Κοσμος

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εμφύλιος πόλεμος στην κορυφή του με «ελληνικό άρωμα»

O ρόλος του Μάνφρετ Βέμπερ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εμφύλιος πόλεμος στην κορυφή του 

Στην κορυφή της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), παρατηρείται μεγάλη διάσπαση, όπως αναφέρει το Politico. 

Μια διαμάχη για το προσωπικό αποκάλυψε μια βαθύτερη διαμάχη στην οποία εμπλέκεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σπάνια πρόκληση από έναν άλλο άνθρωπο εξουσίας του ΕΛΚ, τον Θανάση Μπακόλα.

Αυτό συμβαίνει καθώς ο Βέμπερ - ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος - ξεκινά μια συζήτηση για αλλαγές κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της πολιτικής συνέλευσης του της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιείται την Τρίτη.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπακόλας, γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα πρέπει να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελαίρ. Ο Βέλγος, ο οποίος έχασε πρόσφατα την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα ως η επιλογή του Βέμπερ για να γίνει «διευθυντής των κομμάτων-μελών».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Θανάσης Μπακόλας σε ένα email που είδε το Brussels Playbook, ο Βέμπερ ακολούθησε γρήγορα, στέλνοντας γύρω του ένα νέο οργανόγραμμα και δηλώνοντας σε ένα γραπτό μήνυμα ότι ο Τομ Βαντενκεντελαίρ θα λειτουργούσε αντ' αυτού ως επικεφαλής του προσωπικού του κόμματος.

Παιχνίδια εξουσίας του Βέμπερ

Αφού απέτυχε στην υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκατέλειψε τα σχέδιά του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας εντός του κομματικού μηχανισμού του ΕΛΚ.

Εγκατέστησε πιστούς του σε καίριους ρόλους του ΕΛΚ και απομάκρυνε πιθανούς επικριτές και αντιπάλους. Στην ομάδα του ΕΛΚ, για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας Simon Busuttil αποχωρεί για να δώσει τη θέση του στην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Weber, Ouarda Bensouag.

Ο Βέμπερ είναι ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες - αναμφισβήτητα δεύτερο μετά την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιν. Η απόφαση να διορίσει τον Βέλγο πολιτικό ήταν η τελευταία από μια σειρά ελιγμών που έχει εκτελέσει ο Βέμπερ για να σφίξει τη λαβή του στον μηχανισμό του ΕΛΚ.

Πηγή: Politico