Κοσμος

Το Ιράν εξαπέλυσε βροχή πυραύλων κατά του Ισραήλ - Αναχαιτίστηκαν με επιτυχία

Αντιμετωπίστηκαν από τον Iron Dome και τις αμερικανικές δυνάμεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρεία πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ
Ευρεία πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ©Wisam Hashlamoun/Anadolu via Getty Images

Ισραήλ: Το Ιράν εξαπέλυσε 200 βαλλιστικούς πυραύλους - Αντιμετωπίστηκαν από τον Iron Dome και τις αμερικανικές δυνάμεις

Το Ιράν εξαπέλυσε μια ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ την Τρίτη (1/10) σε αντίποινα για την εκστρατεία του κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλο το Ισραήλ και ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ και στην κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού, με τους κατοίκους να καταφεύγουν σε καταφύγια. Οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης ξάπλωσαν στο έδαφος κατά τη διάρκεια ζωντανών μεταδόσεων.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρισκόταν «τυφλή» επίθεση με πυροβολισμούς κατά Ισραηλινών πολιτών στο Τελ Αβίβ. Οι ισραηλινές αρχές αντιμετωπίζουν το γεγονός ως τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο ένοπλοι εξαπέλυσαν πυρ αδιακρίτως. Από την επίθεση υπάρχουν θύματα.

Το Ιράν εξαπέλυσε βροχή πυραύλων κατά του Ισραήλ - Αναχαιτίστηκαν με επιτυχία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός πυραύλων και υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ». Δυτικά μέσα που επικαλούνται πληροφορίες από τον ισραηλινό στρατό κάνουν λόγο για 200 βαλλιστικούς πυραύλους.

Περίπου μία ώρα αργότερα, οι σειρήνες σταμάτησαν να «ουρλιάζουν» και οι Ισραηλινοί πήραν το «πράσινο φως» να εγκαταλείψουν τα καταφύγιά τους. 

Η υπηρεσία ασθενοφόρων λέει ότι περιέθαλψε μόνο δύο άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα στο Τελ Αβίβ. Αρκετοί άλλοι είχαν μικροτραυματισμούς αφού έπεσαν ενώ έτρεχαν για καταφύγιο. 

Το μπαράζ πυραύλων αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τον Iron Dome και τις αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως είχε συμβεί και στη διάρκεια της προηγούμενης μεγάλης επίθεσης του Ιράν τον Απρίλιο.

Πάντως, κάποιοι πύραυλοι του Ιράν κατάφεραν να περάσουν από το «δίχτυ» προστασίας. Δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν πλήξει υποδομές του Ισραήλ.

Η εντολή για τη μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ δόθηκε από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ είχε δοθεί από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Χαμενεΐ παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία, πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση υποστήριξε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν πυραύλους να αναχαιτίζονται στον εναέριο χώρο της γειτονικής Ιορδανίας.

Η εκτόξευση πυραύλων έγινε αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν χερσαίες επιδρομές στο Λίβανο. Η ισραηλινή εκστρατεία στο Λίβανο είναι η μεγαλύτερη κλιμάκωση του περιφερειακού πολέμου από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στη Γάζα πριν από ένα χρόνο.

Ένας προηγούμενος γύρος ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο - ο πρώτος που έγινε ποτέ - καταρρίφθηκε με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και άλλων συμμάχων. Το Ισραήλ απάντησε τότε με αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, αλλά η ευρύτερη κλιμάκωση αποτράπηκε.

To Ιράν δήλωσε ακόμα ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αποκρούσει τα αντίποινα του Ισραήλ, μετά την αποψινή μαζική πυραυλική επίθεση.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο, με στόχο τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης, ενώ πλέον στοχεύει στον τριπλασιασμό των εδαφών που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν την ζώνη συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό. 

Όπως όλα δείχνουν, η χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, μετά την απάντηση της Τεχεράνης στην εξόντωση Νασράλα και το σημαντικό πλήγμα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.