Κοσμος

Ανάλυση του BBC για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: «Οι αντίπαλοι μπήκαν στο ρινγκ»

Που μπορεί να χτυπήσει ο Νετανιάχου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάλυση του BBC για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: «Οι αντίπαλοι μπήκαν στο ρινγκ»
© EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Ανάλυση του BBC για την επίθεση του Ιράν

Στην επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με πάνω από 150 πυραύλους αναφέρεται άμεση ανάλυση του Φρανκ Γκάρντνερ, ειδικού του BBC.

«Το Ισραήλ θα μπει τώρα στον πειρασμό να ανταποδώσει στο Ιράν με πολύ μεγαλύτερη ισχύ από ό,τι έκανε τον Απρίλιο», σημειώνει. 

Τότε, μετά από μια ομοβροντία περίπου 300 ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που εκτοξεύτηκαν ως απάντηση σε ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, υπήρξε μια συντονισμένη διεθνής διπλωματική προσπάθεια να συγκρατηθεί το Ισραήλ από το να αντιδράσει πολύ δυναμικά.

Τελικά, το Ισραήλ πραγματοποίησε μια μικρή αλλά συμβολική πυραυλική επίθεση σε στόχο κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Προκάλεσε μικρή ζημιά, αλλά έδειξε στο Ιράν είναι ανά πάσα στιγμή στα ραντάρ του.

Αυτή τη φορά μπορεί κάλλιστα να είναι διαφορετική. Το Ισραήλ βλέπει τις πρόσφατες ενέργειές του σε όλη την περιοχή τόσο ως αποτρεπτικό μέσο για τους εχθρούς του όσο και ως εξάλειψη των απειλών που αντιμετωπίζει.

Ακριβώς όπως το Ιράν αισθάνθηκε ότι έπρεπε να απαντήσει στις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο και του ηγέτη της Χεζμπολάχ τον Σεπτέμβριο, το Ισραήλ είναι απίθανο να δεχτεί αυτή την άμεση επίθεση από το Ιράν χωρίς να κάνει κάτι.

Οι στόχοι του θα μπορούσαν να κυμαίνονται από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέχρι τις βάσεις του IRGC και τις θέσεις εκτόξευσης και τις αποθήκες αποθήκευσης από όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι της Τρίτης.

Ισραήλ: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα ανταποδώσουν την ιρανική επίθεση «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο»

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.