Κοσμος

Εκδίκηση υπόσχεται το Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση με 200 πυραύλους

Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Οι απειλές και η στάση των ΗΠΑ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το Ισραήλ υπόσχεται εκδίκηση μετά την ιρανική επίθεση με 200 πυραύλους - Οι απειλές και η στάση των ΗΠΑ 

Mε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους έπληξε χθες (1.10) το Ιράν το Ισραήλ  με σειρήνες να ηχούν στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ πλέον να προειδοποιεί για αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος σήμερα και θα το πληρώσει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενώ από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε.

Οργή και υπόσχεση Νετανιάχου για εκδίκηση

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε οργισμένος πως το «Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει».

«Το Ιράν επιτέθηκε ξανά στο Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους. Αυτή η επίθεση απέτυχε. Ματαιώθηκε χάρη στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, που είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο. Συγχαίρω τον IDF για το εντυπωσιακό επίτευγμα. Ματαιώθηκε επίσης χάρη στην επαγρύπνηση και την ευθύνη που δείξατε από εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ. Ευχαριστώ επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στην αμυντική μας προσπάθεια απόψε», είπε ο κ. Νετανιάχου.

Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική επίθεση;

Σύμφωνα με το BBC, το Ισραήλ είναι απίθανο να δεχτεί αυτή την άμεση επίθεση από το Ιράν χωρίς να αντιδράσει. Οι στόχοι του θα μπορούσαν να κυμαίνονται από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέχρι τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, τις αποθήκες πυρομαχικών και τις θέσεις απ' όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι την Τρίτη.

Να σημειωθεί ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το νότιο προάστιο της Βηρυτού, ενώ νωρίτερα είχαν προειδοποιήσει τους αμάχους να απομακρυνθούν «αμέσως» από τουλάχιστον δυο κτίρια και σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων γύρω από αυτά.

Ανταποκριτές του AFP άκουσαν τουλάχιστον μια έκρηξη στον τομέα, που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ, το οποίο διατείνεται ότι πλήττει εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη νύχτα πως πλήττουν εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Ιρανικές απειλές στο Ισραήλ: «Ήταν μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων μας»

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι το πυραυλικό μπαράζ ήταν «μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων» της χώρας του και πως «η ενέργεια αυτή έγινε για την υπεράσπιση των ιρανικών συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν».

«Ο Νετανιάχου θα πρέπει να καταλάβει ότι το Ιράν δεν είναι πολεμοχαρές, αλλά θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτό είναι μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων μας. Μην εμπλακείτε σε σύγκρουση με το Ιράν» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με απειλές κατά του Ισραήλ, και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, λίγο μετά την επίθεση στο Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X, εικόνα όπου δείχνει πυραύλους να εκτοξεύονται, ενώ κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο με πυραύλους και στρατιωτικά μέσα. «Νίκη από τον Θεό και μια σχεδόν κατάκτηση…», έγραψε.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η δράση μας εναντίον του Ισραήλ ολοκληρώθηκε

Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί διαμήνυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η χώρα του άσκησε το δικαίωμά της στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση της μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση».

Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται συντριπτικά πλήγματα

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε στο Al Jazeera ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν επιτυχής και ότι αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις χτυπήθηκαν «όπως είχε προγραμματιστεί».
Ο αξιωματούχος της λιβανικής οργάνωσης πρόσθεσε ότι ο ρυθμός αναχαίτισης από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ήταν «αδύναμες», τονίζοντας ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων.

Στόχος της επίθεσης έγιναν τρεις στρατιωτικές βάσεις του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν. Ακόμη τόνισαν πως η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και απειλούν Ισραήλ με «συντριπτικά πλήγματα» σε περίπτωση που προχωρήσει σε αντίποινα.

Μετά τις πυραυλικές επιθέσεις, έκλεισε το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ενώ η ιρανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις εσωτερικού και ανακατευθύνει άλλες.


Έκτακτο ΚΥΣΕΑ σήμερα το απόγευμα υπό τον Μητσοτάκη

Σε επιφυλακή τέθηκε και η Αθήνα, μετά την δραματική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για το απόγευμα της Τετάρτης εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με μοναδικό αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από Λίβανο και από Ισραήλ, το οποίο -εφόσον απαιτηθεί- θα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.

Με πληροφορίες από BBC και Guardian