Κοσμος

Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Πώς θα επηρεάσει ένα τέτοιο χτύπημα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή - Ο ρόλος των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν
Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν © EPA/ATEF SAFADI

Το Ισραήλ εξετάζει αντίποινα με πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν - Πώς θα επηρεάσει ένα τέτοιο χτύπημα - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τα ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου, σε αντίποινα για την επίθεση της Τρίτης το βράδυ κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ και άλλων στόχων σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε «σημαντικά αντίποινα» στην ιρανική επίθεση εντός των ημερών, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στο εσωτερικό του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Iran launches missile attack on Israel

Το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν εντός ημερών, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρείται ότι συσκέπτονται με τις ΗΠΑ για το πώς θα βαθμονομήσουν τη στρατιωτική τους απάντηση, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου.

Αναλυτές έχουν επίσης προτείνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αν και οι ΗΠΑ μπορεί να θέλουν να αποκλείσουν αυτήν την επιλογή λόγω της πιθανότητας να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς σήμερα το απόγευμα και το βράδυ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για να συζητήσει τη στρατιωτική απάντηση στην επίθεση. Σύμφωνα με το Axios, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν κατ' αρχήν να ξεκινήσουν αντίποινα, αλλά έπρεπε να διαβουλευτούν με Αμερικανούς αξιωματούχους για την αμυντική συνεργασία από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και για την προμήθεια πυρομαχικών και άλλης επιχειρησιακής υποστήριξης.

Hezbollah says it forced Israeli soldiers to retreat from Lebanese town

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε - και θα το πληρώσει», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του αργά την Τρίτη. «Το καθεστώς στο Ιράν δεν καταλαβαίνει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να ανταποδώσουμε στους εχθρούς μας... Θα το καταλάβουν».

Πόσο πιθανό είναι να χτυπήσει το Ισραήλ τα διυληστήρια

Αμερικανοί νομοθέτες έχουν υποστηρίξει ένα χτύπημα κατά της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι «θα παροτρύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να συντονίσει μια συντριπτική απάντηση με το Ισραήλ, ξεκινώντας από την ικανότητα του Ιράν να διυλίζει πετρέλαιο». Σε δήλωσή του, επισήμανε ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου του Ιράν θα πρέπει να «χτυπηθούν και να χτυπηθούν σκληρά».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα στείλουν επιπλέον στρατεύματα για να συμμετάσχουν σε χερσαίες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησης στη χώρα αυτή από τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, οι IDF δήλωσαν ότι θα στείλουν την 36η Μεραρχία, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων από τρεις ταξιαρχίες, για να συμμετάσχουν στις «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιδρομές εναντίον τρομοκρατικών στόχων και τρομοκρατικών υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που ξεκίνησαν τη Δευτέρα».

«Οι στρατιώτες συνοδεύονται από την IAF και την 282η Ταξιαρχία Πυροβολικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 100 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από την κατεύθυνση του Λιβάνου μέχρι στιγμής την Τρίτη, εν μέσω αναφορών για τις πρώτες άμεσες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων και της Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ είχε αναπτύξει μόνο την 98η Μεραρχία για να εξαπολύσει επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, καθιστώντας την επιχείρηση πολύ μικρότερη από τις εισβολές που έχει εξαπολύσει ο στρατός στη Γάζα. Η τελευταία ισραηλινή ανάπτυξη δείχνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει την επιχείρησή του εκεί.

Το Ισραήλ συνέχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας και φωτογραφίες έδειχναν καπνό να υψώνεται πάνω από την πόλη τα ξημερώματα. Τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν επίσης τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ άλλων σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσαν γιατροί στην περιοχή.

Εκπρόσωποι των IDF εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας νέες προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους των χωριών στο νότιο Λίβανο και ορισμένους κατοίκους των προαστίων της Βηρυτού να εκκενώσουν τα σπίτια τους, λέγοντας ότι αυτά θα αποτελέσουν στόχο, καθώς βρίσκονται κοντά σε φερόμενες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Φλέγεται η Μέση Ανατολή

Η ιρανική πυραυλική ομοβροντία είχε στόχο αρκετές ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, αλλά αναφέρθηκαν ελάχιστες απώλειες από την επίθεση. Ένα άτομο -ένας Παλαιστίνιος από κοντά στην πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης- αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν θραύσματα από έναν κατεστραμμένο ιρανικό πύραυλο έπεσαν πάνω του καθώς διέσχιζε μια διασταύρωση. Δύο ακόμη άνθρωποι αναφέρθηκαν ως τραυματίες.

Οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι φαίνεται ότι αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή και αμερικανική αεράμυνα και η Τεχεράνη φαίνεται ότι στόχευε αρκετές στρατιωτικές βάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι πύραυλοι έπεσαν κυρίως εκτός πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Οι δημοσιογράφοι του Guardian στην Ιερουσαλήμ έγιναν μάρτυρες δεκάδων πυραύλων που πετούσαν προς τις κύριες παράκτιες πόλεις του Ισραήλ σε μια τεράστια επίθεση λίγο μετά τις 7.30 μ.μ., με τους κινητήρες των πυραύλων να είναι σαφώς ορατοί. Η αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν θα ανάγκαζε το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει εξελιγμένες -και ακριβές- άμυνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τουλάχιστον πέντε ισραηλινά πλήγματα έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, αφού ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε πολλαπλές εντολές εκκένωσης κτιρίων στην πόλη, λέγοντας ότι στόχευε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Λίγα λεπτά πριν το Ιράν ξεκινήσει το χτύπημα, τουλάχιστον δύο ένοπλοι στην ισραηλινή παραθαλάσσια πόλη Γιάφα εξαπέλυσαν επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν έξι και τραυματίστηκαν δέκα, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη των IDF, σπέρνοντας περαιτέρω ανησυχίες ότι ο αυξανόμενος κύκλος βίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις εντός του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.