Κοσμος

Ιράν: Έτοιμο να εκτοξεύσει πύραυλο κατά του Ισραήλ σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Καθώς πραγματοποιείται χερσαία επέμβαση στον Λίβανο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
άνδρας με γενειάδα καθιστός, μικρόφωνο, σημαία
Ο ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ © ΕΡΑ/Iranian supreme leader office

Ιράν: Έτοιμο να εκτοξεύσει πύραυλο κατά του Ισραήλ σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν «ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε την Τρίτη Αμερικανός αξιωματούχος, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που η επίθεση πραγματοποιηθεί.

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στο Λίβανο την Τρίτη, εντείνοντας την εκστρατεία του κατά της Χεζμπολάχ μετά την εξαπόλυση κυμάτων καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών κατά της οργάνωσης.

Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα έχει μειωθεί σε ένταση, ο στρατός του έχει μετατοπίσει την εστίασή του στην αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ, καθώς και στην εντατικοποίηση των χτυπημάτων κατά άλλων ιρανικών εντολοδόχων σε άλλα σημεία της περιοχής.

Η περιφερειακή κλιμάκωση συνοδεύεται από μια αναβάθμιση της ρητορικής του Ισραήλ, με τους αξιωματούχους να μιλούν για «ήττα» της Χιζμπολάχ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμεύεται την περασμένη εβδομάδα ότι «θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή για χρόνια».

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.