Κοσμος

Επίθεση των Χούθι σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι Χούθι επιτέθηκαν στο πλοίο ελληνικών συμφερόντων, «Minoan Courage» του Μύρωνος Τσατσάκη 

Οι Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησαν τρεις επιχειρήσεις που είχαν στόχο το φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, «Minoan Courage», το δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά «Cordelia Moon» στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας «Marathopolis» στην Αραβική Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία ευθυγραμμίζεται με το Ιράν.

Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους οι οποίοι αστόχησαν

Η πρώτη επίθεση των Χούθι πραγματοποιήθηκε περίπου 110 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης-λιμάνι Χοντέιντα και είχε στόχο το πετρελαιοφόρο «Cordelia Moon», αναφέρει το πολυεθνικό Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών. Ένας καπετάνιος σε πλοίο είδε τέσσερις «πιτσιλιές» κοντά στο πλοίο, αναφέρει το κέντρο που εποπτεύεται από το αμερικανικό ναυτικό. Πρόκειται πιθανότατα για πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά του πλοίου και αστόχησαν.

Το μη επανδρωμένο σκάφος προκάλεσε αργότερα ζημιές στο «Cordelia Moon», το οποίο υπέστη διάτρηση σε μία από τις δεξαμενές έρματος κατά την επίθεση. Οι δεξαμενές αυτές ελέγχουν την σταθερότητα ενός πλοίου. Οι επιθέσεις των Χούθι στο παρελθόν έχουν στοχεύσει πλοία στην ίσαλο γραμμή τους για να τα αχρηστεύσουν.

Τα μη επανδρωμένα σκάφη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους Χούθι. Το πλοίο κατευθυνόταν βόρεια προς τη διώρυγα του Σουέζ με ένοπλους ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας στο πλοίο, λέει η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey.  Μια άλλη επίθεση με πύραυλο στόχευσε ένα δεύτερο πλοίο που επίσης κατευθυνόταν βόρεια προς τη διώρυγα του Σουέζ με ένοπλους φρουρούς επάνω του, λέει η Ambrey.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Yahya Saree, ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων με προηχογραφημένο μήνυμα. Ονομάζει το δεύτερο πλοίο, αν και δεν ταιριάζει με ένα άλλο όνομα που κυκλοφόρησε από ιδιωτικούς αξιωματούχους ασφαλείας.  Σύμφωνα με τους Times of Israel δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι το δεύτερο πλοίο που επλήγη.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από το UKMTO (Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας) η επίθεση έγινε με πύραυλο σε φορτηγό πλοίο που έπλεε βόρεια και υπέστη «σοβαρές ζημιές». Πρόκειται για το «Minoan Courage» (χωρητικότητας 76.800-dwt, κατασκευής 2004 με σημαία Λιβερίας) ελληνικών συμφερόντων. Η διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Modion Maritime του Μύρωνος Τσατσάκη και έχει έδρα στην Κηφισιά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.