της κεκλεισμένων των θυρών διαδικασίας.

«Είναι σημαντικό να δούμε τι συζητάμε. Πρόκειται για μια δίκη που έχει τη δύναμη να αλλάξει την κοινωνία. Αλλά για να αλλάξει η κοινωνία, πρέπει να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τι πραγματικά είναι ο βιασμός», δήλωσε, όπως καταγράφει το France 3. Το θύμα επιθυμεί οι εικόνες αυτές να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και στους δημοσιογράφους. Θα πρέπει να παρέχουν αποδείξεις για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι 51 κατηγορούμενοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς, που διώκονται για «βιασμό σε βαθμό κακουργήματος», αναφέρουν μόνο «αγγίγματα» της ναρκωμένης Πελικό, ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να επικαλούνται τη συναινετική φύση της «επαφής τους μαζί της»..!

Πώς έχει αντιδράσει, όμως, ο βασικός κατηγορούμενος Ντομινίκ Πελικό που φαίνεται να ευνοείται από μία τέτοια εξέλιξη; Παραδόξως, ο Πελικό που βίαζε και παρέδιδε την ίδια τη σύζυγο και μητέρα των παιδιών του, ναρκωμένη συστηματικά, στη θηριωδία άγνωστων προς εκείνην ανδρών, δεν έχει αντίρρηση για τη μετάδοση των εικόνων. «Ο πελάτης μου συνεργάζεται πλήρως με τις επιθυμίες της εισαγγελίας», δήλωσε στο France 3 η Beatrice Zavarro, δικηγόρος του συνταξιούχου. «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μεταδοθούν αυτές οι εικόνες. Μιλούν πάντα πιο δυνατά, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το άτομο μπορεί να πει ‘ένιωσα ότι ήθελα να φύγω’», πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να γίνει απολύτως κατανοητή η αιχμή προς την επιζώσα της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, αρκετές ενώσεις δημοσιογράφων κατήγγειλαν την επιλογή του ποινικού δικαστηρίου της Vaucluse. Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (SNJ) έγραψε χαρακτηριστικά: «Αφήστε τον Τύπο να κάνει τη δουλειά του».

«Προτρέπουμε έντονα τον πρόεδρο, Roger Arata, να αφήσει τον Τύπο να κάνει τη δουλειά του, προς όφελος της δικαιοσύνης και της ηρεμίας της διαδικασίας. Από την πλευρά της, η Ένωση Δικαστικού Τύπου (Association de la presse judiciaire) κατήγγειλε «καταχρηστικές και περιφρονητικές μεθόδους», που πρέπει να ελεγχθούν.

Με πληροφορίες από France 3, Ladepeche.fr