Κοσμος

Ψυχρότερος ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη - Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την Ελλάδα

Πλησιάζει το φαινόμενο La Niña

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται πιο ψυχρός στην Ευρώπη σε σύγκριση με πέρσι, όπως αναφέρει το Bloomberg

Ο χειμώνας της Ευρώπης προβλέπεται να είναι πιο κρύος από πέρυσι καθώς πλησιάζει εξασθενημένο το φαινόμενο La Niña. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να είναι θερμότερος συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Έντονες χιονοπτώσεις στη Δανία © ΕΡΑ/BO AMSTRUP

Ο φετινός χειμώνας θα «χτυπήσει» κυρίως την Β. Ευρώπη

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν ζεστές, σύμφωνα με τη Maxar Technologies Inc.

Η Αθήνα, η οποία υπέφερε από κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι, βλέπει θερμοκρασίες να φτάνουν τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τη Weather Services International.

Μια σειρά ήρεμων χειμώνων βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει μια ενεργειακή κρίση καθώς αποδεσμεύεται από την εξάρτηση του ρωσικού αερίου. Το έντονο κρύο θα μπορούσε να ζορίσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, με το La Niña να φέρνει συνήθως χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη. «Αυτή η περίοδος προβλέπεται να είναι θερμότερη από το συνηθισμένο της 10ετίας και της 30ετίας, αλλά πιο ψυχρή από πέρυσι», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στο Maxar.

Υπάρχει πιθανότητα 83% το La Niña, μια κυκλική ψύξη του Ειρηνικού, να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο από 74% πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και βροχή στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και να φέρει ψυχρότερο χειμώνα στην Ευρώπη.

«Προβλέπεται ένα αδύναμο/μέτριο φαινόμενο La Niña για το χειμώνα, το οποίο γενικά συνεπάγεται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, επομένως αναμένουμε ψυχρότερες περιόδους προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Άντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος στο Atmospheric G2.

Το φαινόμενο La Niña

Ο Πεντρίνι πρόσθεσε ότι οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από τις κανονικές θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Τον περασμένο μήνα, η καταιγίδα Μπόρις έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.

Το φαινόμενο La Niña θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες του ανέμου καθώς αρχίζει ο χειμώνας, σύμφωνα με το Maxar's Dross, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά από καταιγίδες στα ανοιχτά του Ατλαντικού είναι πιθανό να πλήξει τη δυτική και βόρεια Ευρώπη κάθε λίγες μέρες.

Η υψηλή πίεση δυτικά της Αφρικής δεν θα αλλάξει, αναγκάζοντας τις καταιγίδες να ακολουθούν τον βόρειο Ατλαντικό στη δυτική και βόρεια Ευρώπη ανά λίγες ημέρες έως τουλάχιστον τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Τάιλερ Ρόις, μετεωρολόγο στην AccuWeather Inc. Ορισμένα τροπικά συστήματα θα απορροφηθούν από αυτές τις καταιγίδες, που οδηγούν σε έντονες βροχοπτώσεις.

«Μερικά από αυτά τα συστήματα πιθανότατα θα επανέλθουν προς την Ευρώπη, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα στα καιρικά μοντέλα, εκτός από το ενδεχόμενο να διαταράξουν το γενικό μοτίβο», δήλωσε ο Πεντρίνι του Atmospheric G2.

Με πληροφορίες από Bloomberg