Κοσμος

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης και ο ρόλος του Ιράν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ © EPA/ATEF SAFADI

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη σύγκρουση Ισραήλ - Χεζμπολάχ - Οι διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ο ρόλος του Ιράν 

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ φαίνεται να οδηγούνται σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα μπορούσε να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή, μετά από μια εβδομάδα σημαντικής κλιμάκωσης της μακροχρόνιας σύγκρουσής τους.

Μετά από πολυήμερες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Βηρυτού και σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του άρχισε «περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» εναντίον της Χεζμπολάχ.

Την Παρασκευή, το Ισραήλ κατάφερε ένα καταστροφικό πλήγμα κατά της σιιτικής ισλαμιστικής ομάδας σκοτώνοντας τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα σε μια τεράστια αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το Ισραήλ έχει περάσει στην επίθεση μετά από σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών εχθροπραξιών που πυροδότησε ο πόλεμος στη Γάζα, λέγοντας ότι θέλει να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών που έχουν εκτοπιστεί από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Αν και η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί, δεν έχει ηττηθεί. O καταιγισμός ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ συνεχίζεται και πιστεύεται ότι εξακολουθεί να διαθέτει ένα τρομερό οπλοστάσιο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο

Σε ανακοίνωση που ανήρτησαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στις 02:00 τοπική ώρα τα ξημερώματα της Τρίτης, το Ισραήλ επιβεβαίωσε αυτό που αναμενόταν ευρέως - ότι εξαπολύει χερσαία εισβολή πέρα από τα σύνορα στο Λίβανο.

Οι IDF ανέφεραν ότι οι προγραμματισμένοι στόχοι της «βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί ο εντοπισμός ισραηλινών αρμάτων μάχης κοντά στα λιβανικά σύνορα και η κινητοποίηση εφέδρων.

Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του στρατού φέρεται να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης στο εσωτερικό του νότιου Λιβάνου, ώστε να απομακρυνθούν οι μαχητές και οι υποδομές της Χεζμπολάχ από τα σύνορα και να επιτραπεί στο Ισραήλ να επιστρέψουν 60.000 άμαχοι στα σπίτια που εκκενώθηκαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι μικρές ομάδες ισραηλινών κομάντος πραγματοποίησαν σύντομες επιδρομές στα σύνορα.

LIVE: View of Beirut skyline as Israel begins ground offensive in southern Lebanon

Η εισβολή στον Λίβανο ακολουθεί σειρά επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους διοικητές και καταστρέφοντας προφανώς χιλιάδες όπλα σε αεροπορικές επιδρομές. Κατηγορήθηκε επίσης για τις επιθέσεις με εκρηκτικούς βομβητές και ασύρματους που άφησαν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ ακρωτηριασμένα ή σκοτωμένα. Ωστόσο, ο διεθνής συντάκτης του BBC Jeremy Bowen λέει ότι η δολοφονία του Νασράλα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα από όλα.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ήταν η καρδιά της Χεζμπολάχ. Με τη βοήθεια της ιρανικής χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και όπλων, τη μετέτρεψε σε μια στρατιωτική δύναμη, οι επιθέσεις της οποίας οδήγησαν το Ισραήλ να τερματίσει μια 22ετή κατοχή του νότιου Λιβάνου το 2000 και η οποία πολέμησε το Ισραήλ μέχρις ακινησίας κατά τη διάρκεια ενός πολύμηνου πολέμου το 2006.

Για το Ισραήλ, η δολοφονία του Νασράλα είναι μια τεράστια νίκη. Σε μια προκλητική ομιλία στον ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ «κερδίζει» τον πόλεμο εναντίον των εχθρών που θέλουν να το καταστρέψουν. Μέχρι τότε, είχε εγκρίνει το χτύπημα που σκότωσε τον Νασράλα.

Ο Λίβανος λέει ότι εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και έως και ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε το Σάββατο ότι οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά και 56 γυναίκες.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί δεν υποχώρησαν την Κυριακή, καθώς άλλοι 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε ότι έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι - το ένα πέμπτο του πληθυσμού - μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι αρχές αγωνίζονται να βοηθήσουν όλους, με τα καταφύγια και τα νοσοκομεία να βρίσκονται υπό πίεση.

Το Ισραήλ λέει ότι πλήττει τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων και πυρομαχικών, και κατηγόρησε την ομάδα ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Αλλά η ανώτερη διεθνής ανταποκρίτρια του BBC Orla Guerin λέει ότι αυτό αμφισβητείται από τους κατοίκους της κεντρικής κοιλάδας Bekaa, προπύργιο της Χεζμπολάχ που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιατρικός διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου Rayaq της είπε επίσης ότι όλα τα θύματα που είχε περιθάλψει ήταν άμαχοι.

Οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης απέτυχαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Μπέιτμαν, λέει ότι η απόφαση του Ισραήλ να κλιμακώσει απότομα τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ αποτελεί ένα δυνητικά μοιραίο πλήγμα για ολόκληρη τη στρατηγική του τους τελευταίους 11 μήνες - να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα που καταπίνει την περιοχή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ενισχύει την αμυντική στάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις.

Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν τον Ισραηλινό ηγέτη και να πείσουν τη Χεζμπολάχ σε εκεχειρία, ο Νετανιάχου έχει διαμηνύσει έντονα ότι θα ενεργήσει όπως ο ίδιος κρίνει σκόπιμο, ανεξάρτητα από τις πιέσεις της Ουάσινγκτον.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν εξετάζουν πώς να απαντήσουν

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασάμ, περιέγραψε τις τρέχουσες επιθέσεις της με ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ ως «το ελάχιστο» και δήλωσε ότι θα «βγει νικήτρια» μετά από μια ισραηλινή χερσαία επίθεση.

Η ομάδα εξακολουθεί να διαθέτει χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι των μαχών στον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής Συρίας, καθώς και ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας που θα μπορούσαν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις.

Ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, Frank Gardner, λέει ότι θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους πριν καταστραφούν, αλλά ότι μια μαζική επίθεση στο Ισραήλ που θα σκοτώσει αμάχους θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφική απάντηση.

Η δολοφονία του Νασράλα ήταν επίσης ένα τεράστιο πλήγμα για το Ιράν, πλήττοντας την καρδιά του περιφερειακού δικτύου συμμαχικών, βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών, γνωστού ως «Άξονας της Αντίστασης», που αποτελεί κλειδί για την αποτρεπτική στρατηγική του έναντι του Ισραήλ.

Την Κυριακή, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές στην πόλη Hudaydah, λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούτι.

Το Ιράν θα μπορούσε να ζητήσει από τους Χούθι και άλλες ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή. Αλλά όποια απάντηση και αν επιλέξει, πιθανότατα θα τη βαθμολογήσει έτσι ώστε να μην προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο που θα τραβούσε τις ΗΠΑ και τον οποίο δεν θα μπορούσε να κερδίσει.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.