Ποιους πυραύλους έχει στο οπλοστάσιο του το Ιράν και πώς τους αναχαιτίζει το Ισραήλ
Οι δυνατότητες των πυραύλων, το Iron Dome και το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας
Οι πύραυλοι του Ιράν και η αναχαίτισή τους από το Ισραήλ - Οι δυνατότητες τους και το Iron Dome
Τη μεγαλύτερη επίθεσή του στο Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν χθες (1.10), εκτοξεύοντας σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους αργά το βράδυ, με τους περισσότερους να αναχαιτίζονται από τις αντιπυραυλικές άμυνες που χρησιμοποιούν το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιορδανία.
Η αεροπορική επίθεση, έχει αυξήσει κατακόρυφα το διακύβευμα μιας γενικευμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή με τον αμερικανικό ιστότοπο Axios να αναφέρει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε «σημαντικά αντίποινα» στην ιρανική επίθεση εντός των ημερών, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στο εσωτερικό του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.
Οι πύραυλοι του Ιράν που το Ισραήλ αναχαίτισε
Η Τεχεράνη διαθέτει χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ με διάφορες εμβέλειες, σύμφωνα με έκθεση του 2021 από το Missile Threat Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Οι ακριβείς αριθμοί για κάθε τύπο πυραύλου είναι άγνωστοι. Αλλά ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Κένεθ Μακένζι δήλωσε στο Κογκρέσο το 2023 ότι το Ιράν διαθέτει «πάνω από 3.000» βαλλιστικούς πυραύλους. Οι τροχιές των βαλλιστικών πυραύλων τους μεταφέρουν εκτός ή κοντά στα όρια της γήινης ατμόσφαιρας, πριν το ωφέλιμο φορτίο της πολεμικής κεφαλής διαχωριστεί από τον πύραυλο που το μετέφερε στον ουρανό και βυθιστεί ξανά στην ατμόσφαιρα και στον στόχο του.
Ειδικοί σε θέματα όπλων που ανέλυσαν επαληθευμένα βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη σκηνή δήλωσαν ότι το Ιράν χρησιμοποίησε παραλλαγές του βαλλιστικού πυραύλου Shahab-3 στην τελευταία επίθεση στο Ισραήλ.
Ο Shahab-3 είναι η βάση για όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν που χρησιμοποιούν υγρό καύσιμο, σύμφωνα με τον Patrick Senft, συντονιστή έρευνας στην Armament Research Services (ARES).
Το Missile Threat Project αναφέρει ότι ο Shahab-3 τέθηκε σε υπηρεσία το 2003, μπορεί να μεταφέρει πολεμική κεφαλή 760 έως 1.200 κιλών και μπορεί να εκτοξευθεί από κινητούς εκτοξευτές καθώς και από σιλό.
Το Iran Watch λέει ότι οι νεότερες παραλλαγές του Shahab-3, οι πύραυλοι Ghadr και Emad, έχουν ακρίβεια μέχρι και 300 μέτρα από τους προβλεπόμενους στόχους τους.
Ο νέος «υπερηχητικός» πύραυλος που χρησιμοποίησε το Ιράν
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τεχεράνη χρησιμοποίησε έναν νέο πύραυλο, τον Fattah-1, στις επιθέσεις. Η Τεχεράνη περιγράφει τον Fattah-1 ως έναν «υπερηχητικό» πύραυλο - που σημαίνει ότι ταξιδεύει με ταχύτητα Mach 5, ή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου (περίπου 3.800 μίλια την ώρα, 6.100 χιλιόμετρα την ώρα).
Όμως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σχεδόν όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι φθάνουν σε υπερηχητική ταχύτητα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, ιδίως καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους.
Ο όρος «υπερηχητικός» χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί στα λεγόμενα υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης και τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ, εξαιρετικά προηγμένα όπλα που μπορούν να ελίσσονται με υπερηχητική ταχύτητα εντός της γήινης ατμόσφαιρας. Αυτό καθιστά τα όπλα αυτά εξαιρετικά δύσκολο να καταρριφθούν.
Το Fattah-1 δεν είναι κανένα από αυτά, σύμφωνα με τον Fabian Hinz, ερευνητή στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, ο οποίος έγραψε για το θέμα πέρυσι.
Ο Hinz λέει ότι το Fattah-1 φαίνεται να έχει μια κεφαλή σε ένα «όχημα επανεισόδου με δυνατότητα ελιγμών», το οποίο του επιτρέπει να κάνει προσαρμογές για να αποφύγει την πυραυλική άμυνα κατά τη διάρκεια ενός σύντομου τμήματος της κατάδυσης προς το στόχο του.
