Κοσμος

Το Ισραήλ διατάζει εκκένωση 30 χωριών στον νότιο Λίβανο

«Για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να εκκενώσετε τα σπίτια σας αμέσως»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ διατάζει εκκένωση 30 χωριών στον νότιο Λίβανο
© EPA/WAEL HAMZEH

Το Ισραήλ διατάσσει την εκκένωση 30 χωριών στον νότιο Λίβανο - Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους περίπου 30 συνοριακών χωριών στον νότιο Λίβανο να εκκενώσουν τις περιοχές τους το μεσημέρι της Τρίτης 1 Οκτωβρίου.

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να διεξάγει επιδρομές στον Λίβανο, δόθηκε οδηγία προς τους κατοίκους να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, σχεδόν 35 μίλια από τα σύνορα.

Ο ποταμός Αουάλι βρίσκεται λίγο βόρεια της Σιδώνας, πολύ πέρα από αυτό που θεωρείται τώρα θέατρο των μαχών στον Λίβανο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δεν είναι σαφές γιατί το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στον νότο, και όχι των γειτονικών, να εκκενωθούν, ούτε είναι ξεκάθαρο γιατί τους διέταξε να κατευθυνθούν τόσο μακριά στο βορρά.

Εκτός από τα 30 χωριά που κατονόμασε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, πολλά χωριά νότια του ποταμού Αουάλι, συμπεριλαμβανομένης της Σιδώνας και της νότιας πόλης της Τύρου, δεν κλήθηκαν να εκκενωθούν.

«Οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν και για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να εκκενώσετε τα σπίτια σας αμέσως», δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αβιχάι Αντράι σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα ενημερώσει τους κατοίκους πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση ήρθε αφού οι Ισραηλινοί είπαν στους κατοίκους να μην μετακινηθούν προς τα νότια πέρα από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 20 μίλια μακριά από την μπλε γραμμή που χάραξε ο ΟΗΕ και χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, οι Ισραηλινοί έχουν απαιτήσει να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ από την περιοχή νότια του Λιτάνι, καθώς οι μαχητές της οργάνωσης τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για επιθέσεις με ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να υπακούσει στην οδηγία.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.