Παρόλα αυτά, αυτή η ικανότητα θα ήταν μια βελτίωση σε σχέση με τους προηγούμενους πυραύλους του Ιράν, λέει ο Hinz.
Αλλά οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί ότι το Ιράν θα χρησιμοποιούσε τον νέο πύραυλο για πρώτη φορά το βράδυ της Τρίτης. «Είναι ένας από τους νεότερους βαλλιστικούς πυραύλους τους και έχουν πολλά να χάσουν από τη χρήση του», δήλωσε ο Τρέβορ Μπολ, πρώην ανώτερος τεχνικός εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού.
«Το Ισραήλ θα πάρει μια ιδέα για τις δυνατότητές του μόνο και μόνο από τη χρήση του. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να αποτύχει να λειτουργήσει, δίνοντας στο Ισραήλ μια ακόμη μεγαλύτερη ιδέα για τις δυνατότητές του. Παίρνουν δωρεάν προπαγάνδα και δεν ρισκάρουν τίποτα λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε».
Η πυραυλική άμυνα του Ισραήλ
Το Ισραήλ λειτουργεί μια σειρά από συστήματα για να εμποδίζει επιθέσεις από τα πάντα, από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους βγάζουν εκτός ατμόσφαιρας μέχρι χαμηλά ιπτάμενους πυραύλους κρουζ και πυραύλους.
Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στο εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα Iron Dome, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση εισερχόμενων πυραύλων και όπλων πυροβολικού.
Όμως ο Σιδηρούς Θόλος είναι το κατώτερο στρώμα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και δεν είναι το σύστημα που θα είχε χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO).
Το επόμενο σκαλοπάτι της πυραυλικής άμυνας είναι το David's Sling, το οποίο προστατεύει από απειλές μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με τον IMDO.
Το David's Sling, ένα κοινό σχέδιο του ισραηλινού προηγμένου αμυντικού συστήματος RAFAEL και του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού Raytheon, χρησιμοποιεί αναχαιτιστικά κινητικά χτυπήματα Stunner και SkyCeptor για να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση έως και 186 μιλίων, σύμφωνα με το Missile Threat Project του CSIS.
Πάνω από το David's Sling βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές θρυμματισμού για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική τους φάση - καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους - στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το CSIS.
Το Arrow 2 έχει βεληνεκές 56 μίλια και μέγιστο ύψος 32 μίλια, σύμφωνα με την Missile Defense Advocacy Alliance, η οποία χαρακτήρισε το Arrow 2 αναβάθμιση των αμερικανικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot που το Ισραήλ χρησιμοποιούσε κάποτε σε αυτόν τον ρόλο.
Εν τω μεταξύ, το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίζει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, πριν αυτοί επανέλθουν στην ατμόσφαιρα κατά την πορεία τους προς τους στόχους.
Πηγή: CNN
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για βάναυση «εκκαθάριση» ώστε να γίνουν οι πόλεις πιο ελκυστικές κάνουν λόγο οι ακτιβιστές
Εξαιτίας των εκλογών στην περιφέρεια του Βένετο
Ωστόσο αποτελεί ερώτημα πώς ακριβώς θα εντοπίζονται
Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της ΜΙ5 για την κατασκοπευτική του δράση
Σήμερα έκανε επίσκεψή της στο νοσοκομείο που έκανε θεραπείες
Σκελετωμένοι οι 82 επιζώντες - Εντοπίστηκαν σε μεγάλο βάθος κάτω από τη γη
Άγνωστο αν θα επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση
Πρώτη δημοσκόπηση της YouGov μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Τρίτοι οι Συντηρητικοί
To ζώο μετακινήθηκε χωρίς προβλήματα
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της πριγκίπισσα της Ουαλίας για τη νέα χρονιά
Xώρισε τον σύζυγο της αφού πείστηκε ότι ο αστέρας του Χόλιγουντ ήθελε να την παντρευτεί
Τεράστια η απώλεια για την πολιτιστική κληρονομιά
Η μητέρα της τραγουδίστριας είναι μεταξύ αυτών που έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται
Η μεγαλύτερη επιχείρηση αναζήτησης ανθρώπου με 600 αστυνομικούς
Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα
Η συμφωνία σε τρεις φάσεις θα ξεκινήσει με τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων
Αναζωπυρώνεται ο διάλογος για την αμφιλεγόμενη γαρνιτούρα
Καταδικάστηκε για τον φόνο του συντρόφου της και ενός φίλου του - Η συμπεριφορά της μετά τη σύλληψη
Κατά το 2024, η υπηρεσία κατέγραψε περισσότερες από 239.000 παράτυπες εισόδους στην ΕΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